НАТО не закриватиме небо над Україною, бо не є стороною конфлікту – Столтенберг

НАТО не закриватиме небо над Україною, бо не є стороною конфлікту – Столтенберг

Оновлено
Укрінформ
НАТО не є стороною конфлікту в Україні і має піклуватися про те, щоб він не поширився на решту Європи та на країни Альянсу, тож альянс не створюватиме над Україною безполітну зону, що вимагає від нього використання бойових літаків.

Про це у п'ятницю під час пресконференції за підсумками надзвичайної зустрічі міністрів оборони НАТО заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

«Ми маємо відповідальність, як союзники по НАТО, запобігти поширенню цієї війни, її ескалації за межі України. Це могло б бути навіть більш небезпечним та більш руйнівним, і спричинити навіть більше людських страждань. Тож ми заявили про те, що ми не маємо наміру втручатися в Україні, ані на суходолі, ані в повітряному просторі України», - заявив Єнс Столтенберг.

Він уточнив, що створення безполітної зони передбачало б надсилання винищувачів НАТО у повітряний простір України, з можливістю того, що в цій зоні могли б збиватися російські літаки.

«Хоча ми розуміємо відчай (ситуації), але ми також переконані: якщо ми це зробимо, за нашою оцінкою, ми закінчимо чимось, що може завершитися повномасштабною війною в Європі, яка охопить набагато більше країн та спричинить набагато більше людських страждань», - сказав керівник Альянсу.

Він зауважив – те, що відбувається зараз в Україні, є жахливим. Біль, страждання людей, руйнування відбуваються у масштабах, яких Європа не бачила з часів другої світової війни.

«Я хочу вшанувати мужність українського народу, який стоїть проти російської вторгнення, проти путінських військ. Це причина того, чому ми нарощуємо нашу підтримку, і також чому союзники по НАТО застосували найбільш важкі санкції за всі часи. І чому ми мобілізуємо підтримку по усьому світу у засудження Росії, у закликах до Росії та до президента Путіна зупинити цю війну… Але ми не залучатимемо сили НАТО прямо в конфлікт в Україні ані на землі, ані в повітрі», - сказав Єнс Столтенберг.

Відповідаючи на уточнююче запитання кореспондента Укрінформу, чи може НАТО надати Україні можливість закупити бойові літаки для потреб національних Збройних Сил, Генеральний секретар НАТО зауважив, що НАТО надає Україні різноманітне обладнання, включаючи протитанкові та протиповітряні системи та інші елементи, які потрібні для України у реалізації її права на самооборону.

Як повідомлялося, Президент РФ Володимир Путін 24 лютого оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет. Сьогодні вночі був здійснений обстріл російськими загарбниками Запорізької АЕС.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Європейський Союз застосував потужний пакет санкцій проти Росії, як країни-агресора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-