Битва за Україну. День сто шістдесят дев’ятий

Битва за Україну. День сто шістдесят дев’ятий

Укрінформ
Сейм Латвії визнав росію країною-спонсором тероризму, а Естонія ухвалила рішення закрити кордони для громадян рф із шенгенськими візам

За майже 6 місяців війни росія втратила в Україні дві ескадрильї новітніх винищувачів Су-35, це близько 24 літаків, а безповоротні втрати ворога сягнули 43 000 . Перемога буде за нами! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про сто шістдесят дев’ятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «росія може спровокувати найбільшу в історії радіаційну аварію на Запорізькій атомній станції, і за фактичними наслідками це може бути ще катастрофічніше, ніж Чорнобиль, а по суті – тим самим, що й застосування Росією ядерної зброї, але без ядерного удару. Ніхто з нас не зможе зупинити вітер, якщо він нестиме радіацію. Але ми всі з вами разом здатні зупинити державу-терориста».

  1. Олексій Резніков, міністр оборони України: «… шанс для переговорів із росіянами можливий лише за умови, якщо за столом сидять наші партнери. Тому що вести розмову з росіянами й отримати "Мінськ-3" немає жодного сенсу».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «Вдячний сейму Латвії та всім його членам за визнання росії державою-спонсором тероризму. Вчасний крок: росія давно заслужила цей статус своїми діями в Україні та за її межами. Україна закликає інші держави та організації наслідувати цей приклад».

  1. Олаф Шольц, канцлер ФРН: «росія має шукати шляхи, як домовлятися щодо миру з Україною, а не диктувати свої умови. Миру під примусом не буде, він просто не буде функціонувати. Україна сама має вирішити, яке рішення для неї є правильним, тому треба підтримувати Україну, щоб посилювати її переговорні позиції».

  1. Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу: «... Цей міст (Керченський – ред.) побудований незаконно і цей міст використовується зараз для того, аби знищувати українських людей, українську державу. І тому, я думаю, що сам Всевишній вказує на те, що такий об’єкт має якнайскоріше бути знищений. Військові знають, що вони роблять і знають, що люди на це чекають. Але це вже буде не просто дзвіночок, це вже буде набат не тільки для тих колоністів, які поселились в Криму, і для окупантів в Криму, це вже буде набат для російського суспільства. І воно має подумати, чи вони будуть брати управління державою в свої руки, чи будуть зносити цього міжнародного вбивцю, який сидить у Кремлі»

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 11 серпня 2022 р.

  • На Краматорському напрямку окупанти безуспішно намагалися покращити тактичне положення неподалік Григорівки, Верхньокам’янського та Івано-Дар’ївки. Ворога відкинуто назад.
  • На Бахмутському напрямку ворог штурмом намагався прорвати оборону наших військ та просунутися у районах Яковлівки, Бахмутського, Зайцевого, Вершини та Дачі.  Українські воїни завдали окупантам втрат та змусили до втечі.
  • Ворог намагався вести штурм в напрямках Мар’їнки та Пісків, успіху не мав, зазнав втрат та відійшов.
  • Окупанти зазнали втрат  та відійшли при спробі штурму в напрямку Павлівки.

росія втратила в Україні дві ескадрильї новітніх винищувачів Су-35, це близько 24 літаків, а тепер припускає повернення у стрій старих бомбардувальників Су-24М – Генштаб

В Україні лінія фронту становить понад 2500 км, активні бойові дії проходять на фронті протяжністю у 1300 км – олесій Резніков, міністр оборони

На Херсонщині впали електроопори, які ведуть від Каховки до Чаплинки, у бік Криму - Сергій Хлань, депутат Херсонської облради.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Окупанти 4 рази обстріляли ЗАЕС  влучивши неподалік від першого енергоблока, пошкоджена насосна станція – Енергоатом

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 361 дитину, 705 дітей отримали поранення.

Україна відновила резервне електропостачання ЗАЕС – МАГАТЕ

Ситуація по областях станом на 8:00 11 серпня.

  • У Дніпропетровській області 3 людей загинули, 11 поранені, серед поранених 13-річна дитина.
  • У Харківській області через обстріли постраждала 1 людина.
  • У Донецькій області вночі росіяни обстріляли 10 населених пунктів, 11 людей загинули і 8 були поранені.

УКРАЇНА

Україна планує провести другий саміт Кримської платформи 23 серпня в онлайн-форматі – Дмитро Кулеба, глава МЗС

​УПЦ МП попросила Прикордонну службу дозволити виїзд єпископів – для створення парафій за кордоном.

В Україні створять Національний корпус кримськотатарської мови - це буде онлайн-платформа, що наповнюватиметься літературою - Рустем Умєров, народний депутат

У Львові відкрили виставку російської військової техніки, яку ЗСУ знищили на Київщині і Чернігівщині – ОВА

Міністерство закордонних справ України реагує нотою протесту на кожен російський обстріл з території Білорусі для фіксації участі в агресії – Дмитро Кулеба, глава МЗС

У Волинській області зафіксовано новий різновид штаму COVID-19 «Омікрон», який називають типом ВА.5 - Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України

Уряд цього тижня завершив роботу над формуванням пакету нормативно-правових актів, необхідних для виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС - Ольга Стефанішина, віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції

Україна розглядатиме можливість долучення Миколаївського морського порту до «зернового коридору» у разі дотримання росією домовленостей щодо розблокування українських портів та гарантування безпеки - МЗС

ЕКОНОМІКА

Збитки банків за перше півріччя перевищили ₴4,6 мільярда – НБУ

З 1 жовтня запрацює програма доступної іпотеки для військовослужбовців, правоохоронців, медиків та педагогів - Мінфін

Кабмін зобов'язав національну акціонерну компанію "Нафтогаз України" купувати газ у вітчизняних приватних газовидобувних компаній.

У межах "зернової угоди" 11 суден прямують до покупців у семи країнах, а загальний обсяг аграрного вантажу, який вже вийшов з українських портів, – 374 тис. тонн – Дмитро Кулеба, глава МЗС

Мережа ресторанів McDonald’s вирішила відновити роботу в Києві й на заході України.

«УКРІНФОРМ»: Відновлення роботи закладів відбуватиметься поетапно і коли саме буде відкрито заклади у McDonald's не говорять. Це дуже важливо для України. Крім біг-маків, за якими українці скучили, це ще й сигнал міжнародному бізнесу: в Україні можна працювати, незважаючи на війну.

Завдяки реструктуризації зовнішнього боргу Україна заощадить майже 6 мільярдів доларів - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Латвійський парламент офіційно визнав росію - країною, що підтримує тероризм.

«УКРІНФОРМ»: Латвія стала першою країною, яка визнала росію країною-спонсором тероризму. Весь цивілізований світ мав би зробити так само.

Естонія ухвалила рішення закрити кордони для громадян рф із шенгенськими візами з деякими винятками — МЗС Естонії.

«УКРІНФОРМ»: І хоч канцлер ФРН Шольц знову сказав, що це «війна путіна» і росіяни тут ні до чого, це не так. Вони мають відчути себе ізгоями, бути росіянином має стати стидно, лише тоді вони матимуть шанс одужати від путінського нацизму.

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що задоволений результатами сьогоднішньої зустрічі союзників (Конференції північноєвропейських союзників з підтримки України – ред.), під час якої було погоджено спільну діяльність у середньо- та довгостроковій перспективах.

Президент України виступив на Конференції північноєвропейських союзників з підтримки України, яка проходила у  Копенгагені за участю понад 20 країн. Під час Конференції було зібрано понад 1,5 млрд євро для військової допомоги Україні.

Норвегія долучиться до масштабної програми підготовки українських військовослужбовців у Великій Британії - Бйорн Аріль Грам, міністр оборони

Глава МЗС України Дмитро Кулеба звернувся із листом до Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі та Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша із закликом відправити міжнародну місію під проводом МАГАТЕ та за участі військових експертів ООН для оцінки загроз ядерній безпеці та захищеності Запорізької АЕС.

Данія виділяє €110 мільйонів на зброю, оснащення та навчання ЗСУ - Метте Фредеріксен, прем'єр-міністр Данії

Швейцарія погодилася представляти інтереси України у росії - Мікель Штайнер, керівник пресслужби МЗС Швейцарії

«УКРІНФОРМ»: Для того, щоб мандат покровительства набув чинності, все ще потрібна згода росії, але на даний час країна-агресор своєї згоди не дає. Покровительством у дипломатії називають практику, за якої третя держава призначається іншою державою для представлення своїх інтересів у певній іншій державі.

Велика Британія відправить Україні ще 3 реактивні системи залпового вогню М270 - Бен Уоллес, Міністр оборони країни.

«УКРІНФОРМ»: Британія вже надала 3 пускові установки. Вони використовують такі ж ракети з дальністю до 80 кілометрів, що й американські системи HIMARS.

ВОРОГ

представниця мзс росії захарова розкритикувала Латвію, яка проголосила рф державою-спонсором тероризму і сказала, що ніякої фактури, крім тваринної ксенофобії, під цим рішенням немає, так і називати ідеологів потрібно не інакше, як неонацистами.

«УКРІНФОРМ»: Для нацистки захарової і всього нацистського кремля скоро весь світ буде неонацистами.

До 13 тисяч білоруських військових погодились брати участь у війні проти України – Генштаб

«УКРІНФОРМ»: Основний мотив – грошенят хочуть заробити. Навіщо їм гроші? На поховання? Так в Україні їх безплатно закопають.

Посол Китаю в москві Чжан Ханьхуей звинуватив Вашингтон у тому, що він заганяє росію в кут через неодноразові розширення оборонного альянсу НАТО та підтримку сил, які прагнуть інтегрувати Україну в ЄС на противагу Москві і що саме США є головними винуватцями війни в Україні.

«УКРІНФОРМ»: Чергове розширення НАТО сталося саме через вторгнення рф до України. А такі заяви посла щось дуже сильно нагадують заяви кремлівських пропагандистів. Може, вони йому і цей текст написали?

У росії під слідством перебувають до 40% генералів та офіцерів рф, які планували «спецоперацію» - Генштаб

«УКРІНФОРМ»: Решта, виходить, ще воює? Ну, недовго залишилось…

міноборони білорусі: вибухи в районі аеродрому «Зябрівка» під Гомелем сталися через  займанням «одиниці техніки» після заміни двигуна

«УКРІНФОРМ»: Ха-ха-ха. Правду звичайно вони не скажуть, так само як і про Саки, але нам достатньо того, що знищено ще одну партію російської техніки на летовищі, з якого вони бомбили українські міста.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-