Битва за Україну. День двісті вісімдесят шостий

Битва за Україну. День двісті вісімдесят шостий

Укрінформ
Сьогодні в Україні День Збройних Сил

Через 9 місяців війни кремля проти України, ЗСУ стали однією з найпотужніших армій Європи. Віримо і пишаємось кожним! Слава ЗСУ!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті вісімдесят шостий день війни: чим жили Україна та українці 6 грудня 2022 року.

СЬОГОДНІ ДЕНЬ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ

6 грудня 1991 року Верховна Рада України ухвалила закон «Про Збройні Сили України», «Про оборону України», а 13-го грудня – Концепцію оборони і будівництва Збройних Сил України, які визначили основні принципи та напрями розбудови українського війська. Через дев’ять місяців повномасштабної війни росії проти України можна зробити однозначний висновок: ЗСУ стали однією з найпотужніших армій Європи і світу. Про десять «проривів» ЗСУ, що здивували світ дивись у матеріалі Укрінформу.

Наші Збройні Сили захищають рідну землю, а це дає найсильнішу мотивацію з можливих; борються за свободу, а це завжди примножує будь-яку силу; відстоюють правду, а тому й майбутнє України. Пишаємось, захоплюємось, дякуємо. Кожному і кожній! Із великою повагою. Слава ЗСУ! Слава Україні! – Володимир Зеленський, президент України

Дорогі солдати, сержанти й офіцери, працівники і ветерани Збройних Сил! Я гордий служити своїй державі пліч-о-пліч з вами. Гордий бути вашим Головнокомандувачем у цей важкий час. Я вірю в кожного з вас і в нашу Перемогу - Валерій Залужний, Головнокомандувач ЗСУ. Відео привітання за посиланням.

Хлопці й дівчата. Квіт нації. Наші захисники і захисниці. Дев’ятий рік ви бороните нашу незалежність і територіальну цілісність, наше право на свободу. Крайній же рік це не просто бої, це звитяга, на фоні якої тьмяніє давньогрецький епос та походи вікінгів. Ви - опора нашої державності. Завдяки вам абревіатура «ЗСУ» стає популярнішою за абревіатуру «НАТО» - Олексій Резніков, міністр оборони

Сьогодні окупанти програють на полі бою! Доблесть, честь, героїзм, бойовий дух та звитяга українського воїна зламали зуби рашистській орді. Відтак вони почали терор проти мирного населення. Так чинять військові злочинці, яких засуджує увесь цивілізований світ! Дякую усім захисникам та захисницям України, волонтерам, енергетикам, західним партнерам, усім – хто наближає нашу перемогу! - Микола Олещук, командувач Повітряних сил України

Посол США в Україні Бріджит Брінк привітала Збройні сили України з професійним святом і висловила переконання, що Україна переможе.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • Латвійська Національна рада з електронних ЗМІ (NEPLP) ухвалила рішення анулювати ліцензію на мовлення російського телеканалу в еміграції "Дождь" - національний мовник LSM. Голова Ради Івар Аболіньш уточнив, що рішення про відкликання ліцензії на мовлення було ухвалено у зв'язку із загрозою національній безпеці та громадському порядку. Російський опозиційний телеканал в еміграції "Дождь" повідомив, що продовжить роботу в YouTube, проте Латвійська Національна рада з електронних ЗМІ (NEPLP) заявила, що телеканал не зможе продовжити мовлення і в YouTube.

  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Німеччину продемонструвати лідерство і нарешті передати Україні танки Leopard 2, системи Patriot і БМП Marder.

  • До 9 пакету санкцій проти росії Європейська комісія запропонує внести заборону на нові інвестиції в російський гірничодобувний сектор, а також накласти експортний контроль на товари подвійного призначення на суму 2,3 мільярда євро – ЗМІ. Очікується, що пакет санкцій буде обговорений постійними представниками країн-членів ЄС на цьому тижні й може бути затверджений на саміті лідерів Євросоюзу 15 грудня. Європейська комісія відмовилася від коментарів.

  • Детективи НАБУ повідомили про підозру трьом учасникам злочинної організації, яка тримала під контролем посадовців Одеської міської ради, бюджетні витрати міста, діяльність місцевих комунальників та вчиняла інші корупційні злочини – НАБУ. Спеціалізована антикорупційна прокуратура підготувала клопотання до Вищого антикорупційного суду про застосування до затриманих 5 грудня в Одесі двох бізнесменів (за даними ЗМІ це Борис Кауфман та Олександр Грановський – ред.) запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою без права на внесення застави.

  • Прикордонна поліція Молдови порушила кримінальну справу після того, як у Бричанах знайшли уламки ракети - Міністерство внутрішніх справ країни. Зібрані докази та документи передадуть до Прокуратури у справах боротьби з організованою злочинністю та особливих справ.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Ми уважно зараз стежимо за кожним кроком Ірану в питанні військово-технічного співробітництва з росією. Всі раціональні аргументи говорять про те, що це співробітництво має бути негайно згорнуто. Але яке остаточне рішення ухвалять в Тегерані, ми побачимо і діятимемо вже незабаром відповідно».

  1. Ентоні Блінкен, держсекретар США: «Якщо росія зазнає невдачі у своїй нинішній спробі змусити український народ здатися - а вона не буде успішною - то можна уявити, що Росія шукає альтернативу, яка була б нібито рішенням. Поки росія не покаже, що вона зацікавлена в значущому дипломатичному рішенні, у конфлікті нічого не зміниться. Нам потрібен справедливий і міцний мир, а не фіктивний мир».

  1. Кирило Буданов, очільник Головного управління розвідки: «Будуть ще трохи важкі часи, але програш росії - це вже вирішене питання. І вони самі про це чудово знають».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • За даними Генштабу, в результаті вогневого ураження ЗСУ у Запорізької області було знищено до 20 одиниць військової техніки противника різного типу.

  • У російському місті Курськ сталася пожежа на аеродромі, влада міста заявляє про атаку безпілотника. Також У Брянській області росії кажуть про "атаку безпілотників" на комбінат "Слава", нібито дрони впали за кілька метрів від резервуарів із паливом – ЗМІ. 5 грудня повідомлялося, що на російських стратегічних військових аеродромах в Енгельсі і Рязані сталися вибухи, що призвели до пошкодження літаків. Міноборони росії звинуватило в атаці Україну, натомість ГУР МО України заявило, що вибухи – "підтвердження деградації" військової інфраструктури рф.

  • Спрогнозувати коли відбудеться наступний масований ракетний обстріл рф по території України досить складно, він планується і готується заздалегідь, разом з тим вищому військовому керівництву України відомі цілі, які намітили росіяни - Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ

  • У рамках чергового обміну у вівторок Україна повернула додому з російського полону 60 воїнів, у тому числі 34 захисників Маріуполя - Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента. у Телеграмі, передає Укрінформ. Додому повертаються 58 чоловіків та двоє жінок, серед яких 15 офіцерів і 45 рядових та сержантів.

  • У вівторок, 6 січня, Україна повернула додому тіла 49 загиблих військовослужбовців - Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

НОВИНИ: УКРАЇНА

  • Одеські енергетики близько 5-ї ранку відновили електроживлення міських об’єктів, знеструмлених у вівторок внаслідок ракетної атаки росіян: у квартирах одеситів знову з’явилися вода та опалення - ОВА

  • На відновлення обсягів виробництва електроенергії до рівня, який був до ракетної атаки 5 грудня, потрібно ще кілька діб, наразі всім областям доведено ліміти споживання електроенергії - НЕК "Укренерго". Від атаки 5 грудня найбільше постраждали Одеська та Київська області, ремонтні бригади роблять все можливе, щоб подати електропостачання резервними схемами там, де це можливо.

  • ДТЕК довелося зупинити роботу одного зі своїх енергооб'єктів після російського ракетного удару 5 грудня. Внаслідок обстрілу серйозно пошкоджено обладнання та інфраструктуру підприємства. За останні два місяці це була вже 17 атака на об'єкти компанії.

***

  • Президент Зеленський у день Збройних сил України відвідав позиції українських захисників на сході, а саме у Слов’янську, вручив державні нагороди військовослужбовцям. Також Володимир Зеленський під час робочої поїздки до Харківської області відвідав медичний заклад, де лікують поранених захисників України, та вручив державні нагороди військовим медикам.

  • Проведення «фінансового Рамштайну» планується в першому кварталі 2023 року - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр. Робота щодо проведення "фінансового Рамштайну" нині активно ведеться на рівні Єврокомісії та на рівні фінансових організацій та G7.

  • Загальна сума оголошених внесків від учасників ініційованої Президентом Зеленським програми «Grain from Ukraine» наразі становить майже 190 мільйонів доларів – Дмитро Кулеба, глава МЗС.

  • Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль домовився з главою уряду Молдови Наталією Гавріліце, яка перебуває з візитом в Києві, про співпрацю країн у сфері протиповітряної оброни та покращення прикордонного контролю.

  • В українській енергосистемі зберігається дефіцит потужності в 19% – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр. За останні місяці від масованих атак росіян зазнали пошкоджень 35% ключових об'єктів магістральних мереж.

  • З початку повномасштабної агресії росіяни пошкодили понад 350 об'єктів Групи Нафтогаз, а також понад 450 км газогонів - Олексій Чернишов, голова правління НАК "Нафтогаз України".

  • Брат колишнього нардепа-зрадника та одного з організаторів кремлівського проєкту "новоросія" Олега Царьова Михайло отримав вирок за статтею "тероризм" і просить обміняти його на українських полонених – СБУ

***

  • За час війни на фінансування армії та сектору безпеки уряд виділив 1 трлн 130 млрд грн. На зарплати всім, хто зараз захищає Україну, було виділено 770 млрд грн. На закупівлю, ремонт і модернізацію техніки й озброєння ми виділили 176,2 млрд грн, що більше, ніж за останні 10 років разом узяті

  • Україна розраховує закрити дефіцит бюджету в $38 мільярдів завдяки підтримці партнерів – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

  • За січень - листопад 2022 року Україна експортувала 50,9 млн тонн продукції АПК та харчової промисловості на загальну суму 21,1 млрд дол. – Мінекономіки

  • Національний банк звернувся до банків з пропозицією встановити єдині розширені ліміти та скасувати додаткові комісії на зняття готівки власниками карток інших банків в банкоматах.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Уряд Чорногорії поставляє Україні військову допомогу в розмірі 11% від оборонного бюджету країни. Про це йдеться в офіційному повідомленні уряду країни з нагоди підписання з Києвом декларації про євроатлантичну перспективу України, передає Укрінформ. Зауважується, що підписання спільної з Україною декларації є ще одним підтвердженням підтримки України в її зусиллях стати членом НАТО.

  • Рада Безбеки ООН сьогодні зібралась на засідання для обговорення гуманітарної ситуації в Україні, пов’язаної з російськими обстрілами цивільного населення та об’єктів інфраструктури. У своєму виступі постійний представник росії при ООН небензя традиційно звинувачував країни Заходу, НАТО та Україну у розв’язаній росією війні, а також заявив, що росія навмисне обстрілює об’єкти цивільної інфраструктури, зізнавшись таким чином у воєнному злочині з боку російського керівництва, після чого залишив засідання.

  • Рада ЄС не змогла ухвалити повний пакет із трьох документів, необхідних для надання Україні макрофінансової допомоги «+» від ЄС в обсязі 18 мільярдів євро у 2023 році бо Угорщина заблокувала ухвалення необхідної законодавчої поправки, для якої було потрібне одностайне рішення - Валдіс Домбровскіс, виконавчий віцепрезидент Європейської комісії. За словами офіційних представників ЄС, взамін Будапешт хоче добитися схвалення плану на €5,8 мільярда з фонду ЄС для відновлення після пандемії. В Єврокомісії запевнили, що Україна отримає допомогу від Європейського союзу в 2023 році. Як сказав Домбровскі: «Україна - країна, котра знаходиться в стані війни, й вона дуже потребує нашої підтримки. Ми просто не можемо допустити, щоб одна держава-член затримувала чи зривала цю допомогу... Ми повинні це надати й так чи інакше ми це зробимо».

  • Посольство України в Румунії отримало два підозрілих конверти, викликали саперів - Digi24. 5 грудня в Іспанії поліція вилучила у поштовому відділенні нові конверти, в яких були очі тварин, адресовані українським дипломатичним установам з метою залякування. Загалом вже маємо 21 випадок погроз українським посольствам та консульствам в 12 країнах.

  • Канада передасть Україні обладнання, щоб допомогти в розмінуванні територій, на суму близько 15 мільйонів доларів США - Sky News.

***

  • Після введення граничної ціни на російську нафту проходу через протоки Босфор і Дарданелли очікують майже 20 нафтових танкерів - Туреччина вимагає надання гарантійних листів від страхових компаній - Bloomberg

  • Колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі, який перебуває у в'язниці, був отруєний важкими металами - Еuractiv. У звіті американський токсиколог Девід Сміт зазначив, що «тестування виявило наявність важких металів» в організмі Саакашвілі, а патологічні симптоми, які він демонструє, «є результатом отруєння важкими металами».

ВОРОГ

  • Речник російського диктатора пєсков заявив, що в росії не бачать перспектив переговорів з Україною і прагнуть досягти "цілей спецоперації", але при цьому окупанти хочуть "довгострокового миру" - ЗМІ

  • путін провів по відеозв'язку нараду з членами радбезу рф, на якій обговорювали "забезпечення внутрішньої безпеки країни" - "Медуза". Нарада проходила на тлі новин про атаки, імовірно, українських безпілотників на аеродроми в російських регіонах.

  • путін підписав закон, який продовжує заморожування накопичувальної частини пенсії - росіяни не отримають її до кінця 2025 року. Накопичувальна частина пенсії у рф заморожена з 2014 року. Російська влада планувала, що захід буде одноразовим, однак продовжує його уже протягом 8 років.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-