Битва за Україну. День двісті п’ятдесят восьмий

Битва за Україну. День двісті п’ятдесят восьмий

Укрінформ
ЄС планує надати перші три з €18 мільярдів допомоги Україні вже на початку січня. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті п’ятдесят восьмий день війни по рубриках.

ТОП  5 НОВИН

Президент України Володимир Зеленський візьме участь у саміті лідерів G20, який відбудеться на Балі в Індонезії, найімовірніше йтиметься про онлайн-формат - речник президента Сергій Никифоров.

Президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкти про затвердження своїх указів щодо продовження воєнного стану та проведення загальної мобілізації.

США солідарні з позицією України, що кремль не бажає жодних мирних переговорів, які відповідали би принципам Статуту ООН й міжнародного права – навпаки росія робить протилежне та продовжує вбивати мирних українців - речник Державного департаменту США Нед Прайс.

Міністри економіки й фінансів країн ЄС, які зустрілися сьогодні у Брюсселі, мають затвердити надання макрофінансової допомоги для України у 2023 році в обсязі 18 мільярдів євро, з яких три перші мільярди, ймовірно, країна зможе отримати вже на початку січня - представник Чеського головування ЄС, міністр фінансів Чеської Республіки Збінек Станжура.

Воєнна розвідка України знайшла інформацію, яка може свідчити, що іранські безпілотники постачали до росії вже після 24 лютого - Головне управління розвідки Міноборони України.
"Гвинт безпілотника Mohajer-6 був виготовлений тільки в лютому цього року. Це тільки виготовлений. А ще був потрібен час, щоб його доставити до російської федерації. Тобто вони були доставлені в цьому році", – розповів представник ГУР Міноборони. До речі, жодних російських комплектуючих в безпілотнику не знайдено.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Станом на сьогодні можна сказати, що нещодавня ескалація російського ракетного і дронового терору призвела лише до того, що світ відповідає – відповідає новою допомогою Україні».
  2. Сергій Шкарлет, міністр освіти та науки: «Ми працюємо з Міненерго, щоб створити чіткі графіки відключення і підлаштувати під це освітній процес».
  3.  Олександр Мережко, голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва: «Ми прогнозуємо, що Республіканська партія посилить свої позиції в Конгресі, в Сенаті, але це жодним чином не вплине на підтримку України».

  1. Денис Шмигаль, прем'єр-міністр: «Відносно м’яка осінь та економія енергоресурсів все ще дозволяє нам закачувати газу більше, ніж ми його відбираємо з газосховищ. Станом на сьогодні в запасах у нас є 14,6 млрд кубічних метрів газу. 98% цього ресурсу — це український газ».
  2. Олексій Резніков, міністр оборони: «В Україні оголошено часткову мобілізацію, в рамках якої планується призвати близько 300 тис. комарів (Це у відповідь на заяву постпреда росії при ООН, що Україна застосовує дрони з зараженими комарами  - ред.) «Москіти  проти московитів».

ВТРАТИ ВОРОГА

БОЙОВІ ДІЇ ТА УСПІХИ ЗСУ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 8 листопада 2022 р.

 -   Авіація Сил оборони України за добу 16 разів завдала удару по ворогові. Уражено 4 пункти управління, 8 районів зосередження особового складу, зброї та військової техніки, а також 4 позиції протиповітряної оборони противника.

  -   Підрозділами ракетних військ та артилерії Сил оборони за добу вражені 4 райони концентрації живої сили, зброї та військової техніки супротивника.

Спецбатальйон OPFOR, про «знищення» якого встиг відрапортувати ворог, продовжує успішно виконувати бойові завдання - Валерій Залужний.

На Луганщині в полон ЗСУ здалась група мобілізованих росіян - двадцять один військовослужбовець - жителі москви та московської області - Оперативний ЗСУ.

ЗЛОЧИНИ ВОРОГА. НАШІ ВТРАТИ

В Україні через збройну агресію рф, за даними ОВА, упродовж минулої доби загинули семеро людей, ще 10 дістали поранення.

На звільнених територіях Херсонської області правоохоронці виявили ще три тіла вбитих російськими військовими мирних жителів - Офіс генерального прокурора.

Держдеп підтвердив смерть громадянина США в Україні.
За інформацією NBC News,  йдеться про Тімоті Гріффіна, який воював в Інтернаціональному легіоні. Це шостий американець, який загинув в Україні від початку повномасштабного російського вторгнення. Вічна пам’ять і Слава Героям.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський подякував Сполученим Штатам Америки та всім світовим демократіям за підтримку України в боротьбі з російськими загарбниками і закликав їх не зупинятися до перемоги над агресором. Про це він сказав під час виступу на 34-й церемонії вручення нагороди Національного конституційного центру.  Нагадаємо, у березні Володимир Зеленський був відзначений у США медаллю Свободи Рональда Рейгана. Її вручають видатним світовим діячам за «здійснення значного та тривкого внеску у розвиток свободи у світі.

НАЕК "Енергоатом" збільшує з 20% до 50% надбавки до посадових окладів працівникам Запорізької атомної електростанції, які не підпишуть контракт із російським росатомом - пресслужба компанії.

Президент Зеленський підписав указ про відзначення державними нагородами ще 396 українських військових.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повторив свій заклик бойкотувати міжнародні компанії, які залишаються в рф та фінансують російські воєнні злочини -  МЗС у Твіттері.

ДП «Антонов»: Для нової «Мрії» є близько 30% комплектуючих, почалися конструкторські роботи.

Україна поділиться з Німеччиною досвідом у сфері цифровізації – Мінцифри. Мінцифри консультуватиме Німеччину стосовно модернізації та цифровізації уряду й державного сектора,  поділиться досвідом у сфері цифровізації держпослуг, захисту державних реєстрів.

Допомога країнам, які потерпають від продовольчої кризи: в ОП провели перше засідання робочої групи. За словами очільника ОП Андрія Єрмака, на засіданні окреслили перші напрацювання щодо постачання українського зерна країнам, які найбільше його потребують.

Україна повернула тіла ще 38 полеглих захисників - Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

У Львові хірурги пересадили нерв захиснику, аби повернути йому можливість ходити. П'ять місяців через поранення кінцівка була паралізована. Складну реконструктивну операцію виконали у Національному реабілітаційному центрі “Незламні” - пресслужба Першого медоб’єднання Львова.

В Україні запустили платформу Nadiyno, яка допоможе підвищити обізнаність українців у цифрових технологіях і надати інструменти для індивідуального захисту та боротьби з дезінформацією - Міністерства цифрової трансформації. Жителі тимчасово окупованих територій України також можуть отримати рекомендації, що стануть їм у пригоді. Наприклад, які месенджери обрати, як підготуватися до перевірки смартфона та уникнути прослуховування в окупації.

Сьогодні - 155 років Національній опері України в Києві.

НОВИНИ: ЕКОНОМІКА

Міжнародні резерви України за підсумками жовтня зросли на 5,5% і станом на 1 листопада становили, за попередніми даними, 25,244 млрд доларів США - пресслужба НБУ.

Україна експортувала у жовтні товарів на суму 3,8 млрд доларів, а імпортувала на 4,6 млрд дол. Порівняно з показниками минулого року експорт товарів за десять місяців впав на 32,3%, імпорт — на 23,9%. – Мінекономіки.

За два місяці з початку запуску інвестиційної платформи Advantage Ukraine надійшло понад 370 запитів від потенційних інвесторів - пресслужба Мінекономіки. Платформу відвідали десятки тисяч користувачів зі 140 країн світу. Інвестори, в першу чергу, цікавляться такими галузями української економіки як інновації та технології, агропромисловий комплекс, видобуток корисних копалин, інфраструктура, промислове виробництво та логістика, енергетика й оборонна промисловість.

Середнє подорожчання аптечних препаратів у вересні становило 42,5% порівняно з вереснем 2021 року. Лікарські засоби при цьому зросли в ціні на 30,1% - Аптека.ua.

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про звільнення від сплати ПДВ та ввізного мита на імпорт генераторів, трансформаторів, обігрівачів та інших товарів важливих для проходження цього опалювального сезону.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Джо Байден назвав «дуже високими очікуваннями» можливість збереження демократами контролю в Конгресі, оскільки, за прогнозами, республіканці на цих виборах візьмуть більшість і в Палаті представників, і в Сенаті - The Hill.  У свою чергу, речниця Білого дому Карін Жан-П'єр заявила, що Сполучені Штати підтримуватимуть Україну незалежно від результатів виборів до Конгресу.

Глава Пентагону Ллойд Остін провів телефонну розмову з новопризначеним міністром оборони Італії Гвідо Крозетто - обговорювалася подальша співпраця двох країн у наданні військової допомоги Україні  - речник Пентагону Пет Райдер.

У Польщі нині перебувають понад мільйон біженців із України - уповноважений уряду Польщі з питань воєнних біженців з України Павел Шефернакер. Шефернакер повідомив, що змінами до закону про допомогу українцям пропонується «заморожувати» виплату соціальної допомоги громадянам України у момент виїзду з Польщі в Україну. Водночас, якщо громадянин України повертатиметься до Польщі, то питання відновлення виплати соціальної допомоги вирішуватиметься відповідними інституціями.

Північна Корея заявила, що ніколи не мала угод з росією щодо постачання зброї і не планує їх укладати – Reuters.  Ця заява КНДР пролунала після того, як координатор з питань стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив минулого тижня, що Сполучені Штати мають інформацію про те, що Північна Корея таємно постачає росії «значну» кількість артилерійських снарядів.

путін навряд чи приїде на Балі для участі у саміті "Групи двадцяти" (G20) на наступному тижні - із посиланням на The Star, помічник президента Індонезії Сіті Рухайні Джухаятін.  Раніше президент Індонезії Джоко Відодо запросив путіна на саміт, який пройде 15-16 листопада на Балі, але кремль поки що не підтвердив участь. Ймовірна участь путіна у саміті була розкритикована, кілька країн заявили, що не братимуть участь, якщо путін приїде особисто. У вівторок Відодо заявив, що 17 лідерів уже підтвердили свою участь на саміті.

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо заявив, що російський диктатор путін відповідальний за воєнні злочини в Україні - ВВС Hard Talk.

ВОРОГ

Вже близько місяця на фабриках Північної Кореї виготовляють зимову форму для російських військових, тканину присилає москва -  Radio Free Asia.

Уранці 8 листопада в російському санкт-петербурзі включили систему оповіщення. Сирени гучно лунали по всьому місту. « А ось зараз стало страшнувато», йшлося у повідомленні ТГ-каналу «Фонтанка».

Пропагандистам рф видали нові методички про «мобіків» та «хлопки» - розвідка. Зокрема, російських пропагандистів закликають поважніше ставитися до мобілізованих і не вживати терміну «мобіки»; рекомендують називати ЗСУ «бойовиками» та «збройними формуваннями» і в жодному разі не вживати абревіатуру «ВСУ».

Підготувала Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-