7 місяців Великої війни: які перспективи до кінця року?

7 місяців Великої війни: які перспективи до кінця року?

Укрінформ
Прогнози про початок перелому на фронті у вересні, які наші експерти робили наприкінці травня, - справдилися. Наступне питання: що далі?

Позаду ще один – 7 місяць протистояння, який, передусім, запам’ятався успішним контрнаступом ЗСУ в Харківській області, де за майже два тижні було звільнено понад 8 тисяч квадратних кілометрів української землі (нещодавно ми писали про унікальність цієї операції – детальніше за посиланням).

Військові аналітики, зокрема й іноземні, стверджують, що розгром ворога на Харківщині якщо й не став переломним етапом нинішньої війни, то українська армія точно перехопила стратегічну ініціативу – сьогодні саме вона диктує характер і напрямок бойових дій. До слова, саме такі сценарії розвитку подій на серпень-вересень деякі експерти, зокрема в розмові з журналістами Укрінформу, прогнозували ще наприкінці травня. І цей прогноз, як бачимо, справдився на всі 100%. 

Тож що прогнозується далі?

«Звільнити Херсонщину до кінця 2022 року – реально, але повторення харківського сценарію очікувати не варто»

«В наступні тижні слід очікувати подальшого звільнення Харківщини. Так, ця територія майже повністю деокупована, втім, ще є окремі населені пункти, скажемо так, поки що не повернуті під контроль ЗСУ», - каже військовий експерт, аналітик організації Conflict Intelligence Team Кирило Михайлов.  

Є сенс говорити і про початок звільнення Луганщини. Наразі йдеться про «одиниці» звільнених сіл в цій області, як от, приміром, про Білогорівку. Проте експерт припускає, що ситуація зміниться.

«Найближчим часом слід очікувати на звільнення Лиману», - вважає пан Михайлов.

Важливо: якщо українські військові звільнять Лиман, то перед ними відкриються чудові перспективи, зокрема це дасть змогу просуватися за двома напрямками – Сватове та Сєвєродонецьк.

А якщо цей напрямок вдасться з'єднати з Білогорівкою – вийде «відрізати» певний шматок території та оточити певну кількість російських військ. Ворог це розуміє, і тому втримати Лиман намагається відчайдушно. 

«Важливо наголосити, що ЗСУ остаточно звільнили місто Куп’янськ, зокрема його частину на лівому березі р. Оскіл. А ще – 23 вересня у Генштабі повідомили про встановлення контролю над селищем Яцьківка (Лиманської тергромади, - Ред.), яке також знаходиться на лівому березі Осколу. Це вселяє надію», - наголосив аналітик CIT.    

Що стосується перспектив до кінця року, то, на думку Кирила Михайлова, звільнити Херсон або ж значно просунутися в цьому напрямку – реально. Але повторити на півдні аналогічний успіх, який ми нещодавно спостерігали на Харківщині, буде набагато складніше.

Причина – географічні особливості та велика кількість перекинутих російським командуванням сил на цей напрямок.

«На півдні України росіяни насправді створили дуже велике угруповання, - звертає увагу експерт. Тож Харківського сценарію на Херсонщині не варто очікувати, без запеклих боїв звільнити цю територію навряд чи вдасться».

Якщо тільки російські війська не будуть остаточно виснажені. А такий варіант, зрештою, не варто списувати з рахунку. Наприклад, з кінця жовтня буде похолодання.

Серед військових рф випадків здачі в полон, дезертирства, аби не замерзнути до смерті, – буде чимало
Серед військових рф випадків здачі в полон, дезертирства, аби не замерзнути до смерті, – буде чимало

«Якщо особовий склад обмундирований по-зимовому, має пункт обігріву і решту засобів війни в умовах низьких температур, то це не перешкоджає веденню бойових дій, а навпаки, ще й сприяє. Тобто хто буде більш готовий до зими, той і матиме перевагу на полі бою», - наголошує пан Михайлов.

ЗСУ точно будуть забезпечені всім необхідним. Волонтери ще у липні-серпні почали збирати на це кошти. Зрештою, і під час 5-го Рамштайну Німеччина та Нідерланди пообіцяли забезпечити українське військо «зимовими пакетами підтримки», які включатимуть матеріали для генерації енергії, намети та зимове спорядження.

А в рф із забезпеченням особового складу – проблеми.

«Ми бачили, що відбувалося з їхніми військами у лютому-березні: обморожені кінцівки. Вони не мали наметів, буржуйок… російське міноборони як не опікувалося, так і не опікується достатньою мірою цим питанням, - розповідає пан Михайлов. - Діяльності волонтерського руху в рф, який значно менший за український, перешкоджають держава та підконтрольній їй соцмережі, як от «ВКонтакті» (нещодавно російський музикант Пьотр Лундстрєм, відомий своєю антиукраїнською позицією, «поскаржився» на «ВКонтакті» через те, що соцмережа забороняє збирати кошти для окупантів, - Ред.). Майже усі публікації блокуються».

За словами аналітика CIT, у кремлі не терплять жодної активності, яка від них не залежить. Навіть якщо ця активність направлена на «благое дело».

«Ба більш того, проблема із забезпеченням лише погіршиться з появою «частково мобілізованих». Не стверджуватиму на 100%, але, гадаю, випадків здачі в полон, дезертирства, аби не замерзнути до смерті, – буде чимало», - прогнозує Кирило Михайлов.

«До кінця року ЗСУ реалізують ще кілька успішних контрнаступальних операцій. Умови для цього вже створено»

«У найближчі пару тижнів не варто очікувати будь-яких суттєвих результатів у тактичному і тим паче стратегічному плані, оскільки зараз ЗСУ перебувають у режимі створення умов для подальших дій. Адже те, що ми бачили в Харківській області, її стрімке визволення, це – копітка і ретельна підготовка, яка тривала фактично все літо», - каже військовий оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко.

Аналогічну підготовку ми можемо помітити за низкою напрямів та на ряді плацдармів.

«На яких саме – в силу зрозумілих обставин поки не скажу. Але можу відзначити очевидні речі: після виходу ЗСУ на адміністративний кордон Харківської та Луганської області ми побачимо дії, спрямовані на деокупацію Луганщини. І ситуація тут буде дуже схожа на ту, яку ми спостерігали в серпні по всій лінії фронту в Харківській області», - додав експерт.

Що ж до кінця 2022 року…

«Я більш ніж впевнений, що до кінця цього року ЗСУ реалізують ще кілька успішних контрнаступальних операцій. Умови для цього створюються, ба навіть більше – вже створені подекуди».

Йдеться, як мінімум, про звільнення правобережної частини Херсонщини.

Якщо ЗСУ вдасться вийти на правий берег Дніпра, то можливості наших ударних систем збільшаться на значну відстань, що дозволить накривати не тільки виходи з Криму, а й цілі у самому Криму.

На сьогоднішній день ЗСУ володіють ініціативою та ведуть контрнаступ на сході та на півдні
На сьогоднішній день ЗСУ володіють ініціативою та ведуть контрнаступ на сході та на півдні

Ріка Дніпро у Херсонській області – це природний бар’єр. Ширина водного шляху зазвичай там становить близько 1000 м.

«Цей бар’єр не дозволятиме російським окупантам здійснювати достатньо активні контрнаступальні дії з лівого берега. Саме тому вихід до Дніпра такий важливий, - каже військовий експерт. - Тобто ми зможемо значно ефективніше бити по тилах ворога на лівому березі, а також звільнити значну частину своїх ресурсів, яку буде передислоковано, скажімо, та на Запорізький плацдарм. Він відіграватиме важливу роль по деокупації лівобережної частини Херсонщини».   

І це ще не запрацював ленд-ліз.

«У російських окупаційних військ потенціал відсутній, і це стосується як наступу, так і оборонних можливостей. Дехто вважає, що у найближчі місяці війна перебуватиме у стагнації. Я ж гадаю, що осінньо-зимовий період не поставить бойові дії на паузу». - підсумовує Олександр Коваленко.

«Херсонщина, Луганщина… Не виключений наступ ЗСУ і в Запорізькій області»

«На сьогоднішній день ЗСУ володіють ініціативою та ведуть контрнаступ на сході та на півдні. Але росіяни оголосили часткову мобілізацію, а також погрожують використанням ядерної зброї у разі продовження нашого наступу. Відтак потрібно враховувати щонайменше прибуття на фронт мобілізованих, яке очікується приблизно за 30-40 днів», - розповідає військовий експерт Денис Попович.  

Попри їхню низьку вмотивованість, вони будуть здатні поповнити, принаймні, фронтові частині, залатавши таким чином діри.

«До того часу ми ще матимемо можливість завдати поразки росіянам на Херсонщині, в Лимані або шляхом подальшого звільнення Луганської області. Не виключений також наш наступ в Запорізькій області», - додав він.

Після прибуття мобілізованих, росіяни спробують «сісти» в оборону, каже експерт, щоби захистити ті регіони України, які за наслідками «референдуму» вважатимуть своїми. Таким чином росіяни сподіватимуться пересидіти зиму. Один з можливих сценаріїв – навесні зібрати війська та спробувати повторити атаку на Україну», - наголосив Денис Попович.

«Бої точаться в секторі Дробишеве-Лиман-Зарічне-Ямполь. У ЗСУ є тактичні успіхи, які розвиватимуться в подальшому»

«Після оголошення путіним «часткової мобілізації» стало ясно, що для нього «швидко закінчити війну», як просили його Сі та Моді в Самарканді, - це не вивести швидко війська і сісти за стіл перемовин, а якнайшвидше досягнути своїх цілей і задач, як завжди не рахуючись з людськими втратами», - коментує політолог, аналітик Центру зовнішньополітичних досліджень Назар Приходько.

Втім, продовжує він, Україна перехопила ініціативу наприкінці серпня й, завдяки фантастичній офензиві на Харківщині, - поламала черговий «дедлайн путіна - вийти на адмінкордон Донецької області до 15.09.2022».

«Станом на сьогодні ми бачимо, що наше військо не думає зупинятися. Ведуться активні дії в секторі Дробишеве-Лиман-Зарічне-Ямполь. Ще у деяких місцях (де саме – сказати поки не можу) є тактичні успіхи, які розвиватимуть в подальшому», - підкреслює експерт.

Перспектива така: до листопада активні бойові дії триватимуть, а потім почнеться «зимова кампанія», головною ознакою якої буде прибуття  мобілізованих з рф та їхня поведінка на фронті.

«Стосовно поведінкової моделі, то вона залежна й від зовнішніх факторів. У жовтні на повну запрацює ленд-ліз. Він і зараз працює, але у «пакетному» форматі. Після того, як в США почнеться новий фінансовий рік, (а почнеться він 01.10.2022) – ленд-ліз не залежатиме від вивільнення коштів зі старого бюджету, де він не був передбачений. Під нього кошти закладуть одразу. А уявіть, що таке повний ленд-ліз проти невмотивованої, переляканої та практично не навченої маси?» - розмірковує аналітик.

Та то все буде пізніше. А зараз…

«Дуже багато залежить від наших фронтових перемог. Будь-яке деокуповане місто – це колосальний психологічний удар по мобілізованому стаду. Колосальний демотиватор. Плюс – черговий удар по репутації путіна, який тепер ще й взявся особисто командувати своїми військами», - резюмував Назар Приходько.

22 вересня видання CNN, з посиланням на два джерела, написало: «путін сам дає накази генералам, які перебувають на полі бою в Україні. У військовому керівництві рф вже відбулися перестановки у відповідь на провал під Харковом, але структура командування стала ще більш безладною, ніж була раніше. Тож навіть якщо росії вдасться конслідувати сили, вона буде обмежена у можливостях щось серйозно протиставити контрнаступу ЗСУ».

Переможемо! Слава ЗСУ!

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-