Битва за Україну. День сто вісімдесят п’ятий

Битва за Україну. День сто вісімдесят п’ятий

Укрінформ
Українські захисники обстріляли переправу загарбників під Антонівським мостом та відбили ворожі наступи на шести напрямках

Сьогодні в Україні відзначають День авіації. Україна припинила співробітництво з рф у галузі атомної енергетики. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто вісімдесят пятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Геннадій Рябцев, експерт у питаннях енергетики: «На жаль, ми бачимо, що МАГАТЕ обмежується лише висловлюванням глибокого занепокоєння. Потрібна постійна моніторингова місія МАГАТЕ на ЗАЕС, щоб світ знав об'єктивну інформацію про те, що відбувається в кожному з корпусів».

  1. Уповноважений Верховної Ради України Дмитро Лубінець: «Нейтральність» міжнародних організацій давно стала на озброєння диктаторських режимів, але з 24 лютого 2022 року ця зброя в руках російської армії вбила майже тисячу дітей…Показова м’якість і бездіяльність ООН тільки заохочує ворога діяти з все більшою жорстокістю».

  1. Рафаель Глюксман, депутат Європарламенту від Франції: «Ми не повинні більше дозволяти росіянам жити в Європі, куди приїздять українські біженці в пошуках притулку через війну. Ми повинні бути набагато суворішими, бо це питання не тільки міжнародної солідарності, а й самоповаги».

  1. Жозеп Боррель, Високий представник ЄС: «Це літо надало багато матеріалу для роздумів навколо європейської оборони та її майбутнього…Ми маємо бути готовими постати перед важкими рішеннями та зробити розумний вибір. Якщо ми робитимемо це разом, як європейці, ми зможемо посилити нашу колективну безпеку».

  1. Сергій Рахманін, член Комітету ВР України з питань національної безпеки, оборони та розвідки: «…починаючи з Другої світової війни ніколи не було бойового прямого зіткнення такої великої маси військових із застосуванням величезної кількості різного виду і роду зброї та озброєнь. Тому ця війна насправді зламала і концепцію ведення війни, таку, якою її бачили військові теоретики в переддень 24 лютого. І вона змінила уявлення про те як слід оцінювати війну, як її вести».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 27 серпня 2022 р.

- На Харківському напрямку окупанти безуспішно намагалися штурмувати в районі Дементіївки, отримали відсіч та відійшли.

- На Слов’янському напрямку противник здійснив спробу наступу на н/п Бражківки, успіху не мав, зазнав втрат та відійшов.

- На Краматорському напрямку окупанти вели наступ у районі Григорівки, успіху не мали, відійшли.

- На Бахмутському напрямку наші захисники, після ударів ворожої авіації, відбили наступ противника у районах н/п Соледар та Зайцеве.

- На Авдіївському напрямку ворог наступальними діями намагався просунутися у районах н/п Невельське і Олександропіль, успіху не мав, відійшов.

- На Новопавлівському напрямку ворог вів наступальний бій на Пречистівку та Павлівку, успіху не мав, відійшов.

ЗСУ знищили командний пункт росіян на Херсонщини, де ліквідовано 11 окупантів, ПЗРК та кілька одиниць броньованої техніки - ОК «Південь».

ЗСУ обстріляли переправу загарбників під Антонівським мостом, якою хвалився зрадник Стремоусов - Сергій Хлань, депутат Херсонської облради.

Окупаційна адміністрація Криму наказує засекречувати факти вибухів на військових об’єктах – Головне управління розвідки.

«УКРІНФОРМ»: окупаційна влада занепокоїлась, що росіяни масово намагаються виїхати з Криму. В той же час росія перекидає по Кримському мосту ешелони з важкою технікою.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 377 дітей, понад 733 дитини отримали поранення.

росіяни катують працівників ЗАЕС, аби ті не сказали «зайвого» інспекторам МАГАТЕ – Енергоатом.

«УКРІНФОРМ»: Після катувань та залякувань їм могли наказати говорити неправду чи звинувачувати в чомусь Україну, а щоб точно говорили що треба в кожній кімнаті центру керування поставити кількох російських представників.  Інспекторам МАГАТЕ треба бути до цього готовими, а також не допустити під'єднання ЗАЕС до мережі росії.

Загарбники знову обстріляли майданчик ЗАЕС, станція працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки – Енергоатом.

«УКРІНФОРМ»: В разі аварійної ситуації лікарні області забезпечені на 120% препаратами, які слід вживати на випадок аварії на ЗАЕС.

До України вдалося повернути тіла 541 загиблого українського захисника - Олег Котенко, Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

путін доручив поставити озброєних окупантів біля кожної школи на окупованих територіях України – російські «РИА Новости».

«УКРІНФОРМ»: Тобто це вже буде не школа, а концтабір.

Ситуація по областях станом на 8:00 27 серпня.

- На Дніпропетровщині загарбники обстріляли Нікопольський та Криворізький райони, є пошкодження, без жертв.

- У Харкові внаслідок прильотів пошкоджена історична будівля, будинок купця Адама Піотровського.

- На Донеччині за добу 2 загиблих, 12 поранених. У Слов'янську влучання по території промислових складів.

- На Запоріжжі в селищі Кам'янка внаслідок обстрілу загинули 5 людей, серед них - 2 дітей.

УКРАЇНА

Україна припинила співробітництво з рф у галузі атомної енергетики - Тарас Мельничук,

постійний представник Кабінету міністрів у Верховній Раді.

«УКРІНФОРМ»: Стандартне запитання – а що, воно ще продовжувалось?

На засідання Кабміну Державну інспекцію ядерного регулювання названо відповідальним органом щодо визначення загрози ядерних об’єктів - Тарас Мельничук, постійний представник Кабінету міністрів у Верховній Раді.

Роботу в школах розпочинають перші 17 спеціалістів з безпеки - Денис Монастирський, міністр внутрішніх справ.

«УКРІНФОРМ»: ЦІ спеціалісти, зокрема, будуть слідкувати за тим, щоб діти вчасно спускалися в укриття під час повітряних тривог, а також вчити дітей правилам безпечної поведінки.

Зеленський запросив до України американського актора і телеведучого Джиммі Феллона -

Андрій Єрмак, керівник Офісу президента.

В Україні продовжили вступну кампанію у профтехи до 1 листопада - Міністерство освіти та науки.

У Румунії автобус з українськими біженцями, які поверталися на батьківщину, потрапив у ДТП та перекинувся. Внаслідок аварії було госпіталізовано 20 осіб, у тому числі четверо дітей віком від 5 до 16 років – Agerpres.

ЕКОНОМІКА

Україна готова до опалювального сезону на 75%, але головний ризик - терористичні акти рф - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України.

«УКРІНФРОРМ»: Аби вчасно реагувати на такі ризики уряд виділив 1,4 млрд грн для закупівлі обладнання на випадок проблем під час опалювального сезону.

Уряд розподілив субвенцію регіонам у розмірі 753 млн грн для придбання шкільних автобусів - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

З портів Одещини вийшли «зерновим коридором» три судна з українською агропродукцією - міноборони Туреччини.

Уряд ухвалив рішення, яке дасть можливість виїжджати за кордон чоловікам-членам екіпажів морських і річкових суден, а також курсантам для проходження практичної підготовки - Давид Арахамія, керівник фракції «Слуга Народу».

В управління Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) передали активи білоруських підприємств на понад ₴1,5 млн - Київська міська прокуратура.

Україна відкрила дві нові ділянки залізничного сполучення на кордоні з Румунією - Олександр Камишін, голова правління АТ «Укрзалізниця».

На Львівщині розпочали будівництво великого підприємства з виробництва хліба, яке може забезпечити до 3000 робочих місць - Михайло Бно-Айріян, економіст.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Військова допомога:

- Пентагон офіційно уклав з виробником зброї Raytheon Missiles & Defense контракт на $182 млн на закупівлю зенітно-ракетних систем NASAMS для передачі Україні - Raytheon Technologies.

- Бельгія закуповує 30 нових військових вертольотів через війну рф в Україні – The Brussels Times.

- Велика Британія надасть Україні підводні безпілотники та навчить український персонал у Британії використовувати їх для очищення берегової лінії від мін - Міноборони Британії.

Українські перевізники зможуть їздити у Молдову за новими спрощеними правилами вже з 1 вересня 2022 року - Мустафа Найєм, заступник міністра інфраструктури.

«УКРІНФОРМ»: Після блокування росією українських портів, молдавський напрямок став ще більш важливим для українських вантажів. За розрахунками міністерства потік вантажів тут може вирости на 10 мільйонів тонн щороку.

Українська розвідка, СБУ та поліція рекомендують паломникам-хасидам утриматися цього року від візиту до України на святкування Рош-ха-Шана – єврейського Нового Року. Адже Росія може використати масове скупчення паломників для влаштування провокацій - ГУР Міноборони України.

ВОРОГ

росія заблокувала підсумковий документ 10-ї Оглядової конференції Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ОК ДНЯЗ), яка проходила у Нью-Йорку з 1 до 26 серпня - Associated Press.

«УКРІНФОРМ»: Проєкт підсумкового документа мав зобов’язувати учасників договору «докласти всіх зусиль для того, щоб ядерна зброя ніколи більше не застосовувалася».

путін зобов'язав громадян України, які в'їжджають на територію рф та офіційно працевлаштовуються, зобов'язані протягом 30 днів здати відбитки пальців - російський Офіційний портал правової інформації.

«УКРІНФОРМ»: Українців, які збираються «офіційно працевлаштовуватися» в росії треба ще й позбавляти українського громадянства.

рф веде потужну інформаційну кампанію проти України та президента Зеленського - Олексій Данілов, секретар Ради національної безпеки і оборони України.

«УКРІНФОРМ»: роспропаганда просуває месидж, що нібито світ втомився від війни в Україні. Брехня:  світ безпрецедентно об’єднався і допомагає Україні.

У росії залишилося не більш ніж 45% від тих ракет, які були до початку війни – Вадим Скібіцький, представник ГУР Міноборони.

«УКРІНФОРМ»: З Сирії до рф повертають російську зенітну батарею типу С-300, яку ймовірно відправлять в Україну на тлі дефіциту військових засобів.

військові рф, які дислокуються в Казахстані, відмовляються повертатись, щоб не брати участь у війні проти України - Головне управління розвідки МОУ.

мзс рф призупинило прийом заявок громадян на отримання закордонних паспортів із біометричними даними і терміном дії 10 років – Іnterfax.

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-