Володимир Кравченко, командувач ООС, генерал-лейтенант
За всі ці роки ми добре вивчили ворога, його підступну тактику і знаємо, як діяти за будь-якого розвитку ситуації
30.04.2020 09:00

Два роки тому, 30 квітня 2018 року о 14.00 розпочалася операція Об’єднаних сил, і підрозділи, що увійшли до її складу, приступили до виконання бойових завдань на території Донеччини і Луганщини. Відтоді новини з району ООС стали невід’ємною частиною нашого життя, а ситуація на лінії бойового зіткнення фактично є барометром безпеки нашої держави.

Кореспондентка Укрінформу напередодні річниці ООС поспілкувалася з командувачем операції Об’єднаних сил генерал-лейтенантом Володимиром Кравченком та дізналася, чим сьогодні живуть українські захисники на лінії зіткнення, як вплинула епідемія коронавірусу на проходження служби в армії, скільки російських кадрових військових зараз перебуває на неконтрольованій частині Донбасу і чи багато хворих на коронавірус на тимчасово окупованих територіях. 

- Володимире Анатолійовичу, сьогодні два роки, як розпочалася операція Об’єднаних сил. Що змінилося за цей час?

- Перш за все зазначу, що операція розпочиналась не з «нуля», а стала логічним, вдосконаленим і переформатованим продовженням Антитерористичної операції як відповідь на збройну агресію Російської Федерації в Донецькій і Луганській областях України. Два роки тому Об’єднаним силам було поставлено чіткі завдання щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі й стримування окупаційних військ на Донбасі. Сьогодні можу упевнено заявити, що ми ці завдання сумлінно та самовіддано виконуємо.

Головним досягненням вважаю те, що жодного метра нашої території, попри всі намагання загарбників, ми не віддали. Об’єднані сили забезпечили повний контроль над лінією зіткнення, не допустили загострення обстановки та вживають усіх заходів щодо створення безпечних умов для особового складу.

Окрім цього на час проведення встановлено чіткі межі району операції Об’єднаних сил, у тому числі зон безпеки, районів обмеженого та забороненого доступу, остаточно врегульовано питання підпорядкування та застосування сил і засобів, що залучаються до проведення операції. Також досягнуто такого рівня стабільності на Донбасі, який дозволяє створити та підтримувати необхідні для безпеки цивільного населення умови, дає змогу зберегти і розвивати існуючу інфраструктуру регіону.

Водночас триває переоснащення частин Збройних сил України новітніми зразками озброєння та військової техніки. На даний час у складі Об’єднаних сил діють підрозділи, укомплектовані модернізованими танками Т-64 «Булат», бронетранспортерами БТР-3ДА, БТР-4Е, БТР-70Ді, спеціальними броньованими автомобілями «Новатор», вантажними повнопривідними автомобілями КРАЗ 6322, «Богдан» (МАЗ 5316).

Підготовка наших військ триває не лише в пунктах постійної дислокації, навчальних центрах та полігонах, а й в районі проведення операції, під час безпосереднього виконання підрозділами бойових завдань. Зокрема, на території Донецької та Луганської областей розгорнуто й використовується близько трьох десятків навчальних ділянок місцевості. Протягом двох років зі штабами бригад, батальйонів і дивізіонів проведено понад півтисячі заходів оперативної підготовки, а також близько 25 тисяч занять зі стрільб та водіння техніки.

З ПОЧАТКУ 2020 РОКУ СММ ОБСЄ ЗАФІКСУВАЛА ПОНАД СІМ ТИСЯЧ ВИПАДКІВ ПОРУШЕННЯ РЕЖИМУ ПРИПИНЕННЯ ВОГНЮ З БОКУ ЗБРОЙНИХ ФОРМУВАНЬ РФ

- Яка сьогодні ситуація у районі проведення операції Об’єднаних сил? Чи є тенденція до зменшення кількості обстрілів? До яких провокацій нині найчастіше вдається ворог?

- Якщо виходити з характеру дій та оперативної побудови військ противника, то зрозуміло, що метою збройних формувань Російської Федерації на нашій території є намагання завдати втрат ЗС України та не допустити відновлення територіальної цілісності України, повернення контролю над тимчасово окупованими територіями.

Незважаючи на досягнуті домовленості щодо припинення обстрілів, загарбники продовжують вести вогонь на ураження по підрозділах Об’єднаних сил. Так, з початку 2020 року Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні у своїх щоденних звітах зафіксувала понад сім тисяч випадків порушення режиму припинення вогню з боку збройних формувань РФ. Уздовж усієї лінії зіткнення широко застосовується стрілецьке озброєння, міномети та протитанкові ракетні комплекси.

Окупанти не допускають спостерігачів ОБСЄ до перевірки власних військових об’єктів, посилаючись на епідемію

Слід зауважити, що окупаційні війська не відвели значну частину важкого озброєння на безпечні відстані та своїми діями грубо порушують Мінські домовленості. Періодично противник здійснює артилерійські обстріли з прихованих вогневих позицій, які, як правило, обладнанні в межах окупованих сіл та містечок. Відверто порушуючи норми міжнародного гуманітарного права, бойовики систематично обстрілюють населені пункти, внаслідок чого гинуть мирні люди, руйнуються житлові будинки та об’єкти критичної інфраструктури.

Найбільша активізація противника спостерігається на Сєверодонецькому, Попаснянському, Авдіївському та Маріупольському напрямках.

При цьому окупаційна влада продовжує перешкоджати Місії ОБСЄ в об’єктивній оцінці порушень Мінських домовленостей – у першу чергу в частині, що стосується припинення вогню та відведення озброєння. Зокрема, противник регулярно не допускає спостерігачів ОБСЄ до власних військових об’єктів та неконтрольованих пунктів пропуску на кордоні з РФ. З цією метою російсько-окупаційні війська регулярно повідомляють про закриття певних районів начебто для проведення навчань та робіт з розмінування місцевості, що не відповідає дійсності. Останнім часом такі дії окупанти пояснюють ще й проведенням заходів з протидії поширення коронавірусної інфекції.

Проте, за всі ці роки ми добре вивчили ворога, його підступну та злочинну тактику, знаємо, як нам діяти за будь-якого розвитку ситуації. Майже кожна провокація окупантів отримує нашу адекватну відповідь. Тільки за цей рік підтверджено ліквідацію 143 загарбників та ще 273 було поранено. Окрім цього нашими воїнами знищено 28 одиниць техніки. Всього за час проведення ООС втрати російсько-окупаційних військ склали 1234 убитими та 2074 пораненими.

РФ ПРОВОДИТЬ НА ДОНБАСІ ДОСЛІДЖЕННЯ НОВІТНІХ СИСТЕМ ОЗБРОЄННЯ ДЛЯ СВОЄЇ АРМІЇ

- Що ви можете розповісти про противника? Яка зараз його чисельність, кількість озброєння? Хто командує цими військами?

Сьогодні на окупованій частині Донбасу перебуває понад дві тисячі кадрових російських офіцерів

- Для контролю над тимчасово окупованими територіями Донбасу генеральним штабом збройних сил РФ сформовано та утримується оперативне угруповання російських окупаційних військ у складі 1-го (ДОНЕЦЬК) та 2-го (ЛУГАНСЬК) армійських корпусів загальною чисельністю понад 35 тисяч осіб, які оперативно підпорядковані 8 загальновійськовій армії Південного військового округу ЗС РФ. Основу керівного і командного складу полків, бригад та штабів армійських корпусів складають кадрові офіцери і генерали ЗС РФ, які на ротаційній основі відряджаються до тимчасово окупованих територій України. Сьогодні на окупованій частині Донбасу перебуває понад дві тисячі кадрових російських офіцерів. При цьому посади рядового, сержантського складу та командирів тактичної ланки комплектуються переважно місцевими мешканцями та найманцями з Росії.

Крім цього, для підтримання адміністративно-поліцейського режиму, забезпечення функціонування окупаційних адміністрацій, боротьби з проукраїнським рухом та охорони важливих об’єктів системи життєзабезпечення регіону створено інші так звані “силові відомства” – міністерство внутрішніх справ і міністерство державної безпеки, якими безпосередньо керують російські МВС та ФСБ.

За час збройного протистояння ми захопили та задокументували чимало зразків, які перебувають на озброєнні виключно ЗС РФ

Поряд з утриманням та забезпеченням збройних формувань, Російська Федерація, використовуючи територію Донбасу як військовий полігон, проводить тут дослідження новітніх систем озброєння для своєї армії. Найбільш широко випробуються комплекси радіоелектронної боротьби та радіоелектронної розвідки, безпілотні літальні апарати, системи наведення високоточної зброї, наземні станції артилерійської розвідки, захищені засоби цифрового зв’язку, тактичне спорядження та снайперська зброя.

За час військового протистояння ми захопили та задокументували чимало зразків зброї, яка перебуває на озброєнні виключно ЗС РФ, що черговий раз доводить безпосередню участь Росії у збройному конфлікті на території України.

Також засобами розвідки на окупованих територіях виявлено російські – комплекс радіоелектронної розвідки “Торн-МДМ” і комплекси радіоелектронної боротьби РБ-341В “Леер-3”, РЕБ 1Л269 “Красуха-2”, РБ-109A “Биліна”, “Репеллент-1”, радіолокаційні станції “Каста-2Е2” тощо. Зафіксовано застосування противником протитанкових керованих ракет 9М133 “Корнет”, керованих снарядів 3ОФ39 “Краснополь”, безпілотних літальних апаратів “Орлан-10”, “Елерон”. Також відмічається застосування БпЛА в ударному варіанті. Як бойове навантаження використовуються гранати з автоматичних гранатометів та ручні осколкові гранати.

Відзначу, що, нехтуючи досягнутими домовленостями, загарбники встановлюють мінні поля вздовж усієї лінії розмежування та в районах транспортних комунікацій. Розширення мінних полів та відсутність позначок суттєво підвищує рівень небезпеки. Регулярно відмічаються випадки підриву місцевих мешканців та цивільного автотранспорту.

Поточні соціально-економічні показники окупованих територій Донбасу демонструють збереження системних проблем – закриття підприємств, простій виробничих потужностей, відсутність прибутку, неможливість сплачувати заробітну плату та податки, накопичення боргів, нерівномірність економічного розвитку окремих районів. У цілому, окупаційні адміністрації демонструють неспроможність самостійної економічної діяльності без фінансової підтримки та ринків збуту Російської Федерації.

Окремо зазначу, що одним із найбільш дестабілізуючих факторів як у районі проведення ООС, так і в нашій державі, є дії російського уряду щодо надання громадянства РФ мешканцям окремих районів Донецької та Луганської областей. За офіційними даними міграційних служб, упродовж 2019 року російське громадянство отримали 136 тисяч мешканців тимчасово окупованих територій. За умов збереження активності жителів цих квазідержавних утворень та розширення можливостей російських міграційних служб, у 2020 році вказаний показник може перевищити відмітку в 300 тисяч осіб. 

ЛІКАРНІ «ОРДЛО» ПЕРЕПОВНЕНІ ХВОРИМИ НА ПНЕВМОНІЮ ТА ГРВІ

- Дуже мало інформації щодо ситуації із поширенням коронавірусу на тій стороні. Чи є у вас якісь дані, як там ситуація?

Окупаційна адміністрація окремих районів Донецької і Луганської областей намагається приховати реальний стан епідемічної ситуації

- Як відомо, нині кількість хворих на коронавірус в Росії перевищила кількість інфікованих у Китаї. Тож під час ротації російсько-окупаційних військ спостерігається і суттєве збільшення захворюваності на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

Окупаційна адміністрація прогнозовано намагається приховати реальний стан епідемічної ситуації. Значна більшість випадків захворювань, які мають схожі з коронавірусом симптоми, кваліфікуються як пневмонія або гостра респіраторно-вірусна інфекція.

Безпосередньо в сфері охорони здоров’я ситуація в окупованих районах Донецької та Луганської областей характеризується тим, що в лікарнях інфекційні відділення переповнені хворими на ГРВІ та пневмонію, фактично відсутні запаси медичних масок, рукавиць та противірусних препаратів, не вистачає профільних медичних працівників і необхідного обладнання. При цьому діючий медперсонал зобов’язали під розписку не розголошувати відомостей щодо епідеміологічної ситуації.

На даний час на тимчасово окупованих територіях нами зафіксовано понад чотири сотні випадків інфікування COVID-19

На цьому фоні спостерігається суттєве збільшення кількості місцевих мешканців, які висловлюють незадоволення політикою “голів республік” щодо протидії поширенню коронавірусної інфекції та не довіряють офіційним даним так званих „держорганів” про реальний розвиток ситуації з розповсюдження пандемії і заходи з протидії захворюванню.

При цьому російське командування реалізує невідкладні заходи щодо захисту саме військовослужбовців ЗС РФ – усі медикаменти та відповідні засоби направляються у першу чергу на потреби російських військових.

На даний час на тимчасово окупованих територіях нами зафіксовано понад чотири сотні випадків інфікування COVID-19, хоча за “офіційними даними” окупаційних адміністрацій обліковано лише близько півтори сотні таких випадків.

- Як вплинуло поширення коронавірусної інфекції в Україні на проведення ООС?

Сьогодні в зоні ООС накопичено необхідний запас апаратів ШВЛ, захисного одягу, швидких тестів і ліків для боротьби з COVID-19

- Для протидії поширенню COVID-19, з урахуванням вимог керівних документів та рекомендацій Міністерства охорони здоров’я, ми запровадили низку протиепідемічних режимно-обмежувальних заходів. Зокрема, з 28 березня в районі операції призупинено роботу контрольних пунктів в’їзду-виїзду з непідконтрольних територій, а також обмежено проїзд транспорту через блок-пости, розташовані на межі з Харківською, Дніпропетровською та Запорізькою областями. Окрім цього, обмежено пересування військовослужбовців за межами розташування своїх частин, проведення колективних заходів, окрім бойової підготовки, в’їзд та виїзд транспортних засобів.

У військових частинах і підрозділах зі складу Об’єднаних сил організовано санітарну обробку автомобільного транспорту на контрольно-пропускних пунктах, ведеться моніторинг стану здоров’я особового складу, проводиться активне виявлення хворих і підозрілих на COVID-19 для їх своєчасної ізоляції у лікувальних закладах.

В усіх військових мобільних госпіталях та військових частинах розгорнуто ізолятори, здійснюються регулярні тренування медичного персоналу щодо роботи в умовах суворого протиепідемічного режиму, налагоджено дієву взаємодію з військово-цивільними адміністраціями Луганської та Донецької областей щодо спільного використання інфекційних відділень цивільних лікарень.

Сьогодні у нас накопичено запас із 45 апаратів штучної вентиляції легень, близько 30 тисяч медичних масок і 90 тисяч пов’язок бавовняних багаторазового використання, 2,5 тисячі швидких тестів на COVID-19, а також необхідні обсяги медичного одягу, лікарських засобів та іншого медичного майна для боротьби з епідемією COVID-19.

Водночас ведеться активна роз’яснювальна робота серед населення та військовослужбовців щодо профілактичних санітарно-епідеміологічних заходів з попередження інфікування на COVID-19.

Об’єднані сили постійно надають допомогу місцевому населенню. Наразі військові медики ніколи не відмовляють цивільним громадянам, коли ті звертаються до них.

Про дієвість вжитих протиепідемічних заходів опосередковано свідчить зниження в Об’єднаних силах удвічі проти попереднього місяця числа хворих на гострі респіраторні інфекції та пневмонії. Станом на сьогодні випадків захворювання саме на коронавірусну інфекцію серед особового складу Об’єднаних сил не зафіксовано.

- Які головні завдання сьогодні ви ставите перед Об’єднаними силами?

Наше завдання – змусити збройні формування РФ дотримуватись зобов’язань щодо режиму припинення вогню

- Найперше – це зберегти життя і здоров’я як українських солдат, так і цивільного населення. А ще – ні за яких умов не допустити втрати нашої території.

Зазначу, що усі рішення командування Об’єднаних сил сфокусовані на досягнення найважливішої мети – здобуття перемоги над ворогом. І щодня, крок за кроком, ми працюємо в цьому напрямку.

Жоден обстріл з боку ворога не залишиться безкарним, на кожен такий факт буде дано жорстку відповідь

Найперше, що нам потрібно – змусити збройні формування Російської Федерації дотримуватись взятих на себе зобов’язань щодо режиму припинення вогню. І для цього у нас є всі необхідні засоби та добре підготовлений особовий склад.

Вкотре хочу наголосити, що жоден обстріл з боку ворога не залишиться безкарним. Українські захисники надають і, в разі необхідності, будуть надавати жорстку та рішучу відповідь на кожен злочинний факт ведення вогню противником.

Зберігаючи сьогодні контроль над ситуацією в регіоні, ми невпинно наближаємо момент повернення тимчасово окупованих територій і повного відновлення мирного життя і добробуту мешканців Донеччини та Луганщини.

На завершення зазначу, що головним надбанням операції за два роки стали люди, причетні до її проведення. Тож сьогодні висловлюю щиру вдячність усім громадянам, як військовим, так і цивільним, які упродовж цього періоду доклали максимум зусиль для успішного виконання визначених нам завдань на сході країни. А також закликаю усіх підтримувати тих воїнів, які в боях на Донбасі пожертвували своїм здоров’ям, берегти світлу пам’ять про українських героїв, які поклали на захист Батьківщини найдорожче – своє життя, і не забувати про їхні родини.

Ірина Кожухар

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-