Битва за Україну. День сто сімдесят дев’ятий

Битва за Україну. День сто сімдесят дев’ятий

Укрінформ
Українські захисники відбили ворожі спроби просунутися на Бахмутському та Слов'янському напрямках

Сьогодні за ініціативи ООН світ відзначає Міжнародний день пам’яті жертв тероризму. В Україні через загострення ядерного шантажу рф затверджено нові сигнали, які попереджатимуть про різні види небезпеки. Олександр Усик захистив чотири чемпіонських титули в надважкій вазі за підсумками свого другого бою з британцем Ентоні Джошуа.

Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто сімдесят дев’ятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 7 ЦИТАТ

  1. Олена Зеленська, дружина президента України:  «Сьогодні світ з ініціативи ООН вшановує жертв тероризму. Україна також. Бо постійні бомбардування росією наших мирних міст та сіл, прицільні обстріли торгових центрів, лікарень та шкіл, катування і вбивства на окупованих територіях - є ніщо інше, як тероризм».

  1. Джо Байден, президент США: «Завдяки мужності та хоробрості українського народу, обладнання, яке надіслали ми та наші колеги, було використано з нищівним ефектом для захисту української землі та повітряного простору. Історія показала нам: якщо ви не протистоїте диктаторам, то вони продовжують приходити».

  1. Едуард Хегер, прем'єр-міністр Словаччини: «Підтримуючи Україну, ми підтримуємо власну безпеку. Ми не хочемо, щоб росія виявилася нашою сусідкою».

  1. Матті Маасікас, глава представництва ЄС в Україні: «Усі вже ухвалені санкції ЄС постійно моніторяться на наявність лазівок для обходу, проводиться аналіз їхньої результативності чи можливості вдосконалення… Я не можу дати вам якихось деталей, повідомити, коли і як це відбудеться, але я впевнений у тому, що цього (восьмого пакета санкцій - ред.) варто очікувати».

  1. Олаф Шольц, канцлер Німеччини: «НАТО ніколи не становило загрози для Росії. У Путіна абсолютно абсурдні ідеї».

  1. Валерій Прозапас, офіцер ЗСУ: «Я думаю, що для них (окупантів – ред.) стоїть чітке завдання не дати Збройним силам України перейти до контрнаступу. росіяни будуть захищати сухопутний коридор до Криму, який є дуже важливим для них. Тому нам потрібно більше зброї та краще підготуватись до контрнаступу, щоб вибити окупантів з нашої землі».

  1. Бен Ходжес, генерал, колишній командувач армії США в Європі: «Все, що ми робимо, може спровокувати росію. Тому, що Росія не може робити нічого іншого – вона продовжує обстріли, продовжувати знищувати невинних українців. Наступний крок — застосування ядерної зброї… Я думаю, що президент путін зло, але я не думаю, що він самогубець».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 21 серпня 2022 р.

- На Слов’янському напрямку ворог провів розвідку боєм неподалік Петропілля – Дмитрівка, Пасіка – Богородичне, успіху не мав, відійшов. Намагався вести штурмові та наступальні дії у районах Бражківка – Нова Дмитрівка, Довгеньке – Долина, Сулигівка – Дібрівне та Петропілля – Карнаухівка, зазнав втрат та відступив.

- На Бахмутському напрямку ворог вів наступ в районах Покровське – Бахмутське, Семигір’я – Зайцеве, Новоселівка – Нью Йорк. Отримав жорстку відсіч та відступив.

- На Авдіївському напрямку ворог невдало провів розвідку боєм біля Спартак - Опитне, відійшов. Наступальними та штурмовими діями намагався покращити тактичне положення у напрямках Новоселівка Друга – Красногорівка, Веселе – Піски, Олександрівка – Мар’їнка. З втратами відступив.

- На Новопавлівському напрямку ворог здійснив невдалу спробу наступу в районі Луганське – Побєда.

- На Південнобузькому напрямку противник наступальними діями намагався просунутися у бік Олександрівка - Таврійське, успіху не мав, відійшов.

ЗСУ знищили:

- військову техніку, з якої росіяни обстрілювали Марганець і Нікополь;

- Три безпілотні літальні апарати оперативно-тактичного рівня (імовірно «Орлан-10»).

Перед Днем незалежності України росіяни суттєво збільшили кількість ракетоносіїв у Чорному морі. Зокрема, з ракетами «Калібр» їх наразі 5 кораблів, в тому числі й підводні - Наталя Гуменюк, начальниця об'єднаного пресцентру Сил оборони півдня.

«УКРІНФОРМ»: Ще два дні тому у Чорному морі на бойовому чергуванні перебували 2 російські носії крилатих ракет «Калібр», загальний залп яких 16 ракет.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 373 дитини, понад 721 дітей отримали поранення.

Ракетний удар по Вознесенську: кількість поранених зросла до 14, серед них 3 дітей - Віталій Кім, голова Миколаївської ОВА.

На ЗАЕС є ризик порушення норм радіаційної безпеки – Енергоатом.

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич заявив, що російські окупанти нанесли руйнувань місту на понад 813 млн грн.

Примусова мобілізація на Луганщині: загарбники платять 60 тис. рублів тим, хто здає сусідів - Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

З тимчасово окупованих рф територій Запоріжжя за минулу добу, 20 серпня, евакуювали 1 036 людей, серед них 324 – діти -  Запорізька ОВА.

Ситуація по областях станом на 8:00 21 серпня.

- по Харківщині росіяни вночі били ракетами з Бєлгорода, в селищі Рогань поранено 2 людей.

- На Одещині ворог обстріляв сільськогосподарське підприємство, є влучання у зерносховище без подальшого горіння. Постраждалих немає.

- На Дніпропетровщині ворог знову обстріляв Нікопольський і Криворізький райони. У Нікополі та Марганці пошкоджені лінії електропередач.

- На Донеччині за добу 4 людини загинули, 2 були поранені. Пошкоджено Авдіївський коксохімічний завод, 4 житлові будинки, лінії електропередач.

- У Миколаєві вночі ворог знову завдав удару по місту ракетами типу С-300. Без жертв.

УКРАЇНА

Україна на 70% виконала зобов'язання за Угодою про асоціацію з ЄС. Водночас українська влада хоче до кінця року отримати від лідерів ЄС політичну ясність щодо наступних кроків на цьому шляху - Ольга Стефанішина, віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

У Кропивницькому знайшли мертвим начальника СБУ на Кіровоградщині Олександра Наконечного – СБУ.

«УКРІНФОРМ»: Попередня версія слідства – самогубство.

В Україні з'явилися нові сигнали тривоги: вони сповістять про хімічну та радіаційну небезпеку - Центр протидії дезінформації.

«УКРІНФОРМ»:  Сигнал хімічної небезпеки – церковні дзвони; Сигнал радіаційної небезпеки – це дзвін в набат; Сигнал евакуації - як гудок потяга.

Усім працівникам держустанов, розташованих в урядовому кварталі Києва, радять працювати дистанційно – джерела «Української правди» в парламенті та уряді.

«УКРІНФОРМ» - йдеться про святковий тиждень, а передусім - 23,24 і 25 серпня. Рашисти «мають» намір нас поздоровити? Втім, ми краще їм що-небудь «подаруємо»…

Кримськотатарський ресурсний центр (КРЦ) закликає визнати росію державою-терористом.

В Україні створюють систему екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112 – МВС.

«Укрзалізниця» закликає громадян перенести заплановані поїздки у Харків через «довгу» комендантську годину 23-25 серпня.

«УКРІНФОРМ»: Комендантська година в Харкові діятиме: 22 серпня з 19:00 до 7:00 наступного дня, а з 19:00 23 серпня до 7:00 25 серпня. За ці півроку, такий захід для боротьби з диверсантами і навідниками уже не раз успішно застосовувався в містах України.

З неділі, 21 серпня, по всій Україні у мережі кінотеатрів «Планета Кіно» та Multiplex почали транслювати анімаційні уроки ДСНС на тему актуальних загроз – ДСНС.

«УКРІНФОРМ»: Рятувальники  вкотре нагадують, що яким би цікавим не був перегляд картини, під час сигналу «Повітряна тривога» необхідно обов’язково йти в укриття.

Олександр Усик захистив чотири чемпіонських титули в надважкій вазі за підсумками свого другого бою з британцем Ентоні Джошуа. Українець виграв бій-реванш роздільним рішенням суддів.

«УКРІНФОРМ»: Це нині дуже важлива перемога для України. Багато українців вибачили за неї Усику його «ватну» позицію, зокрема, щодо московської церкви, яку він проявляв раніше.

ЕКОНОМІКА

За останньою інформацією KSE Institute (Kyiv School of Economics), прямі втрати української економіки через війну вже сягають близько $113,5 млрд - Максим Нефьодов, керівник проєктів з підтримки реформ KSE Institute (Kyiv School of Economics). 

Експорт зернових та олійних: до кінця серпня Україна може вийти на понад 50% довоєнного показника - Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради.

В Україні зростають закупівельні ціни на молоко - Асоціації виробників молока.

«УКРІНФОРМ»: Найбільше ціни зросли в Західному та Північному регіонах.

З портів Одещини «зерновими коридорами» вийшов караван з чотирьох суден: два судна - з порту «Чорноморськ», по одному - з портів «Одеса» та «Південного» - Міністерство національної оборони Туреччини.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

США поставлять Україні високоточні далекобійні снаряди Excalibur – Politico.

«УКРІНФОРМ»: Це керований високоточний снаряд підвищеної дальності. Вражає рухому ціль з відхиленням у 2 метри.  Ним можна стріляти на відстань до 57 км, він сумісний з будь-якими артилерійськими системами стандарту НАТО.

У США стурбовані спробами росії використати Туреччину для обходу санкцій – Мінфін США.

У рамках евакуації Естонія прийняла у себе 50 тис. українців – Матті Маасікас, глава представництва ЄС в Україні.

У Латвії за чотири дні зібрали 510 тис. євро на покупку безпілотника Bayraktar для Збройних Сил України - латвійський портал LSM.

Заборону на участь збірних рф і білорусі в турнірах з хокею продовжили - РБК-Україна з посиланням на заяву президента організації Люка Тардіфа.

ВОРОГ

Під Москвою вибухнув автомобіль, за кермом якого була Дар'я Дугіна - донька російського філософа та ідеолога «русского мира» Олександра Дугіна. Водійка загинула – російські ЗМІ. Сам Дугін теж мав їхати в цій машині, але в останній момент змінив плани.

«УКРІНФОРМ»: російські пропагандисти  не забарилися з обвинувачуваннями в цьому України. Вимагають «ударів по центрах ухвалення рішень у Києві». В Офісі президента одразу відповіли, що ми не «кримінальна держава, якою є рф, а тим паче не терористична держава». А загалом  - це провокація з двома очевидними мотивами. Перше – створити привід для чергового злочину проти України. Друге – це початок розброк в кремлі. Нагальне питання: чому Дугін передумав не їхати з донькою?

глава міноборони рф сергій шойгу визнав застосування гіперзвукових ракет «Кинджал» проти України - російське видання «РБК».

росія закриває окремі ділянки повітряного простору в Липецькій, Воронезькій та Білгородській областях у період з 22 по 25 серпня цього року – Генштаб.

рф стягує свої ППО до білорусі - Генштаб.

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-