Битва за Україну. День сто п’ятдесятий

Битва за Україну. День сто п’ятдесятий

Укрінформ
Ворог завдав ракетного удару по Одеському порту, де знаходиться зерно для експорту по коридорах, угоду про які росія підписала вчора

ЗСУ влучили в Дар‘ївський міст через Інгулець на Херсонщині, а також у Лисичанську ліквідували близько 50 військових рф і чиновників окупаційної адміністрації. Разом до перемоги! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про сто п’ятдесятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 6 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Війна не зламала Україну і не зламає, не зупинила життя в нашій державі і не зупинить, точно не зробить нас заручниками того жахіття, яке окупанти принесли в нашу прекрасну мирну і міцну державу».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «Війна росії не обмежується Україною. путін навмисно прагне зруйнувати стабільність і добробут кожної європейської сім’ї. Він використовує енергетику та їжу як зброю для посилення тиску. В Україні путін б’є по мирному населенню ракетами, в Європі він б’є по мирному населенню цінами. Це частина його доктрини».

  1. Олексій Резніков, міністр оборони України: «Салтівка в Харкові – найбільший житловий район України, за чисельністю населення - як Маріуполь. Зараз це одне з найбільших місць злочинів окупантів. Харків – перший форпост цивілізації на кордоні з мордором. Після перемоги тут буде найбільш вдале місце для суду над росією».

  1. Габріелюс Ландсбергіс, закордонних справ Литви: «Угода про розблокування Одеси була б неможливою без HIMARS. Зараз абсолютно ясно, що війна закінчиться раніше, якщо ми швидше озброїмо Україну».

  1. Олена Зеленська, перша леді України: «150 днів - це Буча і Маріуполь. Це фільтраційні табори, через які пройшли сотні тисяч українських жінок та чоловіків. І ще тисячі українських дітей, які примусово були вивезені до росії...150 днів - це сотні масових могил на окупованій території. І тільки після звільнення нашої землі ми дізнаємось, скільки там поховано дітей».

  1. Олег Ніколенка, речник МЗС: «російській федерації знадобилося менше 24 годин, аби ракетним ударом по території порту міста Одеса поставити під сумнів домовленості та обіцянки, дані нею ООН та Туреччині у підписаному в п'ятницю в Стамбулі документі. російська ракета - це плювок володимира путіна в обличчя генеральному секретареві ООН Антоніу Гутеррішу та президентові Туреччини Реджепу Ердогану, які доклали величезних зусиль для досягнення угоди, і яким Україна вдячна».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 23 липня 2022 р.

  • На Слов’янському напрямку біля Богородичного, силами розвідувальної групи, ворог намагався виявити слабкі місця в обороні наших військ. Противника знешкоджено.
  • На Краматорському напрямку ворог штурмом намагався покращити тактичне положення у районі Верхньокам’янського. Українські воїни зустріли ворога кинджальним вогнем та завдали значних втрат. Окупанти в паніці відійшли.
  • На Бахмутському напрямку окупанти знову спробували штурмувати Вуглегірську ТЕС. Знову безуспішно і з втратами.
  • Розвідувальні групи  противника намагалися виявити слабкі місця в обороні наших військ на напрямках Соледара та Покровського. Виявлені та знешкоджені.

ЗСУ знищили ворожий танковий розрахунок зі "Стугни", а також у Лисичанську близько 50 військових рф і чиновників окупаційної адміністрації.

ЗСУ завдали удару по Дар‘ївському мосту через Інгулець на Херсонщині - Сергій Хлань,

Херсонської обласної ради. Ворог через великі втрати вимушений був вивести кілька своїх батальйонів із зони бойових дій – розвідка.

У боях з російськими загарбниками щодня гинуть до 30 українських військових, близько 250 дістають поранення – Володимир Зеленський, президент України

«УКРІНФОРМ»: Раніше міністр оборони Резніков говорив, а тепер це саме підтвердив і президент, що на піку боїв у травні й червні Україна втрачала від 100 до 200 військових на день і від 300 до 400 отримували поранення. Слава і Вічна пам’ять полеглим Героям!

російські сили мінують береги Інгульця у районах, що межують зі Снігурівкою та Зеленодольськом, готуючись до українського контрнаступу - американський Інститут дослідження війни (ISW)

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Війська рф убили в Україні 358 дітей, ще 683 – отримали поранення різного ступеня тяжкості.

російські загарбники завдали ракетного удару по Одеському морському торговому порту 4 ракетами типу «Калібр»: дві збила ППО, дві влучили в порт, в якому уже накопичене зерно, що найближчим часом мали відправити на експорт.

Ситуація по областях станом на 8:00 23 липня.

  • Вранці війська рф вдарили по Кіровоградщині 13 ракетами, поціливши, зокрема, в аеродром "Канатове" і один із об'єктів "Укрзалізниці". 3 людини загинуло, 16 поранено.
  • Зранку росіяни обстріляли один із районів Харкова, 1 людина постраждала. Загалом від обстрілів у Харківській області 1 людина загинула, 4 поранено.
  • У Донецькій області війська рф застосовували артилерію, міномети, ЗРК "С-300", РСЗВ "Град", обстріляли Авдіївку, Соледар, Бахмут, Слов'янськ, Курдюмівку, Отрадне, Ласточкіне, Північне. За добу 9 людей поранені.

УКРАЇНА

Президент Зеленський провів зустріч з делегацією Палати представників Конгресу США і подякував за останній оголошений пакет безпекової підтримки для України.

До Києва з візитом для участі у Саміті перших леді та джентльменів прибули дружини Президентів Латвії та Литви Андра Апіне-Левіте і Діана Наусєдєнє. Гості відвідали Бучу і Ірпінь Київської області.

Сьогодні з ініціативи дружини Президента України Олени Зеленської відбувається другий Саміт перших леді та джентльменів, темою якого є «Україна та світ: майбутнє, яке ми (від)будуємо разом». Захід проходить у форматі телемосту між різними країнами світу: Україною, Польщею, Бельгією, Великою Британією та США.

New York Times відкриває бюро у Києвійого очолить Ендрю Крамер, який раніше працював у московському бюро.

«УКРІНФОРМ»: Видання New York Times стало другим іноземним ЗМІ,яке відкриває своє бюро в Києві. У травні американське авторитетне видання Washington Post відкрило своє постійне представництво в Києві. І це не може не радувати, оскільки раніше найкрупніші західні ЗМІ відкривали постійні корпункти в Східній Європі лише в Москві.

Український електронний підпис відповідає європейським стандартам - Михайло Федоров,

віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації

У Міністерстві розвитку громад та територій України розпочав роботу оперативний штаб, який створить базу наявних будівельних матеріалів.

Обіг зброї в Україні контролюється спільно з Європолом – МВС

«УКРІНФОРМ»: У іноземних ЗМІ поширювалась інформація, що зброю яку надають партнери Україна продає. Це працює пропаганда росії, яка всіма способами намагається завадити поставкам зброї.

російські загарбники завдали збитків екології України на 204 мільярдів гивень – Мінекології

ЕКОНОМІКА

У рамках системної роботи з установлення активів країн-агресорів рф і білорусі та афілійованих осіб правоохоронці арештували і вилучили продукції на 1,6 мільярда гривень - Департамент стратегічних розслідувань Нацполіції

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизив рейтинг України до переддефолтного через переговори про відстрочку платежів

Деблокада портів приноситиме Україні $1 мільярд валютної виручки щомісяця – Мінекономіки

Паралельно з морськими перевезеннями Україна планує розвивати альтернативні маршрути для експорту продовольства – Мінагрополітики

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Особовий склад полку Королівських Повітряних Сил ЗС Сполученого Королівства проведе тренування українських військових у Великій Британії, підготовку пройдуть до 10 тисяч військових України.

Литовська залізниця (LTG Cargo) відновила з 22 липня транзит до Калінінградської області рф товарів, внесених до санкційного списку Європейського Союзу, автомобільні перевезення залишаються під забороною.

Єврокомісія забезпечить фінансування проєктів транскордонного співробітництва з країнами Східного партнерства, які були призупинені внаслідок повномасштабної збройної агресії рф проти України.

Міністерство оборони США вивчає можливість надіслати Україні винищувачі - Джон Кірбі, координатор зі стратегічних комунікацій Ради з питань нацбезпеки Білого дому

Адміністрація президента США оголосила про виділення Україні нового пакета оборонної допомоги на суму до $175 мільйонів, яка включатиме надання зброї ЗСУ та навчання українських військових.

ВОРОГ

Влада Японії не дозволить російському президентові Володимиру Путіну бути присутнім на церемонії поховання колишнього японського прем’єр-міністра Сіндзо Абе яка запланована на 27 вересня 2022 року.

«УКРІНФОРМ»: Ще б влада Індонезії скасувала б своє запрошення на G 20…

До 1 вересня в Росії закриються близько 70% кінотеатрів – ТАСС

«УКРІНФОРМ»: А все через санкції, які на думку путіна ніяк не діють на росію. Але саме через них провідні світові кінокомпанії перестали співпрацювати із країною-агресором. Залишається не Голівуд, а Болівуд -  індійське кіно.

Відома російська акторка та гумористка Тетяна Лазарєва стала «іноагентом» у Росії за те, що критикує російську владу та підтримує Україну.

У росії з початку повномасштабного вторгнення в Україну складено 3303 адміністративні протоколи за статтею про «дискредитацію» збройних сил.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-