Контроль США за зброєю, переданою Україні: цілком нормальна практика

Контроль США за зброєю, переданою Україні: цілком нормальна практика

Укрінформ
Ворог не полишає спроб дискредитувати українське військово-політичне керівництво. Але нічого не вийде, Україну вважають надійним партнером

Ця новина прийшла вранці 4 листопада і стала фінальною крапкою в черговій історії брехні про те, що військова допомога наших союзників потрапляє «кудись не туди»: Сполучені Штати перевіряють запаси поставленої військової техніки в Україні. Міноборони США наразі не має доказів «переспрямування» американської допомоги. Про це заявив речник Пентагону бригадний генерал Пет Райдер.

А 27 жовтня Державний департамент США представив план «боротьби з нелегальним перенаправленням деякої сучасної зброї у Східній Європі» росіянами, російськими бойовиками або «недержавними суб'єктами».

Як повідомляла пресслужба Держдепу, план є відображенням відданості США практиці відповідальної передачі зброї, «міцної, постійної та ефективної співпраці в галузі безпеки з Україною та іншими партнерами, а також десятиліть успішної міжнародної співпраці з виявлення та припинення незаконного обігу зброї в світі».

Там також пояснили, що уряд України взяв на себе зобов’язання з охорони та обліку отриманого озброєння американського виробництва, «проте хаотичний характер бойових дій може це ускладнити».

У повідомленні Держдепу сказано, що російські окупанти можуть використовувати захоплену в Україні зброю, зокрема сучасні ПЗРК і ПТРК, для підготовки контрзаходів, пропаганди чи операцій «під чужим прапором».

У Держдепі розповіли, що план включає:

  • охорону та облік озброєння і боєприпасів в Україні та сусідніх країнах при їхній передачі, зберіганні та розгортанні;

  • посилення прикордонного контролю та безпеки в регіоні;

  • нарощування потенціалу сил безпеки, правоохоронних органів і прикордонного контролю для стримування, виявлення та припинення незаконного обігу зброї.

«росія, яка розпочала цю війну, несе відповідальність за будь-яке незаконне (потрапляння зброї в чужі руки). Найефективнішим шляхом… до зниження ризику незаконного вивезення зброї було б припинення росією розв’язаної нею війни і виведення військ з усієї суверенної території України», — наголосили у Держдепі.

Втім, що це означає? Хіба були якісь прецеденти?

Маленький спойлер: в коментарі Укрінформу військові експерти наголосили, що жодного випадку потрапляння західного озброєння, наданого Україні, в чужі руки/на чорні ринки — не зафіксовано, крім, звісно, одиничних інцидентів, яких не уникнути під час військових дій: скажімо, захоплення ворогом пошкодженої гаубиці М777, пустих тубусів від ПТРК тощо.

Тим не менш, тут і до ворожки не ходи, але немає жодних сумнівів, що ворог намагається використати будь-який привід: щось перекрутивши, десь додавши традиційної брехні. Доводиться оперативно протидіяти.

31 жовтня в МЗС України спростували інформацію фінських ЗМІ про начебто потрапляння контрабандної зброї з України до Фінляндії.

Про що йдеться?

Процитуємо заяву речника українського дипвідомства Олега Ніколенка: “Вчора (30 жовтня, - Ред.) у фінських ЗМІ з’явилася інформація про нібито потрапляння зброї із України в руки криміналітету Фінляндії. Згодом пішли передруки в українських та міжнародних медіа. На доручення МЗС України українське посольство в Гельсінкі негайно звернулося до фінської поліції задля отримання деталей. У відповідь фінська сторона повідомила про відсутність підтвердженої інформації або яких-небудь конкретних фактів поставок контрабандної зброї з України”.

Посол Фінляндії у Києві також не підтвердив цю інформацію.

“Вкид новини про нібито контрабанду зброї із України до Фінляндії – чергова російська дезінформація. росія продовжує докладати зусиль задля дискредитації міжнародної військової допомоги нашій державі. Мета такої російської інформаційної операції – викликати в європейців страх, що зброя, яку їхні уряди передають України для протидії російській агресії, обернеться проти них самих, потрапивши в руки кримінальних елементів”, – наголосив Ніколенко.

Подібні фейки не рідкість. Наприклад, ще у червні Центр протидії дезінформації при РНБО повідомляв, що російські так звані ЗМІ поширюють недостовірну інформацію про нібито продаж Україною зброї, яку постачає Захід, в арабські країни. Про ворожі вкиди неодноразово писав й Укрінформ, зокрема у матеріалі “В очікуванні ленд-лізу: рф атакує інформаційно, аби відмовити Захід від допомоги Україні”.

Це нормальна практика для всіх експортерів озброєння

“У тому, що США, постачаючи озброєння тим чи іншим країнам, бажають контролювати його використання — нічого дивного немає. Це звична практика” - коментує Укрінформу військовий оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

Протягом останніх місяців, продовжує експерт, російська пропаганда уже неодноразово намагалася дискредитувати ЗСУ.

“Зокрема розповсюджувалася неправдива інформація, що Україна нібито перепродає західне озброєння на чорних ринках, - каже пан Коваленко. - Наприклад, ширився фейк, що ЗСУ продали російським окупантам САУ Caesar, Panzerhaubitze 2000, а також M142 HIMARS. Зрозуміло, що це чистої води маячня, яка запросто розвінчується: всі іноземні установки мають устаткування для геопозиціювання, тобто запросто можна визначити, де вони знаходяться. Їх кількість – під постійним обліком”.

Олександр Коваленко
Олександр Коваленко

“Аби уникати подібних фейків – й використовується система протоколів щодо контролю за озброєнням, - акцентує військовий експерт. - Плюс – є два дуже важливих фактори. Під час бойових дій техніка в будь-якому випадку зазнає пошкоджень. І якщо вона не транспортабельна – вона може потрапити до рук ворога”.

“Відомо, що росіяни затрофеїли підбиту американську гаубицю М777. Так, вона не працездатна, втім, подібні моменти можуть використовуватися для спроб дискредитувати ЗСУ”, - звертає увагу оглядач групи «Інформаційний спротив»

Крім того, є величезна кількість відстріляних тубусів від ПТРК Javelin або NLAW. І ці відстріляні тубуси (і не тільки відстріляні) — ворог теж міг затрофеїти на полях битв: «Слід розуміти, що через якийсь час ці «штуки» можуть опинитися на чорному ринку»

Але немає ще жодного підтвердженого факту, що те чи інше озброєння таки потрапило через ЗСУ на чорний ринок. Або ж, що для цього використовувалися різноманітні корупційні схеми і так далі.

“Все це не більш як спроби дискредитації з боку ворогів України, які продовжують діяти, зокрема, й у нашому інформаційному просторі, підігруючи країні-агресорці”, - стверджує експерт.

Власне, те саме підтвердив 4 листопада представник Держдепу.

То що в сухому залишку?..

“ Коли будь-яка країна відправляє на експорт своє озброєння, то контролює, щоби це озброєння не вийшло за межі тієї країни, яка його купує або якій воно передається. Схожу практику використовує і Франція, і Німеччина, і Велика Британія… Навіть росія та Китай. Фактично всі країни, які розробляють що-небудь із озброєння”, - підкреслив Олександр Коваленко.

Українська система експортного контролю — одна з найкращих та найжорсткіших у світі

Михайло Самусь, заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, стверджує, що вітчизняна систему контролю було створено ще на початку 2000-х. І вона, значною мірою, будувалася на основі відповідної системи США та за допомогою американських експертів.

Це відбулося на фоні “ кольчужного скандалу», коли Україну звинувачували в нібито передачі радіолокаційних станцій "Кольчуга" до Іраку, режиму Хусейна. РЛС не знайшли, але...

"Внаслідок усіх цих процесів було створено потужну систему контролю. Мабуть, одну з найкращих у світі, - запевняє пан Самусь. - Та, як відомо, межі досконалості немає. А тому продовження роботи Держдепу на цьому напрямку, а тим більше, слід відзначити, все це стосується не тільки України, а й всього європейського регіону, - це абсолютно нормально”.

Михайло Самусь
Михайло Самусь

Ситуація кардинально змінилася — і геополітична, і безпекова.

"Думаю, що американцям слід було одразу посилювати контроль, тобто до або одразу (після 24 лютого, - Ред.) створювати або якісь структури в межах Держдепу, або якусь міжвідомчу групу тощо. Ми, звісно, один одному довіряємо, але, все ж таки, в воєнних реаліях час від часу пробігають новини, що СБУ розкрило чергову російську агентурну мережу”, - каже заступник директора ЦДАКР.

Згадаймо, лишень, нещодавній випадок із В'ячеславом Богуслаєвим, президентом запорізького заводу "Мотор Січ", який спеціалізується на виробництві та ремонті авіаційних газотурбінних двигунів для гвинтокрилів та літаків.

“При тих обсягах американської допомоги, а тим більше, якщо ми говоримо про ленд-ліз, тобто коли ці потоки мають істотно зрости... На місці США я б точно створив якусь структуру, котра б займалася координацією й контролем за усіма цими процесами, - каже пан Самусь. - Зрештою, не забуваймо, що озброєння й техніка по ленд-ліз надаватимуться нам у лізинг. Тобто власник — США”.

А те, що росіяни спробують це використати для своєї пропаганди — сумнівів немає, вважає експерт.

“Втім, і додаткових проблем це також не створює. За останні півроку ЗСУ показали нашим західним партнерам, як вони ефективно та дбайливо використовують кожну одиницю озброєння”.

Якщо ворогом запускається якась кампанія з дискредитації української армії, військово-політичного керівництва тощо — наші союзники і партнери чудово розуміють, хто і з якою метою все це робить.

“Російські вкиди, які звучать на рівні байок постпреда рф в ООН небензі про "бойових комарів", "біолабораторії" і так далі, на Заході не сприймають. Україна — надійний партнер, - акцентує Михайло Самусь. - Але з точки зору функціональності та ефективності процесу США мають суверенне право створювати подібні структури, аби слідкувати за тим, куди йде їхня зброя та як використовується”.

Чому саме зараз?

“Влітку багато галасу здійняли заяви конгресвумен від Республіканської партії Вікторії Спартц, яка звинувачувала українську владу, зокрема, в тому, що частина зброї, яку передають Україні США, нібито потрапляє або може потрапити до рук російських окупантів”, - розповідає керівник військових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павло Лакійчук.

“Українська сторона разом з американськими партнерами у відповідь на ці звинувачення організувала прозору систему контролю за отриманою допомогою, яка зловживань не виявила. Більш того, створений механізм дозволив удосконалити систему військово-технічної допомоги, при чому отриманої не тільки від США, а й від інших партнерів по “Рамштайн”, - наголосив військовий експерт.

Павло Лакійчук
Павло Лакійчук

У США, нагадує він, розпал передвиборчої кампанії до Конгресу.

“Республіканці в передвиборчій боротьбі заходять з тих же козирів, що й декілька місяців тому — контроль за зброєю, що передається Україні, має бути посилений. Інакше вона може попасти до росіян, а це — пряма загроза безпеці Сполучених Штатів, - каже пан Лакійчук. - Наприклад, у штаті Індіана, який зараз представляє Спартц, від республіканців балотується Анжела Грабовська. Попри те, що вона народилася в Одесі, пані Грабовська виступає за скорочення військової допомоги Україні, посилення контролю над нею, адже “чим більше зброї дають Україні, тим агресивнішою стає росія”.

Ну, це типова позиція трампістів.

“План протидії випадкам незаконного переміщення зброї, переданої Україні та союзним державам у Європі в умовах боротьби проти російської агресії, - це меседж в першу чергу росії та її сателітам, що “трофейна” американська зброя (якщо така буде, а в ході військових дій — все можливо) вилізе їм боком. Адміністрація США вчергове наголошує, що росія має припинити розв'язану нею війну та вивести всі свої сили з суверенної території України. США також продовжать координувати зусилля з групою союзників і партнерів, щоби зміцнити позиції України на полі бою”, - стверджує аналітик.

Отже, за його словами, план протидії незаконному переміщенню зброї — це перспективний документ, який також формує майбутні стратегії в Північноатлантичному просторі (і не тільки) щодо запобігання незаконному обігу зброї та відповідальної співпраці в галузі військово-технічного співробітництва в усьому світі.

“Простіше кажучи, нині формується міжнародно-правова база для кооперації, ширшої ніж НАТО”, - резюмував Павло Лакійчук.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-