Битва за Україну. День двісті двадцятий

Битва за Україну. День двісті двадцятий

Укрінформ
росіяни другу добу поспіль втрачають  пів тисячі убитими. На в'їзді до Лимана Донецької області встановлений український прапор, звільнено п’ять населених пунктів

Набув чинності закон США про ленд-ліз для України. Байден підписав закон про $12 млрд допомоги для України. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті двадцятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

РЕАКЦІЯ НА АНЕКСІЮ ТА ЗАЯВКУ НА ПРИСКОРЕНИЙ ВСТУП ДО НАТО

Україна звернулася до Міжнародного суду ООН через спроби росії анексувати нові території - Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України.

Велика Британія ніколи не визнає Донецьк, Луганськ, Херсон і Запоріжжя нічим іншим, як територією України -  Ліз Трасс, прем’єр-міністерка країни.

Президент Чехії Мілош Земан заявив, що засуджує крадіжку росією українських територій - речник чеського президента.

МЗС Грузії засудило проведені росією псевдореферендуми та спробу незаконної анексії захоплених територій України.

Скандинавські країни рішуче налаштовані на підтримку України та не визнають результатів незаконних референдумів чи анексії - констатували міністри п’яти країн північної Європи.

МЗС Данії та Швеції викликають послів рф у зв'язку зі спробою анексієї росією територій України.

Туреччина не визнає незаконної анексії росією чотирьох областей України - МЗС Туреччини.

Держави-члени ЮНЕСКО - 48 країн-учасниць, серед яких 27 країн Євросоюзу, США, Велика Британія, Канада та інші, засудили агресію росії проти України - Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики.

Міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт обережно поставилась до заяви президента України Володимира Зеленського про те, що він подасть заявку на прискорений вступ України до НАТО, але заявила, що Німеччина підтримає інтеграцію України до північноатлантичних структур » - Die Welt.

Під час війни проти російських окупантів вступ України до НАТО малоймовірний, це може статися вже після перемоги - Єгор Чернєв, очільник делегації ВР в парламентській асамблеї НАТО.

Заявка України на прискорений вступ до НАТО стала несподіванкою для адміністрації Байдена – Politico.

Заявку України на НАТО «потрібно розглядати в інший час» - Джейк Салліван, радник президента США Джо Байдена з національної безпеки.

«УКРІНФОРМ»: В який, хотілося би запитати. Схоже, заявка України і справді виявилася несподіванкою. Втім, розглядати її треба і логіка підказує: альтернативи ані для України, ані для НАТО не існує.

ТОР 5  ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Цінуємо цей потужний акт солідарності народу США з Україною. Та двопалатну й двопартійну підтримку нашої держави. Ця допомога ($12 мільярдів – ред.) сьогодні важлива як ніколи»

  1. Гітанас Науседа, президент Литви: «…охоплений відчаєм путінський режим перейшов ще одну червону межу. Рано чи пізно росії доведеться заплатити за це».

  1. Анатолій Носатий, міністр оборони Молдови: «Щодо можливого використання ядерної зброї масового ураження - це було би воєнним злочиномПодібні погрози свідчать про відчайдушне становище російської влади у цій війні. Все це свідчить про військову слабкість росії».

  1. ​​Андрій Єрмак, керівника Офісу президента України: «Відповідь на ядерний шантаж росії має бути жорсткою та однозначною, інакше кожен диктатор намагатиметься отримати ядерну зброю, і всі угоди про її нерозповсюдження стануть марними».

  1. Жозеп Боррель,  глава дипломатії ЄС: «Бажання України вступити до Альянсу можна зрозуміти, але це не принципове питання на даний момент. Важливо продовжувати підтримувати Україну та запроваджувати санкції проти росії».

УКРІНФОРМ: Типовий дипломатичний пірует. Дивимось, як ситуація розвиватиметься далі. Прогноз: ближчими днями прозвучить щось конкретніше.

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 1 жовтня 2022 р.

- Сили оборони України відбили атаки противника в районах н/п Козача Лопань, Бахмут, Весела Долина, Зайцеве та Первомайське.

- Авіація Сил оборони протягом доби завдала 21 удар. Підтверджено ураження опорного пункту противника, 17 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 3 зенітних ракетних комплексів противника.

- У результаті вогневого ураження ворожого об’єкта в районі Золотого Луганської області, противник втратив близько 60 осіб загиблими та пораненими, а також 4 одиниці військової техніки.

Військові ЗСУ встановили на в'їзді до Лимана Донецької області український прапор - Сергій Стерненко, активіст.

«УКРІНФОРМ»: В оточенні перебувають понад 5 тисяч російських військових. У міноборони рф прокоментували «вивели війська на більш вигідні позиції». Між тим, глава Чечні Рамзан Кадиров почав «істерити», а також вимагати «ядерного удару».

У ЗСУ підтвердили, що під контролем населені пункти Ямпіль, Новоселівка, Шандриголове, Дробишеве, Ставки, тривають стабілізаційні заходи - Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Окупанти вбили в Україні 399 дітей. Понад 783 дітей отримали поранення

Російські окупанти затримали генерального директора Запорізької АЕС Ігоря Мурашова та вивезли його в невідомому напрямку - Петро Котін, президент ДП «НАЕК «Енергоатом».

«УКРІНФОРМ»:  Окупанти намагаються змусити персонал атомної станції підписувати угоди про роботу в «росатомі». МЗС України закликає міжнародну спільноту, зокрема ООН, МАГАТЕ та Групу семи, вжити рішучих заходів з метою звільнення Мурашова. росія  заявила, що затримала гендиректора ЗАЕС для «тимчасового допиту».

Через розв’язану росією війну в Чорному морі вже загинули до 50 тисяч дельфінів – еколог.

Ситуація в регіонах.

            - На Харківщині у Куп’янському районі виявили обстріляну колону з цивільними. За попередніми даними, загинули 24 людини, із них 13 дітей.

- На Донеччині за минулу добу 4 жителів загинули, ще 6 людей поранено.

- У Миколаєві загарбники вночі двічі атакували дронами-камікадзе та ракетами типу С-300 - 1 людина загинула, 5 поранено, зокрема тримісячне немовля.

- На Херсонщині обстріляно нещодавно звільнену від окупантів Миролюбівку – 1 людина загинула, 1 поранена.

- У Запоріжжі внаслідок ракетного удару по колоні з цивільними поранених уже 118, серед 30 загиблих – поліцейський.

Україна

Зеленський скасував осінній призов до армії та відклав демобілізацію – указ президента.

РНБО запровадила санкції проти понад 3600 осіб, серед яких родичі путіна - Міністерство економіки України.

Міністр закордонних справ Данії Єппе Кофод і депутат Парламенту Данії, голова комітету з питань ЄС Єва К’єр Хансен відвідали Бучу – Бучанська міська рада.

«Міні ППО»: система протидії дронам від Parimatch уже на передовій - Наталія Гілевич, CEO Parimatch Ukraine.

«УКРІНФОРМ»: Система майже стовідсотково розрізняє будь-які дрібні літаючі об’єкти у своєму радіусі та реагує на них вночі. Також – глушить і збиває з курсу ворожі безпілотники вагою 20-30 кг, наприклад російські «Орлани».

В Україні спростять отримання протезів та реабілітаційних послуг - Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я.

Майже 100 звільнених з полону українців отримали по 100 тис. грн допомоги – Мінреінтеграції.

ЕКОНОМІКА

Україна може відмовитися від газу для опалення наступного року - Юрій Вітренко, голова правління НАК «Нафтогаз».

З українських портів вийшов іще один «зерновий караван» – одразу 11 суден – Мінінфраструктури.

«УКРІНФОРМ»: Україна відправила вже 5,7 млн тонн продовольства «зерновим коридором». До країн Африки було експортовано 33 судна, в країни Азії - 113 суден і в країни Європи - 95.

МВФ розширив програму додаткового екстреного фінансування - Україна планує отримати $1,3 мільярда – НБУ.

За тиждень експорту електроенергії до ЄС «Укренерго» отримає близько 300 млн грн – Укренерго.

Військові облігації можна буде купити через «Дію» - Мінцифри.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

1 жовтня, набув чинності закон США про ленд-ліз для

Байден підписав закон про $12 млрд допомоги для України.

Франція планує скасувати поставку частини замовлених Данією самохідних артилерійських установок Caesar, щоб надіслати їх Україні - Le Monde.

Президент Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Томас Бах хоче, аби російські спортсмени, які не підтримують війну в Україні, отримали змогу виступати на змаганнях під нейтральним прапором.

«УКРІНФОРМ»: Можна припустити, якщо говорити про допуск до змагань можна буде лише тоді, коли ці російські спортсмени чітко висловлять позицію проти війни в Україні: назвуть росію агресором та засудять її дії.

38 держав-членів Ради Європи, в тому числі Україна, підписали «Дублінську декларацію», в якій детально описано заходи щодо сприяння гендерній рівності з метою запобігання домашньому, сексуальному та мотивованому насильств.

Польща почала отримувати газ із Норвегії новим трубопроводом Baltic Pipe - Reuters.

Міністри оборони скандинавських країн вважають «навмисними актами диверсії» вибухи на Nord Stream – Укрінформ.

«УКРІНФОРМ»: Експерт Андрій Риженко вважає, що підрив здійснила росія аби в такий спосіб уникнути штрафів за те, що відмовляється постачати газ в ЄС, уникнути швидкої націоналізації газогонів з боку ЄС та мобілізувати власний електорат. Німеччина сформує спільний слідчий підрозділ із Данією та Швецією для розслідування.

Японія планує запропонувати країнам G7 запровадити жорсткіші санкції проти росії - Фуміо Кішида, прем'єр-міністр Японії.

росію не переобрали членом керуючої ради Міжнародної організації цивільної авіації, авіаційного агентства ООН (ICAO) - не вистачило голосів – Reuters.

«УКРІНФОРМ»: Це рішення відображає прагнення західних країн домогтися відповідальності для росії за її дії в Україні. Керуюча рада ICAO складається з 36 країн.

ВОРОГ

росія достроково випускає курсантів воєнних училищ для відправки на війну в Україну – Генштаб.

путін своїм указом надав звання героя рф полковнику олексію катериничеву (посмертно) – «Интерфакс».

«УКРІНФОРМ»: «Заступник» гауляйтера володимира сальдо пропрацював трохи більше місяця в окупаційній адміністрації Херсонської області. Яка раша, - такі її герої.

 «Газпром» призупинив постачання природного газу до Італії, що призвело до посилення енергетичної кризи в Європі - Bloomberg.

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-