Битва за Україну. День сто шістдесят третій

Битва за Україну. День сто шістдесят третій

Укрінформ
З портів «Одеса» та «Чорноморськ» вийшов перший караван з українським продовольством: 57 тисяч тонн кукурудзи направляється до покупців в Туреччині, Великій Британії та Ірландії

ЗСУ на Харківщині взяли під контроль село Дмитрівку Ізюмського району, а також знищили 1 БТР та 19 загарбників на Херсонському і Донецькому напрямках. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто шістдесят третій день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Мабуть, генсек Amnesty International назве мене "тролем", проте це не завадить мені сказати, що їхній звіт спотворює реальність, проводить хибну моральну еквівалентність між агресором і жертвою. Організація декларує свою об'єктивність та нейтральність. Проте це – фальшивий нейтралітет».

  1. Мелінда Сіммонс, посол Британії: «Єдине, що загрожує українським мирним жителям - це російські ракети, зброя та мародерство російських військ. Крапка. Якби Росія припинила вторгнення в Україну, небезпеки не було б».

  1. Леонід Кучма, екс-президент України: «Українська армія з перших хвилин російського вторгнення справді виявляє себе як військо героїв. ЗСУ знищили не лише еліту російської армії, а й легенду про її непереможність, показавши всьому світу, що це була навіть не легенда, а так, російська народна казка».

  1. Василь Боднар, посол України в Турецькій Республіці: «Тут (в Туреччині – ред.) неодноразово висловлювали сигнали про те, що зернова угода може стати шляхом до більш широкої комунікації щодо мирного врегулювання війни в Україні...Війна завершиться лише тоді, коли росія виведе війська й повністю припинить вогонь. Нам дуже важливо тримати цю позицію, і ми не прив'язуємо цю угоду до будь-якого розуміння щодо мирних переговорів»

  1. Таміла Ташева, постійний представник Президента України в АР Крим: «Абсолютно російський колоніальний наратив, який ширить пан Шредер про те, що за винятком кримських татар (яких він назвав меншиною), регіон є російським. Хочу нагадати, що Крим ніколи не був "русским". Україна точно відновить справедливість щодо Криму і кримських татар, перші кроки вже зроблені».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 5 серпня 2022 р.

  • На Бахмутському напрямках окупанти намагалися захопити вигідні рубежі в районах Бахмута, Зайцевого та Вершини, успіху не мали, відійшли.
  • На Авдіївському напрямку ворог безуспішно намагався просунутися др. населених пунктів Красногорівка, Авдіївка та Піски.
  • Українські воїни успішно відбили черговий ворожий штурм в напрямку Мар’їнки та змусили ворога тікати.
  • На Південнобузькому напрямку противник намагався наступати на Лозове. Отримав рішучу відсіч від українських воїнів та відійшов.

Упродовж 4 серпня ЗСУ знищили:

  • на південному фронті 39 солдатів, чотири зенітно-ракетні системи С-300, радіолокаційну станцію «Імбир», автоматичний міномет 82-го калібру «Волошка», 9 одиниць броньованої та автомобільної техніки.
  • 2 самохідні артилерійські установки «Акація» на Донеччині
  • вертоліт російських загарбників у Запорізькій області.

росіяни стріляли в бік ЗАЕС:  біля промислового майданчика зафіксовано три «прильоти», ворог влучив у високовольтну лінію 330  - "Енергоатом"

«УКРІНФОРМ»: кремлівські медіа ще зранку просували наратив про можливі провокації з боку ЗСУ на Запорізькій атомній електростанції і через пару годин обстріл станції таки стався. Дешевий трюк. російські терористи цілеспрямовано б’ютьстріляють по АЕС, щоб змусити світ піти на поступки.

За минулу добу Збройні сили України на Харківщині взяли під контроль село Дмитрівку Ізюмського району – Олег Синєгубов, голова ОВА.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Війська росії від початку повномасштабного вторгнення вбили в Україні 359 дітей, понад 700 — поранені.

рашисти обстріляли Миколаїв сьогодні вдень забороненими касетними снарядами, є загиблі, 22  людей отримали поранення – Віталі Кім, голова ОВА

З початку повномасштабної війни проти України зареєстровано 26 658 злочинів агресії та воєнних злочинів і 12 550 злочинів проти національної безпеки України - Генпрокуратура

Ситуація по областях станом на 8:00 5 серпня.

  • У Дніпропетровській області Нікополь двічі за ніч росіяни обстріляли із "Градів", пошкоджено близько 10 приватних будинків та господарських споруд. Криворізький район ворог обстріляв з "Ураганів" і ствольної артилерії. Попередньо, без постраждалих.
  • У Запорізькій області вночі війська рф декількома ракетами вдарили поряд із обласним центром. По області 1 людина дістала осколкові поранення.
  • Вночі росіяни здійснили масований обстріл Шевченківського, Індустріального та Салтівського районів Харкова, 4 людей поранено.
  • У Донецькій області минулої доби російські війська обстріляли 16 населених пунктів, 8 людей загинули, 9 були поранені.
  • Вночі та зранку ворог обстріляв Корабельний район Миколаєва. Відомо про влучання у приватний будинок і пошкодження кількох будинків.

УКРАЇНА

Стан готовності житлових будинків до опалювального сезону 56%, мереж – 57%, об’єктів теплопостачання – 58%. Вже 141 об’єкт теплопостачання відремонтовано – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

Україна конфісковує на користь українського народу 903 об’єкти, які належать росії – Денис Шмигаль, прем’єр-иіністр

Президент Зеленський і президент Малаві Чаквера провели першу в історії двосторонніх відносин розмову.

Згідно з опитуванням проведеного Київським міжнародним інститутом соціології понад 50% українців називають себе вірянами Православної церкви України, натомість лише 4% ідентифікують себе з УПЦ МП.

На Київщині завдяки закордонним партнерам вже відновлено 189 об’єктів інфраструктури - заклади охорони здоров’я, освіти і житловий фонд – Олексій Кулеба, голова ОВА

Дружина президента Олена Зеленська обговорила з послами низки країн питання допомоги українським жінкам, які постраждали від російської агресії.

Домогосподарства, які постраждали від підтоплення водами річки Ірпінь у Демидові отримають по 20 тисяч гривень – Олексій Кулеба, голова ОВА

ЕКОНОМІКА

Зранку 5 серпня я з портів "Одеса" та "Чорноморськ" вийшов перший караван з українським продовольством. На борту трьох балкерів NAVI STAR, ROJEN та POLARNET 57 тисяч тонн української кукурудзи, яка направляється до покупців в Туреччині, Великій Британії та Ірландії - Мінінфраструктури

«УКРІНФОРМ»:  Блокада портів Великої Одеси тривала більше 5-ти місяців.

Уряд України не планує скорочувати видатки державного бюджету – Мінфін

Міністр фінансів України Сергій Марченко підписав кредитний договір на суму 200 млн євро між Україною та урядом Італійської Республіки.

Уряд вніс зміни до програми підтримки переробних підприємств у межах проєкту «єРобота» і дозволив фізичним особам - підприємцям отримати гранти за цією програмою.

За січень-липень 2022 року уряд забезпечив перерахування міжбюджетних трансфертів місцевим бюджетам в обсязі 86,4 млрд грн, що становить 83,5% від передбачених розписом асигнувань - мінфін

В Україні зібрали ранні зернові та зернобобові культури з 4,8 млн га, що становить 41% посівних площ, та вже намолотили 17,5 млн тонн зерна нового врожаю – Мінагрополітики

У 16 регіонах України будуватимуть багатоквартирні будинки для внутрішньо переміщених осіб, вартість одного квадратного метра в яких - близько 700 доларів США - Кирило Тимошенко, заступник керівника Офісу Президента

Через платформу UNITED24 зібрано понад 6 млрд грн благодійних внесків на підтримку України. Допомогу надали люди зі 110 країн – Володимир Зеленський

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Уряд Латвії з 1 серпня призупинив дію низки міжурядових угод з Росією, зокрема про економічну співпрацю, а також призупинив прийом документів на оформлення віз для в’їзду в країну громадянам російської федерації – за виключенням випадків, пов’язаних із похованням рідних.

До державного бюджету України 4 серпня надійшли грантові кошти від уряду Албанії у розмірі 1 млн євро - Мінфін

Чехія готує національний план участі у відбудові України від наслідків російської агресії та опрацьовує питання можливої участі у відновленні Дніпропетровської області - Радек Матула, посол Чеської Республіки в Україні

Канада виділила 6 млн дол на втілення ряду проєктів із підвищення ядерної безпеки в Україні.

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив про призначення на посаду речника Пентагону генерала Патріка Райдера, який замінить на цій посаді Джона Кірбі.

Соціальна мережа Twitter заблокувала у 27 країнах Євросоюзу та Великої Британії пропагандистський російський ресурс РИА Новости.

ВОРОГ

У російському Сочі проходить зустріч президентів рф та Туреччини володимира путіна і Реджепа Тайїпа Ердогана.

Білорусь іще на тиждень продовжила військові навчання на своїй території до 13 серпня.

МЗС рф оголосило персонами нон грата 14 болгарських дипломатів.

«УКРІНФОРМ»: Це відповідь кремля на висилку 70 російських дипломатів з Болгарії. Хоча російська влада тоді – це було два місяці тому - ставила болгарам ультиматум, що якщо дипломатів вишлють, то вони закриють посольство рф в цій країні. Але посольство рф досі там працює. На словах росіяни багато чого роблять, а на ділі…

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-