Україна отримає модернізований варіант БМП «Bradley», які називають «вбивцями танків»

Україна отримає модернізований варіант БМП «Bradley», які називають «вбивцями танків»

Укрінформ
Бойові машини «Bradley» є частиною концепції «мережевої війни», яка вже засвідчила свою ефективність у боях з російською армією

До нового пакету військової допомоги від США увійшли 50 американських бойових машин піхоти M2 Bradley.

«Ми продовжуватимемо розглядати їхні потреби на основі їхніх запитів і намагатимемося надати їм можливості, необхідні не лише для захисту своєї країни, але й для повернення території», – повідомили у Пентагоні.

Одним з таких засобів стали бойові машини піхоти M2 Bradley, які Україна отримає у версії M2A2 ODS.

Останній пакет допомоги також передбачає передачу боєзапасу для M2 Bradley із 500 протитанкових ракет TOW та 250 тисяч 25-мм пострілів до автоматичної гармати цієї БМП.

Розробка бойової машини піхоти M2 Bradley почалася в 1964 році в рамках програми MICV-70 (Mechanized Infantry Combat Vehicle) і завершилася в 1981 році. У цьому ж році вона була прийнята на озброєння США. В ході розробки створювалося одночасно кілька варіантів БМП. Деякі були просто глибокими оновленнями M113, тоді як інші були абсолютно новими машинами.

M2 Bradley отримав традиційну схему для БМП: моторно-трансмісійне відділення, розташоване в передній частині корпусу, а піхотне — в кормовій частині. Екіпаж цієї БМП складається з трьох осіб: командира, навідника та механіка-водія. Крім того, БМП може перевозити до 6 десантників.

БМП використовує 8-циліндровий V-подібний дизельний двигун рідинного охолодження Cummins VTA-903T500, який розвиває потужність у 500 к.с. Цей двигун дозволяє M2 Bradley рухатись по шосе з максимальною швидкістю 66 км/год, а на бездоріжжі – 40 км/год. При цьому запас ходу по шосе у M2 Bradley становить 483 кілометри, а об’єм паливного бака — 662 літри.

Найбільш грізним озброєнням M2 Bradley є 2 американські важкі протитанкові керовані ракети – BGM-71 TOW, розроблені фірмою «Hughes Aircraft». Дальність ураження такими ракетами становить до 4 кілометрів. А бронепробиття доходить до 900 мм.

БМП також озброєна 25-мм гарматою М242 Бушмастер з дальністю стрільби до 2 кілометрів та 7,62-мм спареним кулеметом М240С. До боєкомплекту машини входять 900 пострілів для 25-мм гармати, 2 340 набоїв 7,62-мм, 7 ПТУР TOW, 4 200 набоїв 5,56-мм для гвинтівок особового складу та три РПГ М72А2.

Модифікована версія M2 Bradley - M2A2 ODS (Operation Desert Storm) була розроблена на основі досвіду, отриманого Сполученими Штатами під час війни в Іраку 1991 року (операція «Буря в пустелі»). На M2A2 ODS встановлена ​​FBCB2 (Force XXI Battle Command Brigade and Below) – бойова інформаційно-керуюча система, яка дозволяє обмінюватися інформацією з розвідувальними супутниками та всіма підрозділами з подібним обладнанням.

Машина також отримала лазерний далекомір  ELRF (Eye-safe Laser Rangefinder) від компанії Fire Control Systems з дальністю дії до 10 км. Ця система дуже допомагає при визначенні відстані до противника. Процес вимірювання займає всього декілька секунд, і це дозволяє правильно прорахувати балістичну траєкторію пострілу.

Крім того, БМП отримала нову тактичну навігаційну систему TACNAV (Tactical Navigation System) з приймачем GPS. M2A2 ODS має встановлену цифрову систему орієнтування DCS (Digital Compass Systems).

Місце механіка-водія обладнали тепловізором. А для захисту машини додали інфрачервону систему пасивного захисту від керованих ракет.

Зазнала змін і організація простору у десантному відділенні. Замість індивідуальних крісел там встановили дві лавки на три сидіння кожна. Як показує досвід, це дозволяє десантникам швидше залишати БМП.

Відповідно до останніх відкритих даних, всього було випущено 9750 екземплярів БМП всіх варіантів. На озброєнні американської армії є близько 4 тисяч Bradley в усіх версіях (включно з розвідувальною M3 Bradley) і ще близько 2,8 тисячі перебувають на зберіганні. Вартість однієї одиниці бойової машини піхоти становить $3,166 млн.

Саме за допомогою M2 Bradley армія США знищила більше іракської бронетехніки, ніж танки Abrams у двох іракських кампаніях. Зараз різні модифікації цих БМП стоять на озброєнні Лівану, Греції, Хорватії, Саудівської Аравії і, звичайно ж, США.

Богдан Тузов, Київ 

Інфографіка Олександр Шингур

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-