Німецькі гаубиці на фронті, або Коли артилерист «Моряк» збриє вуса

Німецькі гаубиці на фронті, або Коли артилерист «Моряк» збриє вуса

Репортаж
Укрінформ
Українські артилеристи щодня влучними пострілами накривають позиції ворога

Як працюють «боги війни» на Запорізькому напрямку і наскільки ефективно їм допомагає швидко та чітко бити окупанта західна гаубиця FH70, бачили журналісти Укрінформу.

ВАЖКА НІМЕЦЬКА “КРАСУНЯ”

Німецька 155-мм гаубиця FH70 вправно «мінусує» ворожі мінометні розрахунки, танки, БМП, командні пункти. Максимальна дальність стрільби високоточними снарядами – 40 км, мінімальна – близько 15. На одній такій гарматі працює вісім військових, але коли всі рухи доведені до автоматизму, то вистачить і чотирьох. За одну хвилину розрахунок може зробити 4 – 5 пострілів.

Важить ця «красуня» 9 - 9,5 тонн. Попри її, на перший погляд, неповороткість, вона «розкладається» лише за 1,5 – 2 хвилини. Гаубиця має власний двигун і може самостійно пересуватись на відстань до 20 км. Військові кажуть, що це дуже зручно для розгортання гармати в бойове положення. Плюс - бувають такі моменти, коли тягач не має можливості заїхати на позиції.

ПЕРЕВАГИ — ТОЧНІСТЬ, ВЛУЧНІСТЬ І МІНІМАЛЬНЕ ВИКОРИСТАННЯ СНАРЯДІВ

«Вона відрізняється від радянських зразків тим, що більш точна. Якщо радянська гаубиця стріляє 5-6 снарядів, щоби влучити в ціль, то ця - може використати 2-3 снаряди, тобто вдвічі менше. Цим ми зменшуємо наш час роботи і не даємо змоги росіянам у нас влучити. Тільки вони дізнаються, де ми, як ми вже їдемо звідти і працюємо по іншій цілі. Це і є головна перевага», - розповідає артилерист з позивним «Моряк».

«Моряк»
«Моряк»

На війні він уже 7 місяців. Вдома був три місяці тому, каже, їздив на пару днів.

«Мій дім тут. Коли їду додому, до жінки, то розумію, що я потрібен тут. Треба це все закінчити. Нема сенсу їхати додому, коли ти знатимеш, що знову сюди повернешся. Треба їхати тоді, коли впевнено скажеш: «Все, я вдома».

Кілька років тому «Моряк» підписав контракт із ЗСУ, пішов до Національної академії сухопутних військ, далі опинився у складі артбригади.

Він каже, що гаубиця FH70 не найсучасніша, але працювати на ній складніше ніж, наприклад, на радянській. Каже: є багато нюансів, крім того, європейська якість потребує більш ретельних перевірок і  догляду.

Точність і влучність – головне, що є у війні. Координувати роботу арти допомагає піхота та розвідка.

«Наскільки це добре працює у ворога?» - питаю у «Моряка».

«Я не розвідник, але наскільки знаю, росіяни спочатку передають інформацію, що по них ведеться вогонь у штаб, координати, а потім тільки передають їх на позицію, а ми вже відпрацювали й поїхали».

Він додає, що стрільба любить штиль, якщо його немає, то влучити у ціль важко. Найчастіше хлопці працюють по техніці ворога. Розрахунок, у складі якого, служить «Моряк», за час війни знищив близько 30 одиниць танків, БТР, БМП.

«Що відчуваєте, коли в ціль влучаєте?» - питаю.

«Радість, бо то помста. Але піхоті в цьому плані важче, бо вони бачать все, і це залишається в голові, з цим важко жити. Ми не бачимо».

З першого дня війни він почав носити вуса.

«Війна почалась, і треба, аби був інший образ, щоб потім, коли війна закінчиться, збрив - і все... я інша людина».

ПОВЕРНУТИ СВОЇХ

Найстрашнішим днем не лише за час повномасштабного вторгнення, а й у житті, “Моряк” вважає день, коли «почалась «Азовсталь»», потім Оленівка (теракт).

«І ця важкість залишилася. Поки в Оленівці будуть «Азовці», морпіхи, оборонці Маріуполя, буде важко, коли вийдуть - стане краще», - говорить чоловік.

Ця розмова тяжка для нього, бо нині в полоні перебуває багато його друзів, їх треба повертати.

«Треба брати в полон ворожих солдатів. Поки всіх своїх не повернемо - тільки в полон. Знищувати нелюдів можна, але якщо здаються в полон, то треба брати. Береш росіянина в полон - даруєш життя нашим, це треба розуміти. Чим більше буде полонених у нас, тим більше ми своїх звільнимо. Треба знищувати ворожу техніку», - впевнений «Моряк».

Він називає бійців «Азова» не військовослужбовцями, а воїнами. Питаю, що б він сказав їм, якби була можливість.

«Щоб вони почали інше життя. Жили для себе. Для країни вони все зробили. «Борг сплачено» - можна так сказати. Тепер можна пожити для себе. Я пам'ятаю їх подвиги, тепер наша черга. Наша черга їх повернути звідти. Бажаю кожному з них скоріше повернутись. Дуже велику надію маю, що наша держава їм допоможе і важливо, щоб була дуже гарна реабілітація, бо вони зробили все».

АРТДУЕЛІ ТА МИТТЄВА ГОТОВНІСТЬ

Поки говорили з «Моряком», хлопці закінчили зчищати багнюку з техніки. Кажуть, що восени – це звичне діло.

«Тайфун»
«Тайфун»

Військовий на позивний «Тайфун» розповідає, що максимальна дальність стрільби гаубиці високоточними снарядами типу Excalibur – 40 км.

«Є далекобійні снаряди, є високоточні - залежно від цілі. Якщо ми займаємося контрбатарейною боротьбою, то нам доводиться під’їжджати ближче до переднього краю, аби дістати ворожу артилерію, можливо навіть РСЗВ, взводно-опорні пункти, живу силу, допомагаємо в наступі. Дивізіон, думаю, ми точно знищили», - каже він.

Йому 27 років, він одружений, має чотирьох (!) дітей (трьох дівчаток і сина), найменшій донечці лише пів року. Через досить напружену ситуацію на фронті, телефонувати родині виходить не так часто, як би хотілося. Аби вдома не нервували, пише, що в нього все добре.

«У моєї родини вже, певно, алергія на ці слова», - жартома каже чоловік.

«Тайфун» родом з Миколаївської області. Каже, жив у селі Зоря, що на межі Херсона й Миколаєва. За два роки до повномасштабного вторгнення його родина виїхала в іншу область. Нині його рідне село знищене вщент. На початку березня ворог уперше обстріляв Зорю і перший же снаряд влучив… у хату військового.

«Знайомі розповіли… Там я виріс, народився, але вже села немає. Воно було маленьке, на 300 осіб, але стратегічно важливе, за нього великі бої ішли», - пояснив він.

5 березня “Тайфун” достроково закінчив Львівську національну академію сухопутних військ. Учився на артрозвідника. Мав випуститися у червні, але війна внесла корективи.

Наразі він боронить запорізький напрямок. Говорить, що артдуелі на фронті відбуваються постійно.

«Тримаємо цей напрямок, щоби ворог не поліз», - додає артилерист.

Артилерійські підрозділи працюють цілодобово. Кажуть, є завдання – виїжджають і знищують цілі.

Ми приїхали до артилеристів у першій половині дня, була дощова погода. Поспілкувавшись кілька хвилин, хлопці повідомили, що мають «роботу». Ми швидко закінчили розмову й виїхали з ними на позиції. Гаубиця розкладається в бойову готовність справді менш ніж за дві хвилини. Військові діють дуже швидко. Кожен знає, що має робити. Цього разу їхньою ціллю була ворожа техніка. Вже потім дізнаємось, що завдання виконано з ювелірною точністю.

Артилеристів називають «богами війни» чи «фахівцями ландшафтного дизайну», але самі вони кажуть, що їм це не має значення. Головне - швидше знищити ворога, перемогти й  повернутись додому.

Ольга Кудря, Запоріжжя

Фото Дмитра Смольєнка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-