Битва за Україну. День триста двадцять восьмий

Битва за Україну. День триста двадцять восьмий

Укрінформ
У Дніпрі на місці російського ракетного удару по житловій багатоповерхівці завершили пошукові роботи: 45 людей загинуло, серед яких 6 дітей. Ніколи не пробачимо і помстимося!

Ми зібрали для вас інформацію про триста двадцять восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці  17 січня 2023 року.

                                                   НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • У Дніпрі на місці російського ракетного удару завершили пошукові роботи – ДСНС. Врятовано 39 осіб (з них 6 дітей), загинуло 45 осіб (з них 6 дитини), травмовано 79 осіб (з них 16 дітей), отримано 47 повідомлень про безвісно зниклих осіб (з яких 23 особи встановлено загиблими, 4 особи знайдені живими у родичів, в лікарнях), неідентифіковані 15 загиблих,  безвісти зниклими залишаються 20 осіб. Президент Зеленський сказав, що у житловому будинку в Дніпрі внаслідок ракетного обстрілу росії пошкоджено 230 квартир, 72 повністю зруйновано.

  • Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зустрівся з головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі у Польщі - Генеральний штаб ЗСУ. Залужний подякував Міллі за підтримку і розповів про потреби ЗСУ.

  • Україна отримала перший транш макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі 3 млрд євро - із загалом 18 млрд євро. Єврокомісія планує щокварталу виплачувати Україні по €4,5 мільярда упродовж 2023 року.

                                                          ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Я закликаю депутатів Європейського парламенту підтримати створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України, ухваливши відповідну резолюцію цього тижня. Жодної безкарності для політичного та військового керівництва росії. Вони мають бути притягнуті до відповідальності»

  1. Анджей Дуда, президент Польщі: «По-перше, Німеччина є частиною НАТО і якщо кілька союзників висловлює готовність передати свої танки Україні, то це важливий момент. По-друге, тиск німецької політичної сцени і громадської думки зростає, тому я сподіваюся, що всі ці елементи призведуть до цього дуже важливого рішення».

  1. Вопке Гукстра, міністр закордонних справ Нідерландів: «Абсолютно ясно, що, незважаючи ні на що, єдиний спосіб дійсно вирішити цей конфлікт - це виграти його на полі бою. Тому потрібно більше зброї, ми повинні дивитися правді в очі. Якщо ми обмежимо наші зусилля, все, що ми зробили до цього часу, буде зведено нанівець».

ВТРАТИ ВОРОГА

                                                                  ВІЙНА

  • Авіація Сил оборони України протягом доби завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Нашими захисниками знищено ворожий літак Су-25 - Генштаб

  • Артилерійським вогнем на Соледарському напрямку бійці Сухопутних військ знищили 25 "вагнерівців".

  • Прикордонники знищили взвод окупантів у бою за Бахмут Донецької області - Державна прикордонна служба України.

  • Міністр оборони України Олексій Резніков стверджує, що росія хоче сісти за стіл переговорів на своїх умовах, і тому погрожує Україні ескалацією конфлікту.

***

  • Повітряні сили підтвердили, що по Києву в суботу 14 січня ворог застосував зенітні ракети С-400 з Брянської області - Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ. По Києву та області ворог випустив понад 10 таких зенітних ракет, які летіли по балістичній траєкторії.

  • Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 456 дітей, ще 897 – дістали поранення – Офіс генпрокурора

  • В Україні за минулу добу російські війська вбили 9 мирних жителів, ще 10 цивільних отримали поранення – зведення ОВА.

  • За минулу добу вороги атакували Херсонщину 102 рази, снаряди поцілили в будівлю інтернату, лікарню та житлові будинки, 1 людина загинула, 2 отримали поранення– ОВА

НОВИНИ: Україна

  • Внаслідок ракетної атаки на українську енергосистему в суботу, 14 січня, було пошкоджено 9 блоків ТЕС, 3 магістральні підстанції та повітряну лінію - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр. Пошкоджень зазнали 1 блок теплової електростанції на сході та 8 блоків ТЕС на заході України.

  • Президент Зеленський обговорив із федеральним президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром необхідність нарощування оборонної підтримки України й реалізацію української Формули миру.

  • Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський вручив нагороди військовослужбовцям Нацгвардії України (НГУ), які проявили особисту мужність під час відсічі збройної агресії рф.

  • В Україну вдалося повернути 125 дітей, що були незаконно депортовані до рф із тимчасово окупованих ворогом територій - Дар’я Герасимчук,  Уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації. Загалом росія викрала майже 14 тисяч українських дітей.

  • Міністр оборони Латвії Інара Мурнієце прибула із першим після призначення на посаду візитом до України.

  • У МЗС України після заклику очільника МЗС Австрії Александера Шалленберга «не перегнути палицю» в контексті реагування на агресію росії проти України, запропонували йому відвідати Дніпро і повторити свої аргументи перед рідними загиблих від ракетного удару рф.

  • Команда МАГАТЕ на чолі з генеральним директором Рафаелем Маріано Гроссі 16 січня прибула на майданчик Південноукраїнської АЕС - "Енергоатом".  Візит має на меті розгортання постійно діючих місій МАГАТЕ на українських АЕС задля посилення безпеки атомних електростанцій України на тлі масштабних атак ворога по об’єктах критичної інфраструктури.

  • Олексій Арестович написав заяву про звільнення за власним бажанням з посади радника Офісу Президента (поза штатом). Він опублікував фото відповідної заяви у Фейсбуці, написаної на ім’я керівника ОП Андрія Єрмака 17 січня 2023 року. Передісторія: 14 січня росіяни завдали варварського ракетного удару по Дніпру. У той же день Арестович на Ютуб-каналі російського юриста Марка Фейгіна заявив, що цю ракету Х-22 нібито збила українська ППО і її уламки зруйнували житловий будинок. Слова радника ОП підхопили російські пропагандисти та офіційні посадові особи в кремлі, зокрема речник президента рф пєсков. Це викликало обурення в українському суспільстві. У Повітряних силах ЗСУ фактично спростували слова, заявивши, що не мають засобів, здатних збивати такий тип ракет. В Офісі президента прохання Олексія Арестовича про звільнення з посади позаштатного радника задовольнили. Керівник Апарату ОП Марія Вітушок підписала відповідний наказ про звільнення Арестовича.

***

  • Близько 50% витрат держбюджету України наразі покривають іноземні партнери, решту – Україна своїми силами - Юлія Свириденко, перший віцепрем’єр-міністр - міністр економіки України

  • В Україні рівень безробіття становить близько 30%, при цьому в пошуках роботи знаходяться 2 млн осіб всередині країни та 2,7 млн українців, які виїхали через війну, але готові повернутися та працювати - Мінекономіки

  • За даними Державної митної служби України, у поточному маркетинговому році (з липня 2022 року по 16 січня 2023 року) Україна експортувала 24,472 млн т зернових та зернобобових, що на 10,598 млн т менше, ніж за аналогічний період 2021/2022 МР, коли було експортовано 35,070 млн т.

  • У минулому році сума видатків загального фонду державного бюджету від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну становила 2,2 трлн грн - Мінфін

                                      СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Шведське головування в Євросоюзі буде продовжувати підтримувати Україну, у тому числі у її повоєнній відбудові, і докладе зусиль із пошуку правових шляхів для спрямування заморожених фінансових активів рф на хоча б часткове відновлення того, що було зруйновано війною в Україні - Ульф Крістерссон, прем’єр-міністр Швеції

  • Фінляндія готова долучитися до передачі танків та іншого важкого озброєння Україні - Пекка Хаавісто, міністр закордонних справ Фінляндії

  • Віцепрем’єр - міністр економіки ФРН Роберт Габек сподівається на швидке рішення щодо передачі Україні союзниками танків німецького виробництва. Він зауважив, що вже кілька союзників хочуть надати таку техніку, зокрема, Велика Британія, Польща, Фінляндія, але додав, що Берлін дивитиметься насамперед на США.

  • Президент Литви Гітанас Науседа сподівається, що на саміті НАТО в липні у Вільнюсі будуть знайдені нові формулювання щодо членства України в Альянсі.

  • Голова об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі відвідав дві бази в Німеччині, де тренуються українські військові. Генерал побував на базі у Графенвер, де 600 українських військових впродовж шести тижнів навчатимуться управлінню західними танками та іншою зброєю. Міллі також відвідав штаб армії США у Вісбадені, де тривала планувальна конференція з українськими військовими.

  • Офіційна церемонія призначення Бориса Пісторіуса на посаду міністра оборони ФРН запланована на четвер - Штеффен Гебештрайт, речник федерального уряду.

Пісторіус упродовж семи років був мером Оснабрюка, а у 2013 році був призначений міністром внутрішніх справ землі Нижня Саксонія.16 січня міністр оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт подала у відставку. Своє рішення вона пояснила "надмірною увагою до неї з боку ЗМІ", що заважає роботі та шкодить діяльності Бундесверу.

  • Міжнародний олімпійський комітет передав права на трансляцію Олімпійських ігор у 2026-2032 роках Європейському мовному союзу та компанії Warner Bros. Discovery (WBD), вона здійснюватиметься безкоштовно у 49 країнах Європи, зокрема в Україні, але не у росії і білорусі

  • Кількість загиблих унаслідок катастрофи літака Yeti Airline у Непалі сягнула 70-ти, двоє людей вважаються зниклими безвісти - The Independent.  На борту двомоторного літака ATR 72, що розбився поблизу аеропорту міста Покхарі в неділю, перебували 72 людини: чотири члени екіпажу та 68 пасажирів.

                                                             ВОРОГ

  • Президент Сербії Александар Вучич заявив, що росія повинна припинити спроби вербування сербів для участі у воєнних діях на боці ПВК "Вагнера" в Україні. Вучич розкритикував російські сайти та групи в соцмережах за публікацію оголошень сербською мовою, в яких група Вагнера закликає добровольців вступати до її лав.

  • путін доручив за наступні три роки збільшити російську армію до 1,5 млн військовослужбовців, а також сформувати новий армійський корпус і два військових округи поблизу кордону з Фінляндією – росЗМІ

  • росія збільшила список представників Євросоюзу, яким заборонено в'їзд до країни - мзс рф. Таке рішення вжито у відповідь на дев'ятий пакет санкцій ЄС щодо росії. Конкретні прізвища осіб, на яких поширюється заборона, не оприлюднюються.

  • У російському реєстрі юросіб зареєстрували акціонерне товариство "ПВК Вагнер Центр" - російська служба BBC.  "ПВК Вагнер центр" внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб 27 грудня у формі непублічного акціонерного товариства зі статутним капіталом 10 тисяч російських рублів.

  • У російському бєлгороді та всій області в ніч на 17 січня пролунало безліч вибухів - в’ячеслав гладков, губернатор міста. Чиновник стверджує, що над містом та областю спрацювала ППО. Тим часом місцеві телеграм-канали повідомляють щонайменше про 25 вибухів у місті та області. Частина з них, припустили канали, є роботою ППО, тоді як багато вибухів явно схожі на звуки прильотів.

  • Після невдалого “бліцкригу” в Україні для путіна єдиним виходом є затягування війни проти нашої держави. Альтернативою цьому є або міжнародний трибунал, або бунт всередині країни – розвідка

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-