Війна з росією: в Україні зафіксували понад 15 тисяч зниклих безвісти

Війна з росією: в Україні зафіксували понад 15 тисяч зниклих безвісти

Укрінформ
Офіс Омбудсмана має наразі інформацію, якщо говорити про безвісти зниклих, про більш як 15 тисяч таких випадків.

Про це в ефірі телеканалу «Еспресо» заявила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, передає кореспондент Укрінформу.

«Щодо зниклих безвісти, скільки у нас пораховано – це більше 15 тисяч випадків таких. Тому що ми їх фіксуємо, до нас звертаються громадяни, і ми чітко знаємо, де, хто, яке прізвище, якого року народження, де він зник», - уточнила Денісова.

Окремо вона зазначила, що наразі важко сказати точні дані, серед іншого, щодо загальної кількості загиблих, зґвалтованих унаслідок повномасштабного вторгнення рф.

Читайте також: Денісова закликає міжнародні інституції втрутитись у ситуацію із незаконним вивезенням дітей у рф

За словами омбудсмана, зґвалтування жінок, дітей, підлітків, хлопців, літніх людей - це окрема зброя рф проти українського народу.

«Вони роблять це навмисно доти і такої кількості знищення наших дівчат, що хочуть довести їх, щоб вони жодного чоловіка іншого до себе не підпустили, щоб узагалі українські діти не народжувалися», - сказала Денісова.

У Офісі омбудсмана зафіксували багато випадків, коли до цього відомства звертаються жінки і дівчата, які були зґвалтовані і наразі вагітні, і питають, що їм робити, як їм жити далі.

«У нас наразі є група психологічної підтримки, яка працює при Офісі Уповноваженого, і є телефон на сайті. Наші психологи і психоаналітики перевантажені такими випадками, і їм, скоріше за все, теж уже потрібна психологічна підтримка, бо (важко – ред.) витримувати всі ці історії, які розповідають їм, і підтримати цих людей», - розповіла Денісова.

Читайте також: Наразі є дані про 360 убитих цивільних у Бучі – Денісова

Окремо вона нагадала, що, станом на ранок суботи, зафіксовано дані про 176 загиблих дітей унаслідок військових дій рф в Україні, що на сім дітей більше, ніж було на вчорашній ранок.

Говорячи загалом про злочини рф в Україні, Денісова зазначила, що важко уявити собі масштаби цих злочинів узагалі.

«Наразі звільняються міста Київщини, і ми бачимо і Бучу, і Бородянку, і Макарів, і Сумську область – Тростянець та інші, - але ви розумієте, скільки ми відкриємо для себе і для світу злочинів рф, коли буде остаточно звільнений Маріуполь?», - сказала український омбудсман.

Денісова поінформувала, що на гарячу лінію Уповноваженого телефонують очевидці і повідомляють про те, що у Маріуполі відбувається зачистка – що орки притягнули, серед іншого, мобільні крематорії. За наявною у Денісової інформацією, росіяни збирають у Маріуполі тіла загиблих українців, а потім спалюють їх у цьому крематорії: «І потужностей крематорію, як ці очевидці говорять, не вистачає, і тому вони розводять там багаття і палять на цих багаттях наших громадян».

Очевидці повідомили, що, серед іншого, у лівобережному районі Маріуполя майже закінчена вже ця зачистка.

Читайте також: росЗМІ повідомляють про 674 тисячі українців, вивезених до рф

«Тобто, що роблять наразі ці рашисти? (Вони роблять певні дії – ред.), щоб знищити тіла наших громадян, щоб не було доказів їх злочинних діянь. Тому що вони побачили, як відреагував світ на їхні злодіяння, які ми бачили у Бучі і у всіх інших містах», - акцентувала український омбудсман.

Як повідомлялося, Денісова поінформувала, що львівські медики врятували дворічного Артема і 13-річного Івана з Маріуполя, які раніше потрапили під обстріл загарбників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-