Битва за Україну. День триста тридцять дев’ятий

Битва за Україну. День триста тридцять дев’ятий

Укрінформ
Міноборони збільшить закупівлю безпілотників українського виробництва для ЗСУ, укладено 16 державних контрактів з українськими виробниками БПЛА

Ми зібрали для вас інформацію про триста тридцять дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці  28 січня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Польща виступила ініціатором створення міжнародної коаліції задля забезпечення України сучасною бронетехнікою - Маріуш Блащак, міністр оборони Польщі. Вже проведено переговори серед країн, які мають танки Leopard 2A4.  Глава Міноборони Польщі не уточнив, наразі, про які саме країни йдеться.

-   Західні держави-партнери загалом пообіцяли передати Україні 321 важкий танк - Вадим Омельченко, посол України у Франції. Нам потрібна ця допомога якнайшвидше, проте деяким країнам потрібно провести технічне обслуговування, іншим – вирішити логістичні питання, а треті чекають отримання інших танків взамін тих, які вони передають Україні.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Олімпійські принципи та війна — фундаментально протилежні одне одному. росія повинна зупинити агресію й терор, і лише після цього можна буде говорити про російську участь у контексті олімпійського руху».

Олексій Данілов, Секретар РНБО:  «Те, що стосується військових цілей на території росії, у нас немає ніяких застережень. Я не розумію, звідки з’являються такі дані, що ми не можемо влучати саме по військових цілях. Ми – не росіяни і ми не знищуємо об’єкти критичної інфраструктури, лікарні, дитсадки, школи»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Чорноморське узбережжя дуже ретельно підготовлено до протидії десантній операції - Наталія Гуменюк, керівник Об’єднаного пресцентру Сил оборони Півдня. Розгляд наближення десантних кораблів наразі неможливий, оскільки протягом довготривалого часу, усвідомлюючи потужність нашої зброї, якою може бути уражено корабельне угруповання, воно не наближається до узбережжя, яке контролює Україна, ближче, ніж на 150-200 кілометрів. Відповідно, і висадка десанту з моря - це майже за межами реальності.

-   Контррозвідники Служби безпеки України з допомогою ударних дронів знищили на східному фронті 4-х російських загарбників, ще щонайменше 3-м завдали поранень – СБУ.

-   Унаслідок удару по місцю розташування військових рф у Макіївці у новорічну ніч російська армія втратила понад 300 людей - британська розвідка

-   Спікер командування Повітряних сил України Юрій Ігнат спростував дані про очікування отримати 24 винищувачі F-16. За словами Ігната, українські журналісти некоректно переклали його слова з іспанської мови, тому й вийшло 24 винищувачі. "Такі речі негативно впливають. Інформація дуже чутлива. Партнери не люблять, коли видають щось бажане за дійсне", — заявив речник. В іспанській газеті El Pais вийшла стаття про те, що Київ очікує отримати першу партію винищувачів F-16 у вигляді двох ескадрилій. Після спростування Юрія Ігната новину в першоджерелі не змінили. Водночас там наголошувалося, що швидко передати винищувачі не вдасться через логістичні складності та навчання екіпажів, а також через складні переговори з партнерами.

***

-   У Харківській області залишаються неідентифікованими ще понад 400 загиблих, які виявлені на звільнених від росіян територіях - Національна поліція України

-   У Костянтинівці на Донеччині загинуло 3 цивільних, 14 зазнали поранень внаслідок ранкового ракетного удару – ОВА.

-   Загарбники минулої доби 19 разів обстріляли територію Херсонської області, внаслідок чого 2 людини загинули, 7 поранені – ОВА.

-   Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець закликав родичів військовополонених не називати їхніх прізвищ, щоб не ускладнювати роботу з їх повернення на батьківщину.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Міністерство оборони України  уклало 16 контрактів з  українськими виробниками безпілотних літальних апаратів, цього року на цей сегмент витрат має бути спрямовано близько 20 млрд грн.

-   У Національному університеті "Києво-Могилянська академія" заборонили використовувати російську мову в закладі усім, хто перебуває на території - Геннадій Зубко, голова Наглядової ради НУКМА.  Викладання російською в університеті не ведеться вже давно, тож тепер заборона стосується і спілкування між собою в навчальному закладі.

-   На вихідних в Україні зменшилось споживання електрики, але дефіцит залишається значним – Укренерго.

-   Український науково-дослідний криголам “Ноосфера” дістався антарктичної станції “Академік Вернадський” і став на якір неподалік острова Галіндез - Національний антарктичний науковий центр. В другий антарктичний сезон криголам “Ноосфера” вирушив з порту Кейптауна Південно-Африканської Республіки наприкінці грудня 2022 року. Спершу судно доправило вантажі та команду полярників на польську антарктичну станцію “Арцтовський”, яка знаходиться на острові Кінг Джордж.

-   АТ «Укрзалізниця» врегулювала питання перенесення на два роки термінів погашення боргу по єврооблігаціях на суму 895 млн дол. - Міністерство інфраструктури України. В результаті платежі з погашення боргу по єврооблігаціях Товариства були перенесені з 2024 року на 2026 рік, з 2026 року – на 2028 рік

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Італія і Франція домовились про спільне замовлення 700 ракет Aster-30 вартістю 2 млрд євро для франко-італійського ЗРК SAMP/T - цю систему обидві країни планують надати Україні - l’Opinion. Частина цих ракет залишиться в Італії та Франції. Скільки саме буде доставлено в Україну, наразі, невідомо.

-   У Повітряних силах Великої Британії допустили передачу Україні винищувачів, але після того, як російські війська будуть витіснені з української території - The Telegraph

-   США створили інститут моніторингу та розслідування незаконних дій шахраїв і корупціонерів, які використовують допомогу американського народу Україні під час повномасштабного вторгнення росії - офіс генерального інспектора Агентства з міжнародного розвитку США

-   Предстоятель Православної церкви України, митрополит Епіфаній у ході візиту до Стамбулу зустрівся зі Вселенським Патріархом Варфоломієм. Патріарх назвав війну в Україні «диявольською» і засудив російську агресію.

-   Танки Leopard, які Іспанія вирішила передати Україні, надійдуть до нашої держави вже навесні - Маргарита Роблес, міністр оборони Іспанії.  Йдеться про танки Leopard 2 A4, розміщені на базі в Сарагосі, які зараз не використовуються. Очільниця міноборони не уточнила, скільки саме танків буде передано Україні.

-   Внаслідок теракту в Єрусалимі 27 січня загинула громадянка України, повідомило посольство України в Ізраїлі. Увечері в п'ятницю озброєний чоловік відкрив вогонь по людях біля синагоги в єрусалимському кварталі Неве Яаков. Поліція назвала подію терактом. Загинуло щонайменше 7 людей, ще 10 поранено. Президент Володимир Зеленський висловив співчуття родинам загиблих унаслідок терактів у Єрусалимі.

-   У другому турі виборів президента Чехії переконливо переміг генерал у відставці Петр Павел. За 61-річного генерала у відставці, ексглаву Генштабу армії ЧР і колишнього голову Військового комітету НАТО проголосувало 57,95% виборців, за 68-річного експрем’єра, мільярдера Андрея Бабіша – 42,04%. Для України обрання Павела вважається кращим підсумкам цих виборів. Офіційні результати будуть оголошені у вівторок Державною виборчою комісією.

ВОРОГ

-   Сполучені Штати засудили примусове припинення діяльності в рф московської Гельсінської групи, а також тиску на Фонд Андрія Сахарова й видання Meduza, та закликали кремль припинити утиски, а також агресивну війну проти України - офіційна заява речника Державного департаменту США. Напередодні суд москви ухвалив рішення ліквідувати найстарішу правозахисну організацію рф – московську Гельсінську групу (МГГ). Група була заснована в 1976 році.

-   Спротсмени рф та рб не братимуть участі в III Європейських іграх - заява міжнародної організації Олімпійські комітети Європи (EOC). Попри позицію Міжнародного олімпійського комітету, організатори Європейських ігор 2023 року, що відбудуться з 21 червня по 2 липня у Кракові (Польща), не стануть допускати до участі російських і білоруських спортсменів.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-