Битва за Україну. День сто п’ятдесят восьмий

Битва за Україну. День сто п’ятдесят восьмий

Укрінформ
Під ракетним обстрілом Миколаєва загинули Герой України, генеральний директор компанії «Нібулон» Олексій Вадатурський та його дружина

Літаки української штурмової авіації завдали ударів по опорних пунктах російських військ у районах Білогірки та Сухого Ставку. ЗСУ знищили на Херсонщині ворожий ешелон – 40 вагонів з технікою і живою силою. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто п’ятдесят восьмий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Цього року через російське вторгнення український урожай – під загрозою. Поки росія шантажує світ голодом, ми намагаємося запобігти глобальній продовольчій кризі».

  1. Едгарс Рінкевичс, міністр закордонних справ Латвії: «Назвімо речі своїми іменами. Європа має подвоїти зусилля з ізоляції росії – конфіскувати російські державні активи та обмежити видачу віз для росіян, а також посилити підтримку й військову допомогу України. Ми ж засуджуємо такі країни, як Іран, а Росія нічим не відрізняється».

  1. Пятрас Ауштрявічюс, депутат Європейського парламенту: «Нам треба зробити так, щоб путін не міг далі вести бойові дії. А це і санкції, і військова допомога Україні, і політичний сигнал, що агресор заплатить найвищу ціну за цю війну, який щодня слід посилати до кремля. Якщо цей сигнал стихне, тоді лаврови та інші шовіністи з москви знайдуть підтвердження будь-якому сценарію, який їм підходить. Тому що вони розуміють, що програш Україні означає закінчення їхньої кар'єри, позбавлення благ, якими вони користуються, і, може, навіть позбавлення їхнього життя…».

  1. Бріджит Брінк,  посол США в Україні: «Обстріл слідчого ізолятора в Оленівці є неприпустимим, як і повідомлення про варварське поводження російських військових з українськими військовополоненими. Ми продовжуватимемо домагатися відповідальності й надавати Україні те, що їй потрібно для захисту від жахливої агресії москви»

  1. Володимир Огризко, екс-міністр закордонних справ України:  «Зараз на будь-які заяви (росіян про проведення «референдумів» – ред.) просто не треба звертати уваги, тому що насправді рішення будуть приймати не оці «товаріщі лаврови» і так далі, а українські Збройні сили. Якщо вони доведуть усім тим, хто сьогодні ще поки що ходить по українській землі, що у них немає шансів, тоді питання про якісь референдуми в принципі не матимуть жодного сенсу».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 31 липня 2022 р.

  • На Харківському напрямку окупанти безуспішно намагалися просунутися в напрямку Гусарівки. Отримали відсіч та відійшли. 
  • На Краматорському напрямку в районі Серебрянки, ворог силами розвідувальної групи, намагався виявити позиції наших військ, успіху не мав, відійшов.
  • На Бахмутському напрямку ворог під прикриттям авіації намагався покращити тактичне положення в районах Вершини, Соледара, Яковлівки та Покровського. Після провального штурму окупанти відійшли.
  • Окупанти намагалися просунутися в районах Камʼянки та Пісків. Тут штурм провалився. В районі Авдіївки окремі підрозділи ворога мають частковий успіх.
  • Зафіксовано переміщення окремих підрозділів ворога зі Словʼянського на Запорізький напрямок.

ЗСУ знищили:

  • два ворожі БТР, три «Урали», а також скоригували артилерійський вогонь по розрахунках російських мінометів
  • російський безпілотник «Птеро», який проводив до розвідку.
  • опорні пункти російських військ у районах Білогірки та Сухого Ставку.

У ніч із п'ятниці на суботу високоточним ударом HIMARS було знищено залізничний ешелон з більш як 40 вагонів, який прибув із Криму з живою силою, технікою та боєприпасами на залізничну станцію Брилівка Херсонської області. Втрати живої сили склали - близько 80 - 200-их та 200 - 300-их - Сергій Братчук, голова Громадської ради при Одеській ОДА - речник начальника ОВА

За даними розвідки, загинули всі машиністи й інженери компанії «российские железные дороги», які супроводжували вантажі.

Після ударів ЗСУ в ніч на 29 липня поблизу селищ Верхній Токмак та Чернігівка Запорізької області, росіяни відвели особовий склад та техніку на інші позиції - Генштаб

Міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm ідентифікувала нелюда-окупанта, який катував та убив пораненого військовополоненого українця. Ним виявився Айдос Албан 1997 року народження з підрозділу найманців "Ахмат" з Якутії. Раніше називали вихідця з Калмикії. То була помилка.

«УКРІНФОРМ»: Для нас не принципово якут то був чи калмик. Ми знайдемо кожного нелюда і покараємо за звірство, яке вони вчинили. Це тепер для українців священний обов’язок не лише перед пам’яттю замучених співвітчизників, це ще й борг перед усім цивілізованим людством.

На Одещині в гирлі Бистре підірвався український лоцманський катер, прохід каналом тимчасово обмежений, постраждалих немає – ОК «Південь».

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

росія ще не відповіла Україні на вимогу про повернення тіл полонених азовців, загиблих в Оленівці – Ірина Верещук, віце-прем’єр міністр-міністр МінТт

У Міжнародному комітеті Червоного Хреста заявили, що їхніх представників не допустили до колонії в окупованій Оленівці.

На Бучанщині Київської області виявили ще одне тіло закатованого агресорами цивільного - поліція Київської області

Під час обстрілу Миколаєва загинули Герой України, генеральний директор компанії «Нібулон» Олексій Вадатурський та його дружина – Віталій Кім, голова ОВА.

«УКРІНФОРМ»: Пан Вадатурський  дуже багато зробив для відродження річкового флоту в Україні,та позицій нашої держави на світовому ринку продовольства. Він вірив у перемогу і наближав її. Скоріше за все, це було сплановане ворогом вбивство. Царство небесне і Вічна пам’ять. Помстимося.

Ситуація по областях станом на 8:00 31 липня.

  • Сумщина: через обстріли трьох громад пошкоджені приватні будинки, лінії електропередач,горить ферма, 1 людина загинула, 3 отримали поранення.
  • Дніпропетровщина: Нікопольський район ворог двічі за ніч обстріляв з "Градів", скерував на місто Нікополь 50 реактивних снарядів, 1 людина постраждала.
  • Харківщина: вночі окупанти завдали ударів по Немишлянському району. По області  1 людина постраждала.
  • Донеччина: за минулу добу — авіаудар, з артилерії, "Градів", "Ураганів" обстріляні міста і селища області, за добу по області — 3 загиблих, 8 поранених.
  • Миколаївщина: в ніч на неділю та зранку Миколаїв піддався масованому обстрілу, 40 ракет.... Пошкоджено готель, спортивний комплекс, два заклади освіти та СТО. 2 людини загинуло, 3 отримали поранення.

УКРАЇНА

Другий саміт «Кримської платформи» цього року відбудеться наприкінці серпня в режимі онлайн - Еміне Джеппарова, заступниця міністра закордонних справ України.

«УКРІНФОРМ»: «Кримська платформа» дуже роздратувала ворога в минулому році. Тож можна уявити, що буде в нинішньому. Щоби вони у кремлі луснули від безсильної злоби, нам треба забезпечити збільшення числа країн-учасниць.

У Чернівцях із 1 серпня не зможуть працювати 15 дошкільних закладів через відсутність у них укриттів – міська рада

В Україні петиція про підняття зарплати військовослужбовцям ЗСУ за рахунок скасування та зняття всіх надбавок із нардепів набрала 25 тисяч підписів. Тепер її має розглянути президент.

Виставу «Азовсталь. Голоси» покажуть у Європі, щоб трагедія не була забута – Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики

Глава Криворізької військової адміністрації Олександр Вілкул пообіцяв винагороду за інформацію про зрадників: 50 тис. грн за дані про коригувальників вогню росіян, 10 тис. грн - за агітаторів "руського міра".

ЕКОНОМІКА

1 серпня з України можуть вирушити перші судна, які перевозитимуть зерно в межах укладеної у Стамбулі угоди, турецька сторона очікує прийняти їх 3 серпня - Ібрагім Калин, речник президента Туреччини

На Житомирщині вже зібрали 14% ранніх зернових, середня урожайність складає 40 центнерів з гектара, що на 2 центнери менше, ніж у минулому році  - Житомирської ОВА.

Громадянам на тимчасово окупованій території Запорізької області відповідно до законодавства України нараховуються та виплачуються всі соціальні виплати – голова ОВА.

Аграріям, що перебувають на окупованих територіях, слід максимально фіксувати факти крадіжки збіжжя, аби після деокупації була проведена юридична оцінка та отримана компенсація – мінагрополітики

Опалювальний сезон в Україні розпочнеться після 15 жовтня з урахуванням погодних умов - Олексій Чернишов, міністр розвитку громад та територій.

«УКРІНФОРМ»: Те, що в квартирах не буде дуже тепло влада попередила ще в середині літа, але тарифи на тепло і газ для населення не змінилися, в теперішніх реаліях це важливо. І ще принципове: господарі ще мають час подбати про економію тепла. В цьому році альтернативи не існує.

Зернотрейдери повернулися до фрахтування суден для вивезення зерна з портів України, перші кораблі на наступний тиждень вже зафрахтували – Микола Сольський, міністр Мінагрополітики

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Ліван наклав арешт судно, завантажене ячмінним і пшеничним борошном, на час розслідування щодо походження вантажу, яке могло бути вкрадене російськими окупантами в Україні -   генпрокурор країни.

Після того, як Держдеп утримався від виконання "необов'язкової" резолюції Сенату США щодо визнання росії державою-спонсором тероризму, конгресмен-республіканець Тед Лью представив новий законопроєкт - цього разу на розгляд Палати представників.

«УКРІНФОРМ»: Після прийняття Сенатом відповідної резолюції держсекретар Блінкен заявив, що не готовий ухвалити рішення про визнання росії державою-спонсором тероризму, бо це ускладнить подальші дипломатичні контакти з росією. Але щось нам підказує, що питання не закрите…

З 1 серпня Латвія призупиняє спрощений режим поїздок для мешканців прикордонних регіонів росії.

Українські моряки тренуються в Британії керувати кораблями протимінної боротьби – Генштаб

ВОРОГ

200 морпіхів 810-ої бригади морської піхоти чорноморського флоту російської федерації відмовилися повертатись на війну в Україну- розвідка

путін затвердив нову Морську доктрину, де назвав акваторію Чорного моря "зоною національних інтересів", а "курс США на домінування у світовому океані та зростання активності НАТО"  загрозою безпеки рф.

В міноборони рф пообіцяли, що вони покажуть експертам ООН і Червоного Хреста колонію в Оленівці, де загинули українські військовополонені.

«УКРІНФОРМ»: Сказати і зробити – це різні речі для росіян. Поки що ніхто нікого нікуди не пропустив. Знищують докази?  Сумнівно, що це можливо в принципі у 21 столітті. Втім, росія досі живе в середньовіччі. Тож всього можна чекати...

Енергетична компанія Akkuyu Nukleer AS, що контролюється корпорацією "Росатом", розірвала контракт з турецьким будівельником IC Ictas на користь російського TSM Enerji щодо завершення будівництва АЕС на території Туреччини.

«УКРІНФОРМ»: А от це схоже на плату. Ердоган за щось розраховується з путіним? За що саме?

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-