Битва за Україну. День сто п’ятдесят перший

Битва за Україну. День сто п’ятдесят перший

Укрінформ
П’ять місяців кривавої й неспровокованої війни, 151 день після 24 лютого

Ця страшна війна торкнулася кожного жителя Наш народ показав незламність, героїзм та віру в ЗСУ. Нам давали лише 3 дні, а ми стоїмо вже 151 день і будемо стояти, поки останній москаль не покине нашу землю. Усі ми віримо і знаємо, що перемога буде за нами. Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про сто п’ятдесят перший день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 6 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «П’ять місяців. Після восьми років. Війна не зламала Україну і не зламає. Не зупинила життя в нашій державі і не зупинить. І точно не зробить нас заручниками того жахіття, яке окупанти принесли в нашу країну. Не підкоримось. Вистоїмо. Захистимо своє. Переможемо!»

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «Подібно до Другої світової, нинішня війна розпалюється мовою ворожнечі та ненависті до українців. Сповнене злоби підбурювання війни та публічне заперечення права українського народу на існування як національної групи свідчать, що за російськими звірствами стоїть геноцидний намір. Дії рф та всього її апарату посадовців, збройних сил і ЗМІ проти українців є геноцидом, і світ не може мовчати про це».

  1. Едгар Ринкевич, глава МЗС Латвії: «5 місяців з того часу, як росія напала на Україну, у той час як Україна продовжує боротися, ми повинні продовжувати підтримувати її, замість порожніх розмов потрібно більше HIMARS та інших сучасних систем озброєння, щоб зупинити війну».

  1. Бріджит Брінк, посол США в Україні: «Ми завжди казали, і це казав президент, що ми не збираємося казати Україні, що саме вважати за перемогу, або ж змушувати Україну поступатися територією чи щось на кшталт цього. Цього робити ми не збираємось. Що ми хочемо бачити – це те, що ми підтримуємо суверенну, незалежну, демократичну і процвітаючу Україну. Тож вся ця підтримка покликана допомогти українській владі досягти цієї мети».

  1. Олексій Копитько, радник міністра оборони: «Ми показали, що добре стріляємо з HIMARS та 155-мм… Американці бачать, що ми використовуємо ракети осмислено, не палимо безладно. Нам уперше дадуть високоточні снаряди, яких раніше не було. Це дозволить кришити ворогів, не руйнуючи наші міста та села».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 24 липня 2022 р.

  • На Слов’янському напрямку штурмом окупанти спробували встановити контроль над населеним пунктом Богородичне. І знову, вже традиційно, без жодного успіху.
  • На Краматорському напрямку українські воїни вже вкотре відбили штурми на Верхньокам’янку – Верхньокам’янське та Білогорівку – Верхньокам’янське. Окупанти, з втратами, відійшли.
  • На Бахмутському напрямку значними втратами та відступом завершились для ворога недолугі спроби покращити тактичне положення в районах Володимирівка – Бахмутське та Доломітне – Новолуганське.
  • Ворог втрачає особовий склад, але вперто продовжує спроби встановити контроль над ВуглегірськоюТЕС. Бойові дії тривають.
  • Окупанти завдали авіаудару біля Андріївки і намагалися просунутися у напрямках Сухий Ставок – Андріївка та Брускінське – Білогірка. Противник зазнав втрат та хаотично відступив.

ЗСУ знищили:

  • загін сахалінського ОМОНу поблизу Лисичанська – щонайменше 12 росіян ліквідовані.
  • казарму з російськими військовими в Кадіївці
  • поблизу Лисичанська щонайменше 12 спецпризначенців, є багато поранених
  • батарею С-300 на Херсонщині

У Херсонській області російсько-окупаційні війська намагаються нашвидкуруч відремонтувати стратегічні для них мости, пошкоджені ЗСУ - Юрій Соболевський, перший заступник голови ОВА.

«УКРІНФОРМ»: А що понтонні переправи через Дніпро уже ніхто будувати не буде? А замість того, що ремонтувати мости, хай краще забираються до своєї расєї, поки цілі.

У Збройних силах України наразі працюють понад 50 тисяч жінок, з яких понад 5 тисяч нині перебувають на передовій – Ганна Маляр, заступниця міністра оборони.

Головне управління розвідки звернулось до мешканців міста Енергодар та прилеглих територій і просить їх повідомляти координати пунктів дислокації та адреси проживання окупантів.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Війська рф убили в Україні 358 дітей, ще 684 – отримали поранення різного ступеня тяжкості.

В Україні уже майже 900 об’єктів закладів охорони здоров’я пошкоджені російськими військовими, 127 лікарень повністю зруйновано – Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я

З початку повномасштабної війни проти України прокурори зареєстрували 24 820 злочинів агресії та воєнних злочинів рф і 11 829 злочинів проти національної безпеки України.

Ситуація по областях станом на 8:00 24 липня.

  • У Харківській області ворог завдавав удари по Харківському, Богогодухівському, Чугуївському, Лозівському, Ізюмському районах. Пошкоджені будинки, горіли господарські споруди. За добу 1 людина постраждала.
  • У Донецькій області внаслідок обстрілів за добу 2 людей загинули і 2 були поранені.
  • Ворог обстріляв Миколаїв чотирма крилатими  ракети «Калібр». 2 людини загинуло, 5 поранено, серед них підліток.

УКРАЇНА

Продаж поштової марки "Доброго вечора, ми з України!" стартує 28 липня, її наклад становитиме 5 млн штук - Укрпошта

Гуманітарні штаби для переселенців з Луганщини планують відкрити в Луцьку, Львові та Житомирі

Станом на сьогодні державними нагородами за хоробрість відзначені 24 тисячі захисниць та захисників України – Володимир Зеленський

Президент Володимир Зеленський підписав указ щодо створення конкурсної комісії з добору кандидатів на посаду члена Вищої ради правосуддя.

В портах Одещини починають формувати каравани із зерном - Адміністрація морських портів

ЕКОНОМІКА

Україна підключила до енергосистеми ще один блок Рівненської АЕС - Міжнародне агентство з ядерної енергії.

Через війну Україна втратила 19% довоєнного ВВП на тимчасово окупованих територіях та тих, де ведуться бойові дії. Найбільше втрат економіці завдали бойові дії та окупація частини Харківської та Донецьких областей – ці регіони виробляли 12% ВВП України – Центр економічних досліджень

На Полтавщині аграрії намолотили понад 270 тисяч тонн ранніх зернових - Дмитро Лунін, голова ОВА.

Національний банк за тиждень продав на міжбанківському валютному ринку 309,2 млн дол., а купив 223,22 млн дол. США.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Учасники Другого міжнародного саміту перших леді та джентельменів у Києві зібрав 3 мільйони 200 тисяч доларів на реанімобілі – Олена Зеленська

У Польщі зібрано 100% коштів на Bayraktar для України - 22,5 млн злотих (близько 5 млн дол. США).

«УКРІНФОРМ»: збір коштів тривав з 28 червня і менше чим за місяць ця сума зібрана. Дякуємо друзям полякам!

Неофіційний коментар (про обстріл Одеси – ред.) «неназваного джерела» для The New York Times не відображає позицію ООН, лише заява генсекретаря Гутерріша відображає позицію організації – Олег Ніколенко, речник МЗС.

«УКРІНФОРМ»: Щоправда невідомо, як ООН кваліфікувала та оцінила цей обстріл. І це уже обурює. Повторюємо: така ООН потрібна лише агресорам,  щоби забалакувати їхні злочини.

Папа Римський Франциск заявив, що дуже хоче відвідати Україну для того, щоби покласти край війні, яку він неодноразово засуджував у своїх промовах.

Сполучені Штати серйозно розглядають питання про оголошення росії державою-спонсором тероризму - Бріджит Брінк, посол США в Україні

«УКРІНФОРМ»: 3 травня Верховна рада підтримала звернення до США щодо визнання росії державою-спонсором тероризму, а наприкінці червня комітет Сенату США підтримав резолюцію, у якій Держдепартамент закликають визнати росію державою, яка спонсорує тероризм. Маємо надію, що скоро  росія заслужено посяде місце серед  Ірану,  Сирії та інших країн спонсорів тероризму.

Європейський Союз домовляється про додаткову купівлю газу з Нігерії.

Чехія видала українським біженцям, які рятуються від російської агресії, вже понад 399 тисяч віз тимчасового захисту - МВС Чехії

США мають намір передати Україні 25-30 РСЗВ «HIMARS» та велику кількість боєприпасів до них - Адам Сміт, глава комітету з питань збройних сил Палати представників США.

ВОРОГ

Глава МЗС рф сергій лавров сказав, що росія не має упереджень з приводу переговорів з Україною, які включали б "більш широке коло питань", але вибір нібито залишається за Україною та її західними партнерами, а також пригрозив, чим довше Київ відмовлятиметься від переговорів, тим більше українців загине у війні.

Депутат держдуми Євген Попов та офіційний представник мзс рф Марія Захарова визнали удар по одеському порту, водночас вони назвали різні цілі удару, Попов – ракети "Гарпун", Захарова – військовий катер.

«УКРІНФОРМ»: Вчора казали, що це не ми,а українці самі себе обстріляли, сьогодні – що таки вони, але надали версії різні куди цілили. З ними насправді можна домовлятися, хтоьб у це ще вірить?

Льотчики державних авіакомпаній рф беруть участь у війні проти України – розвідка України

Росія внесла до списку "недружніх територій" Багамські острови, а також острови Гернсі та Мен.

«УКРІНФОРМ»: Ці території, відомі як популярні юрисдикції для створення офшорних компаній, стали для агресора не дружніми, бо Багамські острови запровадили заборону на будь-які операції з російським Мінфіном і Центробанком, а Гернсі та Мен підтримали санкції, запроваджені Великою Британією.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-