Бербок закликала союзників якнайшвидше долучитися до «танкової коаліції»

Бербок закликала союзників якнайшвидше долучитися до «танкової коаліції»

Укрінформ
Міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок закликала союзників якнайскоріше долучитися до «танкової коаліції» та відправити танки в Україну.

Як передає Укрінформ, про це вона заявила на полях Мюнхенської безпекової конференції Баварському радіо.

«Абсолютним пріоритетом» вона назвала якнайскорішу передачу обіцяних танків. Тож треба прискоритися як з передачею техніки, так і з підготовкою екіпажів.

Згуртованість країн-союзниць у цьому питанні Бербок оцінила як «дуже високу» і не погодилась із припущенням, що партнерам по «танковій коаліції» бракує солідарності. Проблема із темпами в тому, що не так легко знайти такі машини, які можна було б передати та які придатні для використання на полі бою, пояснила вона.

Міністр нагадала, що Португалія і Норвегія вже оголосили про свій внесок, «але потрібні ще країни, які можуть долучитися».

Читайте також: Зеленський: Дипломатичний фронт допоміг створити танкову коаліцію, на черзіавіаційна

«Ми звертаємося терміново до інших партнерів, які мають таку ж модель, як передаємо ми, щоб вони зробили це разом із нами», - закликала Бербок.

Вона наголосила на важливості саме сумісності озброєнь, які передаються, що значно підвищує їх ефективність. Досвід першого року війни показав, що навіть одні й ті ж моделі в різних країнах мають відмінності.

Відповідаючи на запитання щодо літаків, Бербок сказала, що «дебати щодо цього не ведуться». Натомість з огляду на те, що росія готує новий великий наступ і всі вже знають, що це означає масивні атаки на інфраструктуру, головним завданням наразі є зосередитися на забезпеченні України системами ППО.

«Ми разом маємо все зробити заради якнайскорішого завершення цієї війни», - підкреслила Бербок і знову спробувала звернутися до російського президента із закликом завершити війну. Вона нагадала, що до цього кремль закликають світові лідери вже майже рік, однак відповіддю російського президента було завжди ще більше насильство та ще більша кількість вбитих, зазначила політик.

Читайте також: Дуда розповів, коли танки з Польщі надійдуть в Україну

Як повідомлялося, Німеччина планує передати до кінця березня 14 сучасних танків Leopard 2A6. Польща планує долучитися більш старою моделлю 2А4. На початку «танкової дискусії» говорилося про те, що танки німецького виробництва мають на озброєнні 15 європейських держав. Після тривалого тиску на Німеччину з вимогою надати танки та дозволити їх реекспорт Берлін зрештою погодився, але наразі саме він перебуває в авангарді зусиль та намагається підштовхнути інші країни, щоб була можливість передати достатню кількість основних бойових танків для ЗСУ. Навчання управлінню ними вже ведеться повним ходом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-