Битва за Україну. День триста тридцять п’ятий

Битва за Україну. День триста тридцять п’ятий

Укрінформ
Повітряні сили ЗСУ за 30 хвилин знищили три ударні вертольоти Ка-52 у Волноваському районі, а під Бахмутом - збили ще один ворожий Су-25

Ми зібрали для вас інформацію про триста тридцять п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці  24 січня 2023 року.

ЗВІЛЬНЕННЯ І ПРИЗНАЧЕННЯ ПОСАДОВЦІВ

-   Президент України Володимир Зеленський підписав указ про звільнення Кирила Тимошенка з посади заступника керівника Офісу Президента. 23 січня Тимошенко написав заяву про звільнення з посади заступника керівника Офісу Президента. Зеленський призначив Тимошенка на посаду заступника голови Адміністрації Президента 21 травня 2019 року.

-   Кабінет Міністрів на засіданні 24 січня погодив проєкти указів Президента про звільнення голів Дніпропетровської ОВА Валентина Резніченка, Запорізької ОВА Олександра Старуха, Київської ОВА Олексія Кулеби, Сумської ОВА Дмитра Живицького та Херсонської ОВА Ярослава Янушевича. Також Кабмін звільнив: В’ячеслава Шаповалова з посади заступника міністра оборони України; заступника міністра розвитку громад та територій України Івана Лукерю; заступника міністра розвитку громад та територій України В'ячеслава Негоду; заступника міністра соціальної політики України Віталія Музиченка. Детальніше про звільнення дивись за посиланням.

-   Європейська комісія взяла до уваги повідомлення про розслідування фактів корупції в Україні та вітає зусилля держави щодо проведення реформ задля викоренення цього явища.

-   Кабінет Міністрів затвердив на посади членів наглядової ради НАК «Нафтогаз» чотирьох незалежних членів та двох представників держави. Незалежними членами наглядової ради стали:

-   Анфіннсен Тор Мартін, колишній старший віцепрезидент норвезької компанії Equinor (Statoil);

-   Маріно Ентоні, президент та гендиректор Vermilion Energy;

-   Хуквей Річард, який має 33-річний досвід роботи у компанії BP;

-   Людо ван дер Хейден, професор бізнес-школи INSEAD.

До складу нової наглядової ради також увійшли два представники України:

-   заступник керівника Офісу Президента Ростислав Шурма;

-   радниця прем'єр-міністра України з питань енергетики Наталя Бойко.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Адміністрація Байдена схиляється до відправки значної кількості танків Abrams M1 в Україну, заява про поставку може бути оголошена вже цього тижня - WSJ

-   Після місяців дебатів канцлер ФРН Олаф Шольц вирішив поставити в Україну бойові танки, - стверджує німецьке видання Spiegel із посиланням на свої джерела в уряді.  За його інформацією, йдеться «щонайменше про одну роту танків Leopard 2 серії A6». Уряд Німеччини, як зазначає Der Spiegel, планує також надати дозвіл на експорт такої техніки, яка належить іншим державам, зокрема Польщі. Раніше генсек НАТО Столтенберг після зустрічі з міністром оборони Німеччини сказав, що скоро буде рішення Німеччини щодо дозволу на передачу Україні танків Leopard – ЗМІ. Під час зустрічі Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") минулого тижня дванадцять країн погодилися надати Україні близько 100 танків Leopard 2, якщо уряд Німеччини дасть згоду на реекспорт.

-   Берлін вже отримав запит Варшави про згоду на передачу Україні танків Leopard 2 - Борис Пісторіус, міністр оборони ФРН. За інформацією Bloomberg, Німеччина вже в середу схвалить запит Польщі про Leopard 2 для України.

-   Держави Великої сімки створили платформу для координації фінансування відновлювальних робіт і реформ в Україні; перше засідання секретаріату очікується цього тижня - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України. У форматі фінансового «Рамштайну» співпрацюватимуть країни ЄС та G7, МВФ, ЄІБ, ЄБРР, ОЕСР та інші міжнародні фінансові організації.

ЦИТАТИ ДНЯ

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Табір прихильників “миру за будь-яку ціну” ігнорує той факт, що Україна витратила понад вісім років на переговори з рф, відомі як Мінський процес».

Борис Джонсон, колишній прем'єр-міністр Великої Британії: «Нині українцям потрібні сотні танків, і вони повинні отримати їх від американців, німців, поляків і багатьох інших. Де західному світу зараз потрібно розмістити ці танки? Для охорони Північного Рейну-Вестфалії? Захищати Теннессі? Чи села у Вілтширі?... Їм потрібен «глибокий вогонь» – артилерія великої дальності, яка здалеку може вразити позиції військ путіна... На їхнє величезне розчарування, вони не можуть вразити ці цілі наявними системами. Їм потрібні літаки, щоб завдавати ударів по цих позиціях з повітря, і їм потрібні бронемашини і танки, щоб відбити й утримати землю, яку окупував путін».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Протягом поточної доби підрозділами зенітно-ракетних військ Повітряних Сил ЗСУ за 30 хвилин було знищено 3 російські ударні вертольоти Ка-52, які виконували завдання в районі населеного пункту Євгенівка Волноваського району Донецької області. Також, у районі Бахмута, українські захисники збили російський Су-25 - Генштаб

-   Поблизу Бахмута російські війська намагались атакувати опорний пункт, проте українські прикордонники знищили 8 російських військових, ще 13 завдали поранень – Держприкордонслужба

***

-   Загарбники обстріляли Костянтинівку Донецької області, внаслідок чого поранень зазнали 4 людини, серед них 2 дітей – ОВА.

-   Україна передала російській стороні список із 748 хворих і важкопоранених оборонців держави, які на даний час перебувають у полоні рф - Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини

-   За минулу добу російські загарбники 29 разів обстріляли Херсонщину, одна людина загинула - ОВА

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Президент Фінляндії Саулі Нііністьо прибув з візитом в Україну та зустрівся з  Президентом Зеленським. Перед зустріччю президент Фінляндії відвідав зруйновані росією Бородянку та Бучу.

Основне із зустрічі: обговорене створення окремої платформи щодо посилення України бронетехнікою, у тому числі танками.

-   Голова НАЗК Олександр Новіков 23 січня вніс припис міністру оборони Олексію Резнікову про проведення службового розслідування щодо керівника департаменту держзакупівель Богдана Хмельницького.

-   В Україні зафіксували перший випадок зараження новим підвидом штаму коронавірусу «Omicron» XBB.1.5, або «Кракен» - Міністерство охорони здоров’я. Випадок був зафіксований у Сумській області у людини, яка не пройшла курс вакцинації проти Ковід-19.

-   Постійна місія МАГАТЕ розпочала свою роботу на Хмельницькій АЕС - Державна інспекція ядерного регулювання. Минулого тижня такі ж місії Міжнародного агентства з атомної енергії були започатковані на діючих Південноукраїнській, Рівненській АЕС, а також на Чорнобильській АЕС.

-   Вищий антикорупційний суд призначив колишньому заступнику міністра розвитку громад Василю Лозинському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внести 805 200 гривень як заставу. 21 січня детективи Національного антикорупційного бюро викрили заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури та інших членів організованої групи на одержанні 400 тисяч доларів неправомірної вигоди за сприяння в укладанні договорів на закупівлю обладнання та техніки.

-   Близько 55% від загального споживання електроенергії забезпечують вісім блоків АЕС, які працюють на підконтрольній державі території – Енергоатом

***

-   У 2022 році через систему електронних платежів (СЕП) Національного банку здійснено майже 363 млн платежів, що на 18,7% менше, ніж у 2021 році - Нацбанк

-   Протягом поточного тижня (23 – 27 січня 2023 року) запланований продаж активів 5 банків, що ліквідуються Фондом гарантування вкладів. Початкова ціна реалізації усіх лотів становить 3 810,4 млн грн. Заплановано продаж активів таких установ: АТ «МР Банк» – на загальну суму 2 150,5 млн грн. Із них на суму 2 051,4 млн грн виставлено на продаж права вимоги за кредитними договорами та на 99,1 млн грн – нерухоме майно, земельні ділянки, авто та інші основні засоби банку; ПАТ «Промінвестбанк» – на загальну суму 1 355,4 млн грн. Із них на суму 1 085,5 млн грн на продаж виставлено права вимоги за кредитами, і на суму 160,1 млн грн – нерухоме майно, земельні ділянки, авто та інші основні засоби;  АТ «Мегабанк» - на загальну суму 301,1 млн грн; АТ «КБ «Земельний капітал» - на суму 3,1 млн грн та ПАТ «Златобанк» - на суму 0,3 млн грн.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію "Сексуальне насильство у часи конфліктів", якою фактично визнала, що початок російської агресії відбувся у 2014 році, а не в 2022 -  Євгенія Кравчук,  народна депутатка України

-   Німеччина продовжує розглядати можливість передачі Україні основних бойових танків, а в разі позитивного рішення буде діяти швидко - Борис Пісторіус, міністр оборони ФРН. Очільниця міністерства закордонних справ Німеччини Анналена Бербок у виступі в парламентської асамблеї Ради Європи сказала, що Німеччина не проти постачання важкої зброї в Україну, але виступає за збільшення коаліції таких постачальників.

-   Уряд Швеції дозволив державній компанії Svenska kraftnät («Шведські електромережі») передати Україні обладнання, що необхідне для відновлення енергосистеми після російських обстрілів.

-   Німецький військово-промисловий концерн Rheinmetall готовий передати Україні 139 танків Leopard, щойно дозвіл на це дасть уряд Німеччини - RND. Концерн готовий передати 29 "Леопардів 2А4". На ремонт ще 22 Leopard тієї ж модифікації, за словами прессекретаря, піде майже рік, і передати їх вдасться наприкінці 2023 чи на початку 2024 року. Крім того, Rheinmetall міг би передати ще 88 старих "Леопардів 1". Чи готові вони до експлуатації, і якщо ні, коли будуть готові не уточнюється.

-   Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Захід повинен надати Україні більше військової допомоги та постачати важке озброєння, «і це є абсолютно терміново» - Spigel.

-   Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Гаавісто заявив, що у переговорах Фінляндії й Швеції з Туреччиною щодо вступу до НАТО необхідний тайм-аут на кілька тижнів. Наразі 28 із 30 країн-членів НАТО ратифікували приєднання Фінляндії і Швеції до блоку. Ратифікація Туреччиною та Угорщиною все ще очікується. В Анкарі звинуватили Швецію в пропаганді антитурецької діяльності, а президент Ердоган заявив, що його країна не підтримає заявку Швеції на вступ до НАТО.

ВОРОГ

-   Самопроголошений президент білорусі лукашенко заявив, що Україна нібито пропонувала Білорусі підписати "пакт про ненапад" - Белта. Зеленський відповів на заяви лукашенка: "Україна не планувала раніше і не планує зараз нападати на білорусь і вважає важливим, аби білорусь не втратила свою незалежність та не вступила в розв'язану росією ганебну війну».

-   В одній з механізованих бригад ЗС білорусі почали знімати техніку з тривалого зберігання - міноборони білорусі

-   Космічна розвідка російської федерації потрапила у колапс через міжнародні санкції, виробництво ключових елементів зупинене через брак електроніки іноземного виробництва – розвідка

-   З 20 січня російським військовим комісаріатам у Севастополі визначено завдання поповнити втрати у так званій “спеціальній військовій операції” за рахунок місцевих з підрозділів чорноморського флоту. Всім цивільним працівникам визначено заповнити форми де вказати відомості про військове звання та наявність водійського посвідчення – Генштаб

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-