Закриті росіянами гумкоридори змушують людей вертатись до Маріуполя

Закриті росіянами гумкоридори змушують людей вертатись до Маріуполя

Укрінформ
Через закриття гуманітарних коридорів багато людей, які чекали евакуації, повертаються у Маріуполь, водночас місту загрожує масштабна епідемія.

Про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Через закриття гуманітарних коридорів багато людей, які чекали на евакуацію на околицях міста, почали повертатись жити до Маріуполя», - зазначила Денісова.

Водночас вона наголосила, що місту загрожує масштабна епідемія. За її словами, інфекційна катастрофа у заблокованому Маріуполі може статися через брак води, пошкоджені каналізаційні системи та велику кількість тіл під завалами будинків.

Читайте також: Так виглядає Маріуполь - жахливі умови, в яких виживають його мешканці

«За прогнозами місцевої влади, лише через епідемії до кінця року у місті можуть загинути близько 10 тисяч людей», - наголосила вона.

Омбудсмен нагадала, що згідно зі статтею 56 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, окупаційна держава зобов'язана забезпечити та підтримувати на захопленій території умови, задовільні з погляду охорони здоров'я та санітарії, має вживати профілактичних та запобіжних заходів для запобігання поширенню інфекційних захворювань та епідемій.

Читайте також: «Маріупольський щоденник»: фотографії як доказ агресії і злочинів росії

Денісова звертається до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти порушень рф прав людини в Україні.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Загарбники влаштували масовий терор на тимчасово зайнятих територіях.

Фото: Stringer, Anadolu Agency

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-