Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

У біді пізнавай приятеля

У біді пізнавай приятеля

Укрінформ
Світ тісний, і в ньому добрих людей набагато більше, ніж катів та нечисті, яка живе з воєн, грабунку чужих земель та знущання

У середмісті Приштини – столиці Косова – відвідувачі кафетерію Vendum просто серед дня могли бачити таку картину. За довгим столом з десяток людей зацікавлено бесідують за чашками чаю. Веде розмову стильна жінка в діловій темній сукні – знана людина в політичній еліті країни. До компанії підходять чоловіки в білосніжних сорочках, на вигляд – троє державних службовців. Усі без краваток, один у темному костюмі. Чемно вітаються. Співбесідники за столом виявляють повагу: дружно встають зі стільців, щоб потиснути правицю імпозантному усміхненому лідерові. 

Столиця Косово Приштина
Столиця Косово Приштина

Основні дійові особи тут – не лише управлінці, а й учасники міжнародної програми захисту й проживання українських журналістів у Косові. Це неформальна зустріч працівників преси з політичними й державними діячами республіки, незалежність якої визнали вже до сотні країн світу. За столом з медійниками – Доніка Гервалла (алб. – Donika Gërvalla), віцепрем’єр – міністр закордонних справ Косова. А згаданий вище державник, який дещо несподівано «зазирнув на вогник» до кафетерію – Глаук Конюфка (Glauk Konjufca), чинний спікер парламенту Косова. Свого часу політик працював журналістом і тепер планує зустрітися з українськими учасниками програми, коли засідання законодавчого органу відновляться.

Спікер парламенту Косова Глаук Конюфка (другий справа) завітав на зустріч
Спікер парламенту Косова Глаук Конюфка (другий справа) завітав на зустріч

Про що говорили учасники цієї зустрічі? Найперше – про підтримку України у війні, розв’язаній кремлівським злочинним режимом. Журналісти цікавилися також причинами нещодавнього конфлікту, що іскрою спалахнув було між Сербією і Косовом. Загалом обмінювалися думками з багатьох актуальних питань. Так, наприклад, міністр спитала в Людмили Мех і Сергія Шевченка, які в першій декаді серпня завершили свою журналістську місію в Японії і зустрічалися там з послами України й Косова, як дипломати оцінюють участь медійників у програмі. Відповідь тут, на думку автора, годиться в дусі народної дипломатії – «у біді пізнавай приятеля». Так, у Токіо Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Косово Сабрі Кічмарі (Sabri Kiçmari) інформував гостей, що косовари – щирі друзі Києва, вони добре знають, хто агресор і кому потрібна підтримка. Фактів на підтвердження сказаного не бракувало й у журналістів

Коли відбувалася зустріч у кафетерії, ще ніхто не знав, що цими днями зареєструють проєкт постанови Верховної Ради України про визнання незалежності Косова. І аргументи в Києві наведуть, зокрема, такі: проводити паралелі між ситуацією Косова і ситуацією України з маріонетковими утвореннями в ОРДЛО некоректно. Ще 2010 року Міжнародний суд ООН визнав, що декларація про державний суверенітет Косова не суперечить нормам міжнародного права і не порушує жодних резолюцій та міжнародних актів. Косово визнали США, Канада, Японія, Велика Британія та 22 з 27 країн – членів Європейського Союзу, до якого прагне увійти й Україна. Отож слово тепер за депутатами.

Віцепрем'єр і міністр закордонних справ Косова Доніка Гервалла
Віцепрем'єр і міністр закордонних справ
Косова Доніка Гервалла

Під час згаданої зустрічі в кафетерії у середмісті Приштини українським медійникам «відкрила секрет» втілення ідеї захисту журналістів присутня тут депутатка парламенту Косова Доарса Кіца (Doarsa Kica). Вона підтвердила нашу здогадку про те, що в основі багатьох добрих справ лежать особисті людські контакти. А доленосне рішення в пропонованій програмі узгодила за 15–20 хвилин нинішня співрозмовниця творчого гурту – міністр закордонних справ Доніка Гервалла. Звичайно, тоді вона телефонувала відповідальним керівникам держструктур, спілкувалася з представницею Європейського центру свободи преси та медіа Флютурою Кусарі (Flutura Kusari) а також свою думку мав сказати очільник Асоціації журналістів Косова Джемайль Реджа (Xhemajl Rexha). «Йому знадобилося лише 60 секунд, щоб дати згоду» – жартували про Джемайля колеги.

Пані Гервалла – донька вбитого 1982 року в Німеччині косовського активіста-албанця – нині громадянка ФРН. Вона під час бесіди в кафетерії поділилася власним досвідом участі в інформаційному спротиві косоварів у війні, що точилася на Балканах наприкінці 1990-х років. Можливо, цей досвід буде корисним і українцям.

Світ тісний і в ньому добрих людей набагато більше, ніж катів та нечисті, яка живе з воєн, грабунку чужих земель та знущання... Дивом дивуєшся актуальності Тарасового слова, написаного в Переяславі в поемі «Кавказ» 1845 року – про «кривавії ріки»... Вони не раз текли й нині, на жаль, течуть зраненими землями України – через чергові зазіхання неситої московської орди, яку нічого не вчить історія...

Але хоч би що чинили рашисти – справедливість і правда, і воля святая візьмуть гору: прийде час і «згинуть наші воріженьки, як роса на сонці». Цього прагнуть і неодмінно переможуть у війні десятки мільйонів українців, бо ж підтримує їх незліченна кількість цивілізованого населення нашої планети. 

А в Косові з обраної форми неформальної зустрічі державних діячів з пресою (в людному місці, без потреби в охороні) можна зробити ще й такий висновок. Немає жодної небезпеки для проживання й роботи в Косові як для представників ЗМІ, так і для посадовців та населення цього волелюбного краю. Смолоскип війни, запалений кремлівським убивцею, не дадуть рашистам перекинути на Балкани, хоч би як того кортіло бункерному щурові та його ефесбівським поплічникам. 

Спільне фото на згадку про зустріч
Спільне фото на згадку про зустріч

У маленькому дружньому Україні краї, дуже схожому природою на український Крим, біля підніжжя мальовничих гір, де лежить столиця Приштина, мабуть, недарма згадалося цього дня пророче слово Великого Кобзаря з його безсмертної поеми. Ці слова неначе звернені до нинішніх українців – героїчних оборонців рідної землі:  «Борітеся — поборете! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава І воля святая!

Сергій Шевченко

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-