Верховний суд Британії заборонив уряду починати Brexit без парламенту

Верховний суд Британії заборонив уряду починати Brexit без парламенту

Укрінформ
Верховний суд Британії ухвалив рішення, згідно з яким для початку процедури виходу з ЄС уряд повинен отримати схвалення британського парламенту.

Про це повідомляє ВВС Україна

"Це рішення означає, що прем'єр-міністр Тереза Мей не може почати переговори з ЄС, поки обидві палати не дадуть на це згоду. Таке рішення підтримали вісім суддів, проти проголосували троє", - йдеться у повідомленні.

Втім, британський уряд заявляє, що має повноваження вести переговори про вихід з ЄС без необхідності консультацій з депутатами.

Суд також постановив, що для виходу з Євросоюзу влада Британії повинна провести консультації з представниками Шотландії, Уельсу та Північної Ірландії.

Йдеться про приведення в дію статті 50 Лісабонського договору, в якій йдеться про вихід країни з Євросоюзу.

Зазначається, що на слуханнях у Верховному суді не розглядали питання, чи виходити Британії з ЄС. Всі сторони згодні, що це питання було вирішене на референдумі 23 червня 2016 року, коли майже 52% громадян проголосували за вихід.

"Референдум має надзвичайно велике політичне значення, але Акт парламенту, який його започаткував, не вказує, що має статися в результаті", - заявив глава Верховного суду Девід Нюбергер, додавши, що "таким чином будь-яка зміна в законі для реалізації результатів референдуму має бути здійснена єдиним способом, дозволеним Конституцією, а саме Актом парламенту", повідомляє Reuters

Як зазначається, суд відкинув аргументи уряду, що початок процесу Brexit може бути здійснено шляхом застосування урядом виконавчих повножень.

Як повідомлялося, раніше прем'єр-міністр Тереза Мей заявляла, що планує запустити формальну процедуру виходу Британії з ЄС у березні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-