Битва за Україну. День сто вісімдесят четвертий

Битва за Україну. День сто вісімдесят четвертий

Укрінформ
ЗСУ знищили ворожу базу в Кадіївці – мінус 200 окупантів на нашій землі

З 1 жовтня Україна отримає «митний безвіз» із ЄС. В Ірпені на Київщині на честь воїнів-добровольців встановили перший в Україні пам’ятний знак Силам Територіальної оборони ЗСУ. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто вісімдесят четвертий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Штеффен Гебештрайт, речник уряду ФРН: «Федеральний уряд засуджує ракетний удар по пасажирському потягу та житловому кварталу в українському населеному пункті Чаплине в національне свято України. Ми шоковані з огляду на кількість цивільних жертв, серед яких є кілька дітей. Уряд ФРН наполегливо вимагає від росії припинити всі атаки на цивільні цілі та дотримуватися міжнародного права».

  1. Антон Гофрайтер, голова комітету німецького Бундестагу в європейських справах:  «Для Бундесверу не буде катастрофою, якщо вони отримають заміну зброї наступного року або через рік. Що стосується України, то їй зброя потрібна негайно, включаючи бронетранспортери та танки. Я твердо переконаний, що чим більше зброї ми доставимо, тим швидше закінчиться конфлікт».

  1. Жозеп Боррель, високий представник ЄС: «Не лише США, але також Генеральний секретар ООН після візиту (в Україну - ред.) попередив нас та закликав до денуклеаризації у цьому регіоні….Ми маємо наполягати на важливості попередження Генерального секретаря ООН, оскільки ця атомна станція (ЗАЕС – Ред.) може зазнати важких пошкоджень».

  1. Александр Де Кроо, прем’єр -міністр Бельгії: «Півроку українці ведуть мужню боротьбу за свою свободу та свою країну. Цього тижня я підтвердив Президентові Зеленському, що Україна може й надалі розраховувати на нашу підтримку... Бельгія знову реагує на конкретні потреби України і найближчими тижнями доставить до країни життєво важливі матеріали».

  1. Олена Зеленська, дружина Президента України: "…ці півроку, що агресор веде проти нас повномасштабну загарбницьку війну, аудіогіди – не просто туристична опція, а цивілізаційний фронт, де перемагають мова та культура. У культури багато мов. В агресії лише одна – руйнування. Тому я вірю, що культура та її розмаїття переможуть».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 26 серпня 2022 р.

- На Слов’янському напрямку противник вів наступ у районі Карнаухівки, успіху не мав, відійшов.

- На Бахмутському напрямку окупанти намагалися вести штурмові дії у районах н/п Соледар, Бахмутське, Бахмут та Кодема, успіху не мав.

- На Авдіївському напрямку загарбники намагалися покращити тактичне положення у районі н/п Невельське, отримали відсіч та відійшли.

ЗСУ знищили:

- ворожу військову базу ліквідувавши 200 десантників рф у тимчасово окупованій Кадіївці (колишній Стаханов) на Луганщині - Сергій Гайдай, голова ОВА.

- рідкісний зенітно-рекетний комплекс «Тунгуска» 2С6 на Харківщині - СтратКом ЗСУ.

Українські захисники посилили вогневий контроль над Дар'ївським мостом на Херсонщині та зупинили його експлуатацію - ОК «Південь».

На Херсонщині ЗСУ знову завдали ударів по Чорнобаївці й Антонівському мосту - Сергій Хлань, депутат Херсонської облради.

Усі передані Заходом далекобійні системи залпового вогню виконують бойові завдання на фронті. Ворог не знищив жодної установки – Міноборони.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 377 дітей, понад 733 дитини отримали поранення.

Від початку повномасштабного вторгнення хакери рф атакували Україну понад 1000 разів - Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України.

росіяни завезли до тимчасово окупованого Мелітополя Запорізької близько 10 хімічних лабораторій. У випадку радіаційної небезпеки на Запорізькій АЕС рятуватимуть своє керівництво - Іван Федоров, міський голова Мелітополя.

«УКРІНФОРМ»: Як заявили в Енергоатомі це є підтвердженням готовності рф вчинити акт ядерного тероризму, спровокувавши на захопленій Запорізькій АЕС аварію з викидом радіації.

Колаборант Олександр Колесников – «заступник начальника ДАІ» помер від поранень, які були отримані внаслідок вибуху в тимчасово окупованому Бердянську в Запорізькій області – росЗМІ.

Обов’язкову евакуацію, окрім Донеччини, планують оголосити на частині територій Харківської, Запорізької та Миколаївської областей - Ірина Верещук, віцепрем’єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.  

Ситуація по областях станом на 8:00 26 серпня.

- На Дніпропетровщині росіяни обстріляли Нікопольський, Синельниківський та Криворізький райони. У Нікополі пошкоджені будинки, школа та санаторій.

- На Харківщині під обстрілами – Чугуївський, Бугодухівський і Харківський райони. Загинуло 2 людей, ще 3 – постраждали.

- На Донеччині за добу 2 загиблих, 7 поранених. У Слов'янську є влучення в Хімікомеханічний технікум.

УКРАЇНА

В Ірпені на Київщині на честь воїнів-добровольців встановили перший в Україні пам’ятний знак Силам Територіальної оборони ЗСУ – Генштаб.

В Україні презентували реєстр пошкодженого та знищеного під час війни майна – Мінцифри.

У Києві 95% шкіл готуються працювати у змішаному форматі, який поєднуватиме дистанційне й очне навчання. Лише 22 муніципальні школи із 421 працюватимуть виключно онлайн -  Віталій Кличко, міський голова Києва.

В Україні створили поштову марку на честь волонтерів із ІТ-спільноти, які допомагають країні під час війни - Ігор Костів, молодший віце-президент GlobalLogic.

З листопада наркотичні лікарські засоби в аптеках відпускатимуть за е-рецептом – МОЗ.

«УКРІНФОРМ»: Якщо відсутнє підключення до ЕСОЗ то можна виписати рецепт з використанням спеціальних рецептурних бланків форми № 3.

У центрі Львова вночі обвалився житловий будинок - пам'ятка архітектури, ніхто не постраждав - Максим Козицький, голова Львівської ОВА.

ЕКОНОМІКА

Україна отримає «митний безвіз» із ЄС вже цього року – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

«УКРІНФОРМ»: З 1 жовтня Україна стане 36-ю державою-учасницею Конвенцій про спільний транзит та спрощення формальностей.

«Зерновий коридор»: з портів України вийшло ще чотири судна - Міноборони Туреччини.

Аграрії вже намолотили 25,3 мільйона тонн зерна - Міністерство аграрної політики та продовольства.

З початку нового маркетингового року, який розпочався 1 липня, Україна вже відправила на експорт 3,4 млн тонн зерна - Мінагрополітики.

Банки вже видали українським експортерам кредитів на 33 млн грн - Експортно-кредитне агентство України (ЕКА).

«УКРІНФОРМ»: Позики отримали підприємці з Івано-Франківщини, Рівненщини, Київщини, Одещини, Дніпропетровської, Запорізької та Чернівецької областей.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

У 14 країнах світу на знак солідарності з Україною перейменували чи назвали на честь нашої держави загалом близько 20 вулиць і площ – МЗС України.

У МЗС України розчаровані відсутністю чіткої позиції Офісу гуманітарного координатора ООН в Україні щодо ракетного обстрілу російськими військами залізничної станції в Чаплиному де загинули мирні люди - Олег Ніколенко, речника МЗС.

«УКРІНФОРМ»: Топ чиновниця ООН прирівняла Україну до рф. Її заклик «усі сторони без винятку повинні сумлінно дотримуватись своїх зобов’язань за міжнародним гуманітарним правом» виглядають «відірваними від реальності».  В МЗС наголосили «прирівняння жертви до агресора є абсолютно неприйнятним».

Військова допомога:

- Бельгія виділить для ЗСУ нелетальну допомогу на €8 млн - Аджі Лябіб, міністр закордонних справ Бельгії

- Британія виділила Україні £2,3 млрд (приблизно $2,7 млрд) військової допомоги - Грехем Стюарт, міністр Великої Британії з питань Європи.

- Італія виділить €2 млн для розмінування України - Міністерство внутрішніх справ.

- Литва закупить для українських бійців 37 польських безпілотників-камікадзе Warmate. Для цього литовці зібрали понад 1 млн євро - Арвідас Анушаускас, міністра оборони Литви.

Норвегія приєдналася до сьомого пакету санкцій проти рф - МЗС Норвегії.

«УКРІНФОРМ»: Раніше Швейцарія приєдналась до сьомого пакету санкцій ЄС.

росія має повернути Україні контроль над ЗАЕС - Андреа Зассе, речниця МЗС ФРН.

«УКРІНФОРМ»: І США, ООН, НАТО, ЄС, G7  - всі засуджують захоплення російськими військами атомної станції. Як ніколи швидше делегації МАГАТЕ треба потрапити на станцію аби запобігти ядерній небезпеці. Дякувати Богу наразі Запорізька АЕС запрацювала та знову видає електроенергію в українську мережу.

Угорщина дала росії добро на розширення АЕС «Пакш» - Telex.

«УКРІНФОРМ»: В той час коли весь світ вводить санкції, Угорщина дає дозвіл на проєкт «Пакш ІІ» яким займатиметься російська державна корпорація «Росатом». Невже в ЄС це дозволять?

Польща та Словаччина запустили газопровід між країнами - BiznesAlert.pl.

«УКРІНФОРМ»: Важливо для підготовки саме до наступної зими.

Міністерство закордонних справ України закликає ЮНЕСКО терміново відреагувати на погрози росії батькам у тимчасово захоплених Херсонській та Запорізькій областях відправити дітей до дитячих будинків, якщо вони не запишуть їх до шкіл - Олег Ніколенко, речник МЗС.

Гендиректор компанії Baykar Makina Халук Байрактар заявив, що «не може бути й мови» про продаж своїх безпілотників росії незалежно від запропонованої суми – російська служба BBC.

Американська корпорація Dell повністю покидає російський ринок, компанія є одним з найбільших виробників комп’ютерів та найбільшим постачальником серверів у рф – Cnews.

Французька компанія TotalEnergies заявила про вихід з російського ринку – Укрінформ.

ВОРОГ

З 24 лютого на територію Європейського Союзу  в'їхали майже мільйон громадян рф – DW.

російські шпигуни збирали інформацію про навчання українських військових у Німеччині - Spiegel.

Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко заявив, що білоруські літаки Су вже переобладнали для того, щоб вони могли нести ядерну зброю, і додав, що вже визначені цілі на випадок провокації Заходу проти Білорусі - білоруське держвидання Белта.

росія вже отримала від Тегерана кілька сотень безпілотних апаратів та може застосувати іранські БПЛА у війні проти України - Associated Press.

голова чеченської республіки рф рамзан кадиров і люди з його оточення отримали підозри у скоєнні воєнних злочинів – СБУ.

рф щодня спалює газу на $10 млн при цьому обмежуючи постачання до Європи – дослідженні компанії Rystad Energy, повідомляє CNN.

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-