Країни, що мають танки Leopard, вже можуть готувати їх до передачі Україні - Столтенберг

Країни, що мають танки Leopard, вже можуть готувати їх до передачі Україні - Столтенберг

Укрінформ
Генсек НАТО Єнс Столтенберг привітав намір Німеччини швидко завершити процес політичної оцінки навколо надання Україні основних бойових танків Leopard німецького виробництва.

Він також  наголосив, що внесок Німеччини та інших союзників по Альянсу дозволяє Збройним Силам Україні досягати реальних результатів на полі бою. Про це керівник Альянсу заявив у вівторок у Берліні під час спільної прес-конференції за підсумками зустрічі з міністром оборони Німеччини   Борисом Пісторіусом, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Ми мали дискусію - танки Leopard. Це дуже природно - мати еволюцію політичних оцінок, коли йдеться про спроможності, які ми маємо доставити  в Україну. Також є важливим захистити простір для  конфіденційних консультацій між союзниками, що є частиною взаємодії між ними. Ми також контактуємо з багатьма партнерами, як ми це зробили в Рамштайні. Я вітаю повідомлення від міністра, що вже скоро процес прийняття рішення буде завершений, тому що час має значення. Великий внесок був оголошений минулого тижня, і невдовзі будуть нові оголошення, оскільки ми продовжуємо просуватися вперед», - сказав Столтенберг. 

Він наголосив, що члени Альянсу нарощують поставки різних видів броньованої техніки для України. Деякі  союзники з числа країн на Сході Альянсу поставляють бойові танки. Нещодавно Франція оголосила про надання Україні легких бойових танків. Велика Британія заявила про направлення в Україну сучасних основних танків Challenger 2.

«Таким чином, якщо взяти все це разом, включаючи оголошення від Німеччини та інших союзників щодо надання широкого спектру броньованої техніки для України, - це величезний додатковий внесок у бойові спроможності України. Цей внесок є невідкладним і важливим, оскільки росія готується до нового наступу. Тож є потреба підвищити спроможності українців більше та швидше, щоб вони були здатними відбити ці наступи, і що також має дозволити їм звільнити свої території», - наголосив генеральний секретар НАТО. 

Столтенберг зазначив, що сьогодні під час дискусії з міністром оборони ФРН було обговорено питання щодо оцінки спроможностей поставки танків Leopard-2 для України, щоб можна було підготувати цю техніку та розпочати тренування українських екіпажів. «Тож я вітаю послання від міністра Пісторіуса (міністр оборони ФРН – ред.), що союзники, які мають ці танки,  отримали заклик розпочати цю роботу», - зазначив Єнс Столтенберг. 

Читайте також: Німеччина вже отримала запит Польщі на передачу танків Україні – міністр оборони
Він окремо наголосив на важливості того, що Німеччина вже поставляє в Україну значну військову допомогу, у тому числі артилерійські системи, боєприпаси, розвинуті системи протиповітряного захисту, включаючи установки Gepard, IRIS-T, та важкі бронетранспортери Marder.  Це важливі спроможності броньованої техніки, які суттєво посилюють бойові спроможності України.

Як повідомлялося, Столтенберг прибув напередодні в німецьку столицю для «знайомства» з новим главою Бундесверу, якого було призначено на цю посаду минулого четверга.

Минулого тижня, під час зустрічі Контактної групи з оборони України у Рамштайні, не вдалося отримати погодження Німеччини на поставки в Україну основних бойових танків  Leopard-2, хоча процес прийняття рішення щодо цього триває. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-