Битва за Україну. День триста тридцять третій

Битва за Україну. День триста тридцять третій

Укрінформ
Якщо у 1919 році українці об'єднали Українську Народну Республіку і Західноукраїнську Народну Республіку, то сьогодні – всю Європу та весь цивілізований світ. Україна відзначає День Соборності

Ми зібрали для вас інформацію про триста тридцять третій день Великої війни: чим жили Україна та українці  22 січня 2023 року.

                                                 

НАЙВАЖЛИВІШЕ

В Україні сьогодні відзначають День Соборності

-   День Соборності щороку відзначається 22 січня, у день проголошення в 1919 році Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Свято офіційно встановлене у 1999 році, враховуючи велике політичне та історичне значення об’єднання УНР і ЗУНР для утворення єдиної (соборної) української держави.

-  Президент Володимир Зеленський привітав українців із Днем Соборності України. «Сьогодні ми святкуємо День Соборності України. Ця історична подія передала наступним поколінням українців дві мудрості. Якщо не припиняти боротьби, рано чи пізно єдину й незалежну державу буде відновлено. Якщо не досягти справжньої єдності, незалежність буде втрачено», - сказав президент.

-  Прем‘єр-міністр Денис Шмигаль також привітав українців із Днем Соборності України. Він зазначив, що в 1919 році українці об'єднали Українську Народну Республіку і Західноукраїнську Народну Республіку, а сьогодні – всю Європу та весь цивілізований світ.

-  Консолідація зусиль усіх українців та міжнародних партнерів є найпотужнішою зброєю для повного відновлення територіальної цілісності України, - йдеться в коментарі вітчизняного Міністерства закордонних справ до Дня Соборності України.

-  Українці тимчасово втратили землі, але назавжди здобули чітке розуміння цінності єдності, - заявив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, вітаючи громадян України з Днем Соборності.

-  Президент України Володимир Зеленський з нагоди Дня Соборності України вшанував пам’ять Героїв Небесної Сотні. Нагадаємо, покладання квітів до пам'ятників та пам'ятних знаків Героям Небесної Сотні передбачено здійснювати щорічно у День Героїв Небесної Сотні, День Незалежності України, День Гідності та Свободи, а також у День Соборності України.

***

-  Кабінет Міністрів звільнив Василя Лозинського, викритого на одержанні хабаря у $400 тисяч, з посади заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури - очільник Мінінфраструктури Олександр Кубраков. 21 січня співробітники НАБУ та САП викрили та припинили діяльність організованого злочинного угрупування з розкрадання бюджетних коштів. До складу злочинної групи входив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України. Лозинського, зауважив Кубраков, затримали під час отримання неправомірної вигоди у розмірі 400 тис. доларів. Ці кошти він одержав за сприяння в укладанні договорів на закупівлю обладнання та техніки.

ЦИТАТИ ДНЯ

Олексій Данилов, секретар Ради національної безпеки і оборони: «москва бажає під корінь знищувати саму Україну як історичне явище – мову, історію, культуру, носіїв української ідентичності… В іншому випадку зникне сама росія як недобитий пережиток тиранії минулого, країна зла і насильства».

Александер Шалленберг, очільник МЗС Австрії: «Погрози застосування ядерної зброї є надзвичайно небезпечними. Вони є не тільки абсолютно неприйнятними з моральної точки зору, але й також знижують поріг гальмування для інших і явно порушують міжнародне право... Ми повинні знищити її до того, як вона знищить нас».

Олексій Копитько радник міністра оборони України: «Те, що зараз несеться, – це коні, люди, мед, лайно, цвяхи з ознаками свідомих маніпуляцій. З огляду на це, відповідні матеріали передадуть до СБУ із проханням дати оцінку... Якщо хтось у Міноборони нагрів руки і це доведуть – злодій не встигне вибігти за периметр. У цьому принципова позиція МО. Головне слово – доведуть». 

                                                   

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-  Авіація Сил оборони протягом доби завдала 3 удари по районах зосередження особового складу противника, підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження окупантів та 2 склади боєприпасів – Генштаб.

-  Воїни 71-ї єгерської бригади Десантно-штурмових військ Збройних сил України ліквідували російських загарбників в районі Бахмута Донецької області - Міністерство оборони України.

-  Оборона Бахмута є стратегічно правильною операцією українських військ, попри зосередження на цьому відносно малозначимому оперативному напрямі значних сил і засобів для стримування агресора - американський Інститут вивчення війни (ISW).

-  На Запорізькому напрямку війська російської федерації не здійснюють масштабних наступальних дій, - начальник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку полковник Євген Єрін.

-  У Збройних Силах України формуються нові військові підрозділи і частини, які отримають на озброєння бойову техніку й системи вогневого ураження країн-членів НАТО, - в коментарі CNN повідомив командувач Об’єднаних сил Сергій Наєв.

-  Результати восьмого засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" надають державі можливість триматися, добре захищатися, але не забезпечують контрнаступу української армії, - сказав директор аналітичної організації "Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння" Валентин Бадрак  у коментарі Укрінформу.

-  російська федерація готується до нового наступу, першою ознакою якого є реалізація активних інформаційних заходів, спрямованих на залякування громадян, - секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов.

-  У Чорному морі на бойовому чергуванні перебувають 11 російських кораблів, серед яких чотири носії крилатих ракет "Калібр" загальним залпом 32 ракети -Військово-морські сили Збройних сил України.

***

-   росіяни тричі за ніч обстріляли Нікопольський район, у Марганці є значні руйнування, - Дніпропетровська ОВА.

-   російська армія за минулу добу, 21 січня, завдала поранень двом жителям Донецької області –Донецька  ОВА.

-  На Харківщині внаслідок ворожого обстрілу поранений чоловік, двоє чоловіків підірвалися на невідомому вибуховому пристрої – Харківська ОВА. А сьогодні біля 14:30 у селі Петрівка Золочівської громади внаслідок артобстрілу загинула 67-річна жінка.

-  Війська рф за минулу добу, 21 січня, 49 разів обстріляли Херсонщину з артилерії, РСЗВ, мінометів та танків. Поранені троє людей – Херсонська ОВА.

-  Вночі та зранку російськ війська  завдали ракетного удару по двох селах на Запоріжжі. Є зруйновані будинки – Запорізька ОВА.

-  Усього за минулу добу, 21 січня, внаслідок збройної агресії російської федерації в України поранено 10 цивільних громадян. Армія російської федерації за добу здійснила обстріли семи областей України.

-  російська армія вбила в Україні 459 дітей і завдала поранень 914 дітям.                                             

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Президент України Володимир Зеленський зустрівся із колишнім прем‘єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном у Києві. Зеленський з Джонсоном обговорили ситуацію на передовій та «саміт миру» Як повідомлялося, Борис Джонсон відвідав Бучу та Бородянку в Київській області. А як уточнили в "Укрзалізниці", Джонсон уже вчетверте приїхав до Києва їхнім потягом.

-  В Україні збільшилося споживання електроенергії через похолодання - НЕК «Укренерго». Дефіцит потужності залишається суттєвим».

-  У Київській області річку Десну розблокували від крижаних заторів - Державна служба України з надзвичайних ситуацій. Як повідомлялося, внаслідок затору льоду на річці Десна піднялася вода в районі населених пунктів Зазим'я, Пухівка та Рожни. Сапери здійснили підриви криги, щоб зменшити рівень води.

-   Внаслідок збройної агресії російської федерації в Україні пошкоджено понад 1200 об’єктів культурної інфраструктури, серед них – понад 500 пам‘яток культури, - міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

-  З порту Чорноморська «зерновим коридором» вийшло чергове судно з 30 тисячами тонн української пшениці для жителів Ефіопії - Міністерство інфраструктури.

-  Україна щомісяця недоекспортує близько 2-3 мільйонів тонн продовольства через війну з рф - голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

***

-   Закупівлі за завищеними цінами для військових: Міноборони України наголошує, що відомості про зміст закупівель послуг харчування для військовослужбовців, які набули поширення в публічному просторі, розповсюджуються з ознаками навмисних маніпуляцій та вводять в оману.

-   Керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило  Буданов відкидає версію, що убитий СБУ Денис Кірєєв міг працювати на росію. Про це він заявив в інтерв‘ю виданню "Радіо Свобода".

-  СБУ заблокувала ще чотири канали незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку. В декількох областях України затримано організаторів нелегальних «трафіків», які пропонували потенційним призовникам виїхати за межі нашої держави під виглядом учасників волонтерського руху або з фальшивими документами, - йдеться в повідомленні СБУ. Вартість таких «послуг» становила від 2 до 6 тис. доларів.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  У випадку блокування Німеччиною передачі Україні танків Leopard 2 буде створено “меншу коаліцію” країн, які готові передати Києву свої танки. Україна і Європа переможуть у цій війні навіть без участі Німеччини, - в інтерв’ю PAP наголосив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. Польща має намір у перспективі “кількох днів” розпочати підготовку українських танкістів до експлуатації танків Leopard 2, фактично ще до прийняття усіх рішень про передачу танків цього типу Києву, -  в ефірі телеканалу TVN24 заявив голова Бюро міжнародної політики у канцелярії президента Польщі Марцін Пшидач.

-  Британія підтримує укладення міжнародної угоди про надання Україні танків німецького виробництва, передача яких потребує згоди Німеччини, - як повідомляє Reuters, про це заявив британський міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі.

-  Міністерство оборони Німеччини має детальний перелік різноманітних моделей основних танків Leopard, які можуть бути розглянуті   для доставки в Україну, - пише німецький журнал Spiegel. Зокрема, Бундесвер міг би передати Україні 19 танків з центру навчання. Як повідомлялося, міністр оборони ФРН Борис Пісторіус за результатами засідання Контактної групи з підтримки України у Рамштайні минулої п’ятниці заявив, що хоче перевірити, які танки Leopard Бундесвер може передати Україні на випадок, якщо рішення буде ухвалено. У самому Рамштайні згоди щодо цього між партнерами досягнуто не було.

-  Трагедія у Броварах: канцлер Австрії Карл Негаммер подякував лікарням, які прийняли поранених українців. Австрія прийняла на лікування шістьох тяжкопоранених українців, серед яких троє дітей - дівчата віком від п'яти до семи років. Вони пройдуть лікування у клініках Відня, Лінца і Граца.

-  У межах санкцій, запроваджених країнами Заходу проти рф після початку повномасштабного вторгнення в Україну, Фінляндія заморозила російських активів на суму 187 мільйонів євро, -повідомляє Yle. Йдеться про нерухомість, акції, машини, яхти, літаки та інше майно, що має цінність.

-   Ініціатор неформальних зібрань Ради Безпеки ООН за формулою Аррії, дипломат Дієго Аррія переконаний, що правосуддя дістане путіна та лукашенка, як це було у випадку з воєнними злочинцями з колишньої Югославії. Про це Аррія розповів у інтерв’ю Укрінформу

***

-   У Лос-Анджелесі внаслідок стрілянини на святкуванні китайського Нового року десятеро загиблих – ЗМІ. Підозрюваний нападник утік із місця злочину, й наразі поліція проводить його пошуки.

ВОРОГ

-   рф буде важко збільшити чисельність армії до 1,5 мільйона. росія зіткнеться зі значними труднощами при наборі особового складу та комплектуванні озброєнням і технікою нових військових частин  -  розвідка Британії.

-  ГУР Міноборони оприлюднило чергову перехоплену телефонну розмову, у якій дружина загарбника розповідає, що в росії до війська забирають навіть хворих, котрі нещодавно перенесли операції.

Підготувала Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-