Кількість кіберінцидентів за липень-вересень зросла у майже чотири рази – Держспецзв'язку

Кількість кіберінцидентів за липень-вересень зросла у майже чотири рази – Держспецзв'язку

Укрінформ
У Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації у липні-вересні 2022 року опрацювали 24 млрд подій інформаційної безпеки (ІБ) та 115 кіберінцидентів.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Держспецзв’язку у Телеграмі.

«У III кварталі 2022 року за допомогою засобів Системи виявлення вразливостей і реагування на кіберінциденти та кібератаки опрацьовано 24 млрд подій інформаційної безпеки (ІБ). Кількість зареєстрованих та опрацьованих кіберінцидентів зросла – від 64 до 115 порівняно з попереднім кварталом», - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що порівняно з попереднім кварталом, кількість подій ІБ з високим рівнем критичності зросла у 3,8 раза, а кіберінцидентів – на 128%. Основною метою хакерів був кібершпіонаж, порушення доступності державних інформаційних сервісів та знищення даних інформаційних систем.

У службі уточнили, що кількість критичних подій ІБ, джерелом яких є IP-адреси росії, зросла у 35 разів, порівняно з першим та другим кварталами року. Також майже вдвічі збільшилась кількість детектованих подій ІБ, пов’язаних з активним скануванням, які теж мають відношення до рф.

Читайте також: російські хакери розсилають листи від імені Держспецзв’язку

Саме з цих IP здійснювали кібератаки на українські інформаційні ресурси та розповсюджували фейкову інформацію, спрямовану на дискредитацію держорганів під час воєнних дій.

У відомстві наголосили, що абсолютна більшість кіберінцидентів повʼязана з хакерськими угрупованнями, що фінансуються урядом рф. Зокрема, це UAC-0010 (Gamaredon) та інші. Найбільшу частку подій інформаційної безпеки можна повʼязати з APT-угрупованнями та хактивістами.

Як повідомлялось, ЄС виділив Україні 29 млн євро для посилення її стійкості у протидії загрозам у кіберпросторі та цифровому просторі. Із цієї суми 10 млн євро використано для закупівлі обладнання й програмного забезпечення для цифрової безпеки та надання іншої відповідної підтримки. Решта 19 млн євро призначені для підтримки стійкої цифрової трансформації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-