У небі Польщі було три літаки НАТО в момент падіння ракети виробництва рф - Defense Express

У небі Польщі було три літаки НАТО в момент падіння ракети виробництва рф - Defense Express

Укрінформ
Три літаки НАТО баражували в небі у момент падіння ракети російського виробництва на території Польщі. Альянс веде постійний моніторинг повітряного простору України завдяки літакам AWACS.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє видання Defense Express.

«Під час падіння ракети російського виробництва на територію Польщі, яке відбулося о 15:40 за місцевим часом, у результаті чого загинуло двоє осіб, у небі країни баражували, як мінімум, одразу три літаки НАТО. Про це свідчать дані Flightradar24. Водночас всі три літаки належать до повітряних танків KC-135R, які знаходились у районі між Радомом та Ряшівим за 130 км від місця падіння ракети біля селища Пшеводув», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Сподіватися на військові дії від НАТО через падіння російських ракет у Польщі не варто - експерт

Як зазначається, наявність одразу трьох KC-135R свідчить про значну активність авіації країн НАТО, включно з винищувачами та іншими літаками. І хоча вони не відображаються на Flightradar24, це залежить виключно від стану транспондера на самому літаку, який може бути відключений.

Зокрема, тому сервіс може не відображати літаки E-3 Sentry AWACS, які регулярно здійснюють польоти поблизу кодону України. Зазвичай район патрулювання AWACS – це небо Польщі поблизу з українським кордоном, зокрема над Любліном, про що свідчить сюжет канадських журналістів, які показали роботу цього літака.

У виданні відзначили, що враховуючи велику кількість повітряних танкерів, скоріш за все, у небі Польщі перебував як мінімум один AWACS E-3 Sentry, який здійснює огляд як мінімум на 500 км, а за опосередкованими даними – до 800 км.

Читайте також: Сунак - про ракетний інцидент у Польщі: Нічого б не сталося, якби не вторгнення рф в Україну

«Можливості цього літака дозволяють помітити крилату ракету та прокласти її трек на значній дальності у сотні кілометрів. І було б вкрай дивно, якщо під час наймасштабнішої ракетної атаки РФ по Україні чомусь саме AWACS не баражували. Таким чином, в Альянсі точно знають всі обставини падіння ракети російського виробництва на території однієї з держав-членів НАТО», – повідомляє Defense Express.

Як повідомляв Укрінформ, у польському селищі Пшеводув Грубешівського повіту Люблінського воєводства, неподалік від українського кордону, внаслідок вибуху у вівторок загинули двоє людей. Інцидент стався біля зерносушарки близько 15:40 за місцевим часом.

Західні ЗМІ із посиланням на джерела у розвідувальних органах повідомили, що інцидент міг статися внаслідок того, що дві російські ракети перетнули простір Польщі поблизу кордону з Україною.

Речник польського уряду Пьотр Мюллер звернувся до польських ЗМІ з проханням не поширювати неперевірену інформацію та дочекатися офіційних повідомлень.

Читайте також: Столтенберг збирає Північноатлантичну раду у зв’язку із вибухами в Польщі

Згодом речник МЗС Польщі Лукаш Ясіна заявив, що на територію Грубешівського повіту Люблінського воєводства впала ракета російського виробництва. З цього приводу до МЗС Польщі викликано посла росії Сергія Андреєва.

15 листопада росія здійснила масовану ракетну атаку проти України.

Фото: U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Justin Parsons

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-