Ворог веде активні бої на сході, по всій Україні - висока загроза ракетних ударів

Ворог веде активні бої на сході, по всій Україні - висока загроза ракетних ударів

Дані Генштабу
Укрінформ
Ворог веде активні дії на сході України, по всій території держави зберігається висока ймовірність ракетних ударів.

Про це йдеться в оперативній інформації станом на 18 годину 9 травня, оприлюдненій Генеральним штабом ЗСУ у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Противник проводить наступальні дії на сході нашої держави з метою встановлення повного контролю над територією Донецької та Луганської областей та утримання сухопутного коридору між зазначеними територіями та окупованим Кримом. Найбільша активність окупантів спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках. Зберігається висока ймовірність завдання ракетних ударів по об’єктах цивільної та військової інфраструктури на всій території України", - зазначається у повідомленні.

Читайте також: Ворог обстріляв центр Слов'янська

Так, за даними Генштабу, на Сєвєродонецькому напрямку триває бій за Рубіжне. Противник намагається покращити тактичне положення, захопити місто та створити сприятливі умови для подальшого розвитку наступальних дій в напрямках населених пунктів Лиман та Сєвєродонецьк.

Окрім того, ворог здійснив невдалу спробу штурму населеного пункту Воєводівка. Успіху не мав і відійшов на раніше зайняті позиції.

На Лиманському напрямку загарбники намагаються з боєм просунутися в районах населених пунктів Олександрівка та Шандриголове.

Читайте також: росія бомбардувала Одесу під час візиту Шарля Мішеля

На Бахмутському напрямку безуспішно вели бойові дії в районі населеного пункту Тошківка.

На Авдіївському напрямку ворог намагається покращити тактичне положення в районах населених пунктів Новоселівка, Новоселівка Друга, Верхньоторецьке. Бойові дії тривають.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках визначені підрозділи противника проводять перегрупування військ з метою підготовки до подальших активних дій. Очікується нарощування зазначеного угруповання за рахунок підрозділів, що виконували завдання в районі міста Маріуполь, зазначили в Генштабі.

На Волинському і Поліському напрямках противник активних дій не проводив, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

Читайте також: На Харківщині ворог намагається зупинити просування ЗСУ до кордону – Міноборони

На Сіверському напрямку обстановка змін не зазнала. Ворог утримує на пунктах пропуску та в прикордонних районах Брянської та Курської областей російської федерації наряди прикордонної служби федеральної служби безпеки. Проводить інженерно-фортифікаційне обладнання оборонних позицій поблизу державного кордону України.

На Слобожанському напрямку ворог наступальних дій також не проводив. Веде оборону. Основні зусилля продовжує зосереджувати на недопущенні просування українських військ у напрямку державного кордону України.

На Ізюмському напрямку триває поповнення загарбниками запасів матеріально-технічних засобів, підготовка підрозділів для проведення подальших наступальних дій на напрямках Ізюм - Барвінкове та Ізюм - Словʼянськ. Противник веде повітряну розвідку.

Читайте також: росія зосередила у Чорному морі до 50 ракет «Калібр»

На Південнобузькому та Таврійському напрямках противник проводить перегрупування наявних підрозділів з метою покращення тактичного положення своїх військ. Нарощує системи вогневого ураження та протиповітряної оборони, вдосконалює інженерне обладнання позицій. Для недопущення перекидання підрозділів Сил оборони України на інші напрямки, їх сковування, проводить демонстративні дії.

На Бесарабському напрямку у Придністровському регіоні Республіки Молдова обстановка залишилась без змін.

В акваторіях Чорного та Азовського морів кораблі чорноморського флоту росії продовжують виконувати завдання з ізоляції району бойових дій та ведення розвідки.

В Генштабі зазначили, що практично уздовж усієї лінії зіткнення противник продовжує застосовувати усі наявні засоби артилерії та авіацію для обстрілів позицій українських військ, руйнування цивільної та військової інфраструктури. В місті Маріуполь, незважаючи на оголошений “режим тиші”, відновив обстріли та штурмові дії заводу “Азовсталь”.

Читайте також: Загарбники продовжують штурм Азовсталі - зосередилися на підриві моста, де була евакуація

На тимчасово захоплених територіях України ворог продовжує проведення заходів адміністративно-поліцейського режиму. Здійснено імітацію святкування так званого “дня перемоги” для російських засобів масової інформації в окремих захоплених населених пунктах.

Водночас втрати противника перевищують показники комплектування, що значно впливає на загальний морально-психологічний стан та стає передумовою відмови особового складу у подальшій участі у бойових діях проти України, підкреслили в Генштабі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-