Битва за Україну. День сто шістдесят сьомий

Битва за Україну. День сто шістдесят сьомий

Укрінформ
В Криму на військовому аеродромі в Новофедорівці пролунали вибухи – горять склади Б/К. Те саме в Генічеську – ті ж 200 км від точку можливого запуску ракети

ЗСУ отримали 50 нових турецьких бронетранспортерів Kirpi, очікується поставка ще 150 одиниць. На Бахмутському напрямку ЗСУ розгромили розвідувальну групу ворога, який з втратами накивав п’ятами. З порту «Чорноморськ» вирушили «зерновим коридором» ще два суховантажі з 70 тонами українського збіжжя. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто шістдесят сьомий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Зараз у ЄС така пауза у серпні. Це не означає, що зовсім виключилися наші партнери і робота зупинилася, але на наступний пакет санкцій ми очікуємо вже восени, після відновлення активного політичного сезону в Європейському Союзі. Ми вже активно попрацювали з державами, нашими друзями в ЄС для того, щоб вони внесли відповідні пропозиції».

  1. Ганна Маляр, заступниця міністра оборони: «Міноборони України не може встановити причину займання (йдеться про вибухи на військовому аеродромі в Новофедорівці в Криму – ред.), однак вкотре нагадує про правила пожежної безпеки та заборону куріння у невстановлених місцях. Факт пожежі може бути використаний країною-терористом в інформаційній війні. Не виключаємо, що окупанти «випадково» знайдуть якісь характерні «шеврон», «візитівку» чи навіть «ДНК». Принагідно звертаємо увагу, що одяг з бавовни дуже гігієнічний. Зберігайте спокій та вірте Збройним Силам України!»

  1. Ентоні Блінкен, державний секретар США:  «Якщо ми дозволимо великій країні знущатися з меншої, просто взяти і вдертися та захопити її територію, у цьому випадку просто відкриється «сезон полювання» - і не лише в Європі, а й у всьому світі. Вторгнення рф в Україну - це не лише агресія проти іншої країни, це агресія проти основоположних принципів міжнародної системи».

  1. Кая Каллас, прем’єрка Естонії: «Потрібно зупинити видачу туристичних віз росіянам на поїздки до ЄС. Відвідування Європи – це привілей, а не право людини. Авіасполучення з росією нині закрите, а це означає, що поки країни Шенгену видають візи, тягар несуть сусіди росії - Фінляндія, Естонія та Латвія. Пора припиняти туризм із росії вже зараз».

  1. Андрій Єрмак, глава Офісу президента: «росія буде в ізоляції. Ми разом із союзниками зробимо все для цього. Хотіли в радянський союз? Буде у вас радянський союз».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 9 серпня 2022 р.

  • На Бахмутському напрямку ворог пішов на штурм в районі Спірного, потрапив під кинджальний вогонь наших воїнів та хаотично відступив.
  • Окупанти намагалися задіяти розвідувальні групи в районах Івано-Дар’ївки, Веселого, Яковлівки та Соледару. Після вогневого ураження загарбники швидко змінили свої плани та накивали п’ятами. Втрати ворога уточнюються.
  • Противник намагався провести розвідку боєм в районах населених пунктів Підгородне та Бахмут, успіху не має, відійшов.
  • Ворог вів наступ в напрямках Яковлівки, Бахмута та Зайцевого, успіху не має, з втратами відійшов. Противник має частковий успіх в районі села Вершина.
  • На Авдіївському напрямку ворог вів наступ біля Красногорівки, Авдіївки та Пісків. Успіху не мав.

У Криму вибухи на військовому аеродромі в Новофедорівці в Сакському районі.

«УКРІНФОРМ»: І хоч міноборони росії стверджує, що аеродром у Криму ніхто не обстрілював, просто «чомусь» відбулася детонація боєприпасів, щось нам підказує що це ЗСУ попрацювали в тому напрямку. Причому ракетами дальністю не менше 200 км!  Очікуємо на хороші новини від наших військових та союзників.

Українські військові завдали удару по складу боєприпасів росіян в окупованому Генічеському районі Херсонської області - Сергій Хлань, депутат Херсонської обласної ради.

«УКРІНФОРМ»: Українські військові вже можуть достати окупантів і в Криму, і в найвіддаленішому  Херсонщини, на адміністративній межі з Кримом. З самого Херсону окупанти вже почала вивозити свої сім’ї, те ж саме радимо зробити «владі» Криму, поки Керченський міст ще цілий…

ЗСУ отримали 50 турецьких бронетранспортерів Kirpi, очікується поставка ще однієї партії у кількості 150 одиниць - Оперативне угруповання військ "Каховка"

За останні 30 днів російським загарбникам не вдалося досягнути будь-яких значних успіхів у військовій кампанії на Донбасі – британська розвідка

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль від імені уряду закликає світ вплинути на росію, аби її військові негайно залишити територію Запорізької атомної електростанції, прилеглі території та місто Енергодар.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Україні не надходила інформація про смерть військовополоненого з "Азовсталі" в СІЗО, про яку напередодні повідомили росЗМІ.

«УКРІНФОРМ»: Сьогодні низка російських ЗМІ повідомили, що український військовополонений помер у СІЗО через передозування наркотиками. Це приблизно так само відповідає істині, що 53  полонених в тому ж таборі загинули від обстрілу з українського боку.

російські загарбники для вбивства українських бійців в Оленівці могли використати реактивні піхотні вогнемети «Шмєль» - Микита Надточій, в.о. командира полку "Азов"

Наслідки аварії на Запорізькій АЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж на ЧАЕС – Міндовкілля

Росія почала процес підключення ЗАЕС до Криму – Енергоатом

Ситуація по областях станом на 8:00 9 серпня.

  • У Дніпропетровській області вночі ворог обстріляв Нікопольський і Синельниківський райони. У Нікополі одну людину госпіталізовано.
  • В Індустріальному районі Харкова російський снаряд пошкодив електроопору і трамвайні рейки. За добу по області 1 людина загинула, 5 постраждали.
  • У Донецькій області за добу 3 людей загинули і 19 дістали поранення.
  • У Миколаївській області під постійними ворожими обстрілами перебувають населені пункти Галицинівської громади.
  • У Херсонській області бойові дії тривають у всіх громадах.

УКРАЇНА

МЗС активно працює над підготовкою другого саміту Міжнародної Кримської платформи, наміченого на 23 серпня, та щодня отримує підтвердження від країн-партнерів про участь у цьому форумі.

Президент України доручив Прем'єр-міністру Денису Шмигалю вирішити питання заборони роботи російського букмекера 1xBet в Україні у відповідь на петицію, яку підписали понад 25 тисяч осіб.

Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець закликав міжнародну спільноту долучитися до захисту прав корінних народів України, а особливо тих представників, що залишилися на території тимчасово захопленого Криму.

Україна вдруге в історії здобула "золото" на Всесвітній шаховій олімпіаді в Ченнаї (Індія) у жіночому турнірі.

Громадські організації Одещини звернулися до Кабміну, Міністерства культури та інформаційної політики та Одеської ОВА з проханням прибрати з публічного простору і перенести до Літературного музею Одеси пам'ятники російським письменникам Пушкіну, Толстому і Горькому

Укравтодор продав на благодійному аукціоні організованого у «Прозорро. Продажі» тубус від протитанкової керованої ракети (ПТКР), оздоблений петриківським розписом, за 155 тис. грн. Кошти будуть спрямовані на офіційний рахунок фонду "Повернись живим".

ЕКОНОМІКА

З порту «Чорноморськ» у вівторок вранці вирушили «зерновим коридором» ще два суховантажі: судно OCEAN LION прямує до Південної Кореї з вантажем кукурудзи (64 720 т), судно RAHMİ YAĞCI з вантажем соняшникової макухи (5 300  т) - до Стамбула.

Україна та Світовий банк підписали угоду про надання нашій країні гранту в розмірі 4,5 млрд дол. США, грантові кошти були виділені Сполученими Штатами – Мінфін

Уряд уже готує проєкт закону про державний бюджет на 2023 рік; у пріоритеті залишаються армія та безпека, а також макроекономічна стабільність.

Мінфін підвищив ставки облігацій внутрішніх держпозик та залучив до бюджету понад 3,5 мільярда гривень

Будівництво заводу з виробництва ударних безпілотників Bayraktar турецької компанії Baykar може тривати декілька місяців, запустити його планують у 2023 році - Василь Боднар, посол України в Туреччині

Кабмін виділив ще 45 мільйонів на безповоротні гранти для переробних підприємств

Після Дня Незалежності з Рава-Руської на Львівщині планується запустити роботу євроколії, що створить ще один залізничний шлях до Варшави - Юрій Бучко, заступник голови Львівської ОВА

Агентство з розшуку та менеджменту активів передано арештовані корпоративні права товариств на понад 350 мільйонів гривень, серед них і один з найбільших торгово-розважальних центрів столиці Ocean Plaza, який належить росіянам - Андрій Костін, генеральний прокурор

В Україні через бізнес з рф арештовані корпоративні права підприємства на понад 2,3 млрд грн - Департамент стратегічних розслідувань Нацполіції України

За дев'ять днів роботи "зернового коридору" з українських морських портів експортували понад 370 тисяч тонн аграрної продукції - Адміністрація морських портів України.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Федеральна прокуратура Південного округу Нью-Йорка (США), заявила, що суддя видав ордер на арешт літака Airbus, вартістю 90 млн доларів, що належить російському олігарху Андрію Скочу, який перебуває під санкціями.

Міністр освіти і науки Польщі Пшемислав Чарнек розповів, що з вересня польські школи будуть готові прийняти на навчання 200-300 тисяч дітей з України.

У Франції заборонили громадянам Росії відвідувати Венсенський замок – ЗМІ

США в попередніх пакетах військової допомоги надали Україні протирадіолокаційні ракети - Колін Каль, заступник міністра оборони США

«УКРІНФОРМ»: І ЗСУ їх уже ефективно застосували. Системі ППО в окупованій частині Херсонщини завдано важкі втрати.

США виділили Україні  $1 млрд у якості оборонної допомоги, яка включатиме, в тому числі, ракети для систем HIMARS, боєприпаси калібру 155 мм та 120 мм, ракети для систем ППО NASAMS, інше озброєння і техніку.

ВОРОГ

Голова комітету держдуми рф з міжнародних справ слуцький приїхав до Оленівки, з собою привіз "міжнародних експертів", зокрема, з Нікарагуа та КНДР.

«УКРІНФОРМ»: Який голова такі ж і експерти... Треба готуватися, щоби без затримок відреагувати на їх брехливі «висновки».

Росія відновила постачання газу до Латвії.

Прессекретар президента рф дмитро пєсков сказав, що якщо завод "Байрактар" буде створено в Україні, то (він) одразу потрапить під "демілітаризацію".

«УКРІНФОРМ»: А чи не ефективніше було б пєскову задуматись про те, що скоро настане той час, коли його самого демілітаризують.

Військово-повітряні та сили ППО білорусі проведуть у серпні військові навчання, у тому числі на полігоні в росії - Міністерство оборони білорусі

"Транснєфть" заявила, що Україна припинила транзит російської нафти через південну частину нафтопроводу "Дружба" через санкції, які унеможливили оплату послуг транзиту.

«УКРІНФОМ»: Як стверджують в "Транснєфті", причиною стала відсутність надходження коштів на рахунки "Укртранснафти" за послуги транзиту, бо російська компанія не може сплатити за транзит з огляду на санкції ЄС. Росіяни давно намагаються шантажувати енергоресурсами Європу. Тепер – щоби домогтися хоча би послаблення санкцій. Схоже, пізно уже…

російські авіакомпанії, включаючи державний «Аэрофлот», почали розбирати літаки на запасні частини через те, що західні санкції не дозволять їх закуповувати за кордоном.

«УКРІНФОРМ»:  Ось саме так «не діють санкції» за словами російської влади)

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-