російська ІПСО в Одесі: як маніпулюють настроями одеситів

російська ІПСО в Одесі: як маніпулюють настроями одеситів

Укрінформ
Телеграм-канали, які керуються з росії, але видають себе за одеські, останні кілька днів проводять агресивну ІПСО. 

Цього разу – з метою перевести негатив за відключення світла в Одесі з путінського режиму, який бомбардує енергосистему, на українську владу. Та спробувати спровокувати розкол в українському суспільстві, посіявши недовіру між одеситами та іншими регіонами України.

Моніторинг Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зафіксував, що росіяни просувають такі думки-віруси: 

  • «Все погано, електрики нема. Це відбувається через безлад влади, корупцію, електриків та  ДТЕК».  
  • «Одесити масово вийшли на мітинги проти відключення електроенергії». 
  • «Це договірняк, насправді, влада продає електроенергію на Захід, зокрема, в Молдову, забувши про людей».
  • «В Одесі відключають більше ніж в інших регіонах, бо одеситів влада вважає неправильними. Поки Одеса без світла – Львів «жирує» у повній ілюмінації».
  • «Патріоти ображають одеситів через їх протести проти влади. Бо Кияни ніколи не любили одеситів і хочуть використати».
  • «Влада готує репресії проти мешканців міста».

СБУ ініціювала профілактичну бесіду з організатором мітингу, проведення якого в умовах війни було використано ворожою пропагандою для спроби розколу суспільства. 

Також було виявлено, що дезінформаторами дана вказівка поширювати коментарі та картинки в інтернеті і надалі, зокрема, в групах та дворових вайбер-чатах.

Ось деякі шпаргалки та вказівки, які дають куратори, щоб маніпулювати думкою одеситів.

Маніпулятори навіть підготували фрази українською, переклавши їх, судячи з усього, через гугл-перекладач. Креатив вийшов по-російськи «бессмысленный и беспощадный»: «Вибирай: європейські цінності чи світло. Якщо вибираєш світло, йди надвір, заяви про свої права».  

А ось приклад, як російський Telegram-канал, який видає себе за одеський, намагається налаштувати одеситів проти львів’ян:

Війна давно ведеться і в інформ-просторі. Тому путінський режим застосовує усі методи, щоб розбити єдність демократичної України.

Тому будьте пильні. Пам’ятайте, що російська пропаганда використовує будь-які засоби, щоб відірвати тил від фронту. Суперечки в соцмережах, а тим більше публічні акції непокори, грають на руку російським окупантам. Не даруйте їм шансів нас перемогти.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-