А НАТО? Невже росія наважиться на «другий фронт» у Литві? Хіба що з метою самогубства…

А НАТО? Невже росія наважиться на «другий фронт» у Литві? Хіба що з метою самогубства…

Укрінформ
Поки що у хід пішов традиційний набір погроз і шантажу. Чи варто чекати від рф чогось більшого? Сумнівно, але 100% певності усе ж немає 

Слідом за недавнім скандалом з пропозицією оголосити «незаконним» визнання незалежності Литви, в росії знову звучать погрози на адресу маленької, втім гордої та сміливої балтійської країни. Причина – запровадження Вільнюсом заборони на залізничний, а згодом і на автомобільний транзит підсанкційних товарів (метали, вугілля, будівельні матеріали та передові технології, - Ред.) у Калінінградську область – російський анклав, достатися до якого з раші можна або морем, або через литовську територію.

Незважаючи на те, що про заборону було відомо заздалегідь, оскільки вона запроваджена ще в рамках четвертого пакету санкцій Євросоюзу, москва лютує, називає такий крок «відверто ворожим» та обіцяє «швидку і жорстку відповідь». Аж до силової, навіть попри членство Литви у НАТО?

«Якщо найближчим часом вантажний транзит між Калінінградською областю та рештою території російської федерації через Литву не буде відновлено в повному обсязі, то росія залишає за собою право на дії із захисту своїх національних інтересів. Заходи у відповідь лежатимуть не в дипломатичній, а в практичній площині», – таку ноту російське МЗС передало тимчасовій повіреній у справах Литви Віргінії Умбрасене.

«Це рішення справді безпрецедентне, це є порушенням усього і вся. Ми розуміємо, що це пов'язано із відповідним рішенням Європейського Союзу поширити дію санкцій на транзит. Це теж вважаємо незаконним», – сказав спікер путіна пєсков.

«На подібні ворожі дії росія, безумовно, відреагує. Відповідні заходи опрацьовуються у міжвідомчому форматі та будуть вжиті найближчим часом. Їхні наслідки вплинуть на населення Литви», – погрожує патрушев, секретар ради безпеки росії.

Ще більш погрозливі заяви дозволили собі чимало російських політиків «меншого калібру», цитувати яких просто не вважаємо за доцільне.

Між тим стало відомо, що Балтійський флот рф розпочав «планові табірні збори» ракетних та артилерійських підрозділів. У маневрах у Калінінградській області беруть участь 1000 військових та понад 1000 одиниць техніки, зокрема РСЗВ «Град» та «Ураган», великокаліберні гармати «Гіацинт», самохідні артилерійські установки «Міста-С», «Акація» та «Гвоздика».

Що це – чергові голослівні погрози, далі яких росія не піде? А може насправді агресор хоче перевірити чи спрацює 5 стаття статуту НАТО?

Як зреагувала на погрози Литва, її союзники по НАТО та партнери

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс зазначив, що заборона на транзит вантажів до Калінінграда стосується лише товарів, які перебувають під санкціями: «По-перше, це не рішення Литви. Це – європейські санкції, які набрали чинності 17 червня».

Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте заявила, що про «блокаду» Калінінградської області не йдеться (і це так, повної блокади немає, є лише «певні обмеження», - Ред.), а звинувачення росії – чиста пропаганда: «Іронічно чути риторику про порушення міжнародних угод від держави, яка я навіть не знаю, яку з міжнародних угод не порушила».

До калінінграда достатися раша може або морем, або через литовську територію
До калінінграда достатися раша може або морем, або через литовську територію

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас припустив, що росія усе ж може вдатися до провокацій: «Коли в тебе є збройні сили і ними командують недоумки, перепрошую за вираз, звичайно можна очікувати всього. Але ми реалісти, у нас є союзники, ми бачимо загальну картину на Балтійському морі, ми знаємо, до яких заходів ми можемо вдатися».

Щодо союзників і партнерів…

Верховний представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель також уточнив, що «ніякої блокади немає»: «Зупинено лише перевезення тих товарів, експорт, імпорт та транзит яких через територію ЄС заборонено. І Литва тут ні в чому не винна, вона виконує вказівки Єврокомісії».

Офіційний представник Державного департаменту США Нед Прайс заявив про відданість Штатів НАТО і, зокрема, відданість Статті 5 Альянсу НАТО, згідно з якою напад на одну з  країн НАТО означатиме напад на всі країни НАТО, – є непохитною: «Ми не тільки ясно заявляли про це, а ми зміцнили східний фланг НАТО, особливо країни, щодо яких звучали московськи загрози протягом багатьох років. Литва є членом Альянсу НАТО. Ми підтримуємо НАТО. Ми підтримуємо наших союзників по НАТО і ми підтримуємо Литву».

Зреагувала на російські погрози й Україна. Глава МЗС Дмитро Кулеба написав у Twitter: «росія не має права погрожувати Литві. москва має звинувачувати тільки себе за наслідки неспровокованого і невиправданого вторгнення в Україну. Цінуємо принципову позицію Литви і твердо стоїмо на боці наших литовських партнерів».

А президент Володимир Зеленський закликав ЄС запровадити наступний пакет санкцій проти рф: «Чергові російські погрози Литві, чергова хвиля енергетичного тиску, чергові порції брехні російських посадовців щодо продовольчої кризи – все це аргументи, щоб погодити новий пакет санкцій».

І – найважливіше: чи наважиться путін вдарити по Литві?

Наскільки ж реальною є військова загроза, чи наважиться рф відкрити «другий фронт»?

В коментарі «Українському радіо» директорка безпекових програм Ради зовнішньої політики «Українська призма» Ганна Шелест заявила, що окрім навчань, росія не готова піти на більше у військовому плані: «Напад на Литву автоматично буде вважатися і нападом на інші країни НАТО. До того ж, там вже дислоковані підрозділи країн-партнерів по НАТО — чотири бойові групи, які розташовані на східному фланзі НАТО».

Водночас під час навчань цілком можливі провокації.

«Це можуть бути намагання дестабілізувати ситуацію з російською меншиною, або якісь провокацій на кордоні», - додала пані Шелест.

Міністр закордонних справ України у 2007-2009 рр. Володимир Огризко також вважає, що не варто очікувати реальних дій росії щодо Литви після обмеження транзиту.

«Давайте уточнимо: транзит не заборонений і не припинений, припинений транзит лише тих товарів, які підпадають під санкції ЄС, а це різні речі. Тому не можна говорити, що є якась блокада Калінінградської області, це абсолютна маячня. А чому іде нагнітання? Ви ж знаєте, що у рф є одна зброя — це зброя шантажу та погроз, ну там ще десь далеко лежить ядерна «дубина», все інше не працює. Думаю, що в найближчі дні ми маємо чекати ще більшого бризкання слиною з боку московських пропагандистів, а також керівників, які обурюватимуться, що, мовляв, бідну росію відірвали від її «исконно русской земли», - розповів пан Огризко радіо «НВ».

А за цим – нічого: «У москви немає жодних аргументів і жодних шансів у боротьбі з НАТО. Це очевидно навіть для непосвячених. Тому далі цього крику «нас (тобто, росію, - Ред.) оточили, нас зневажають, нас ні у що не ставлять» не піде».

«Литва налаштована серйозно. І її підтримує весь Євросоюз, бо санкції запроваджено згідно з рішеннями ЄС», - повторює політтехнолог Борис Тізенгаузен.

Ну, а росія тепер, природно, має намір провести навчання у Калінінградській області. Буде брязкати зброєю, іноді порушувати повітряний простір – всіляко намагаючись змусити Литву скасувати блокаду.

«Невипадково до Калінінграда прибув глава радбезу рф патрушев – і саме там відбулося засідання цього «органу». Можливо, росіяни відпрацюють сценарій, згідно з яким у Білорусь будуть направлені групи біженців із Близького Сходу, які намагатимуться штурмувати вже кордон із Литвою – як робили минулого року з Польщею. У такий спосіб теж спробують тиснути-лякати», - не виключає експерт.

Вторгнення в Литву – країну-члена НАТО – стане найдурнішим, що тільки можна собі уявити у виконанні путінського режиму
Вторгнення в Литву – країну-члена НАТО – стане найдурнішим, що тільки можна собі уявити у виконанні путінського режиму

А що про це думають військові експерти?

«Насправді загроза Литві справді існувала, але на початку повномасштабного вторгнення в Україну. Тоді в москві цілком серйозно розглядали варіант прокладання сухопутного коридору до Калінінградської області через Литву після завершення окупації України. Але саме провал бліцкригу в Україні змусив москву обмежити свої апетити», - коментує військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко.

Ситуація, що має місце в Литві є наслідком санкцій. Пакет за пакетом санкції починають працювати і показувати, що чекатиме на росію в майбутньому.

Щодо войовничої риторики, то здувшись зараз в Україні, загрожувати країні НАТО, коли альянс перебуває в особливій готовності до всіх несподіванок, безглуздо і безрозсудно.

«А тому я це розцінюю виключно як примітивну гру на публіку», - каже пан Коваленко.

Навіть якщо припустити, що росія таки спробує прокласти сухопутний коридор у Калінінградську область через територію Литви, то можна сміливо говорити про те, що це може стати кінцем не лише путінського режиму, але й лукашенківського.

«Адже реалізовувати подібний план можна лише з території Білорусі, а відтак РБ розцінюватиметься як країна, яка бере участь у вторгненні на територію країни члена НАТО», - наголошує військовий експерт. І додає, що подібне вторгнення стане найдурнішим, що тільки можна собі уявити у виконанні путінського режиму.

«Але за довгі роки свого існування цей режим вже неодноразово демонстрував, що він частіше чинить нелогічно та нераціонально, ніж навпаки. Тому навіть усвідомлюючи те, що за ступенем своєї самогубності цей сценарій неприйнятний для росії, я до кінця не впевнений, що вона на всі 100% від нього відмовиться», - зауважив Олександр Коваленко.

Капітан I рангу в запасі, керівник військових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павло Лакійчук нагадує: «У кремлі переконані, що на нашій землі вони воюють не з Україною, і навіть не з міфічними «націоналістами», а з «колективним Заходом». Пам'ятаєте грудневий ультиматум путіна НАТО і США і погрози «військово-технічними мірами», якщо Захід не капітулює? Так от, кремлівська «спеціальна військова операція» - це і є ті самі "військово-технічні міри" з покарання непоступливого Заходу».

За кремлівською логікою, каже пан Лакійчук, якщо ворог не піддається на шантаж – треба підвищувати ставки. Погрози Литві – з цієї опери.

«Чи готові путін і його яструби перейти від погроз до дій – цього ніхто не знає, в цьому й полягає суть шантажу. На кремлівські погрози уже чітко і недвозначно відповів речник Держдепартаменту США Нед Прайс. Чи хоче Москва протестувати 5-ту статтю Північноатлантичного договору? Давно хоче. Але ризики пересвідчитись в її дієвості занадто великі», - наголошує військовий експерт.

Сьогодні воєнна машина рашистів «по вуха» втягнута в бойові дії в Україні. «Спецоперація, що затягнулася» жере колосальні ресурси.

«На повноцінний «другий фронт» їх просто не вистачить. До вторгнення в Україну серед російських військових побутувала думка, що, у випадку конфлікту, на окупацію Балтійських країн вони мають тиждень – якщо в цей термін вони не вкладуться, то включиться машина Сил оперативного реагування НАТО і операція приречена на поразку», - акцентує керівник військових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ».

Ну, Україну вони теж хотіли підкорити «за три дні»...  

«Чи наважаться після цього кац@пські генерали перевірити свої розрахунки щодо Балтії? Нехай спробують», - підсумував Павло Лакійчук.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-