Міжнародний комітет Сенату США підтримав Тіллерсона на посаді держсекретаря

Міжнародний комітет Сенату США підтримав Тіллерсона на посаді держсекретаря

Оновлено
Укрінформ
Комітет Сенату США з питань міжнародних відносин затвердив кандидатуру колишнього керівника компанії Exxon Mobile Рекса Тіллерсона на посаді державного секретаря США в адміністрації президента Дональда Трампа.

Засідання комітету з цього питання відбулося в понеділок ввечері, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Одинадцять проти десяти. Рекомендація прийнята та буде відправлена на загальне голосування", - заявив, закриваючи засідання голова Комітету Боб Коркер.

Рішення було узгоджене попри відсутність на засіданні через погодні умови двох сенаторів-демократів – Корі Букера і Кріса Мерфі. Раніше вони висловлювались проти затвердження екс-керівника Exxon Mobile, однак з урахуванням цього Комітет все-одно набрав необхідну більшість для того, щоб ухвалити позитивний висновок.

Водночас, під час засідання сенатори озвучили деякі занепокоєння щодо представленої кандидатури. Зокрема, увага зверталась на бізнес-зв'язки Тіллерсона з російським керівництвом, а також його нечітка позиція щодо необхідності посилення санкцій проти Росії. Крім того, незрозумілим залишається можливість номінанта, який не провів на державній службі жодного дня, вирішувати складні питання роботи Держдепартаменту, а також переконувати Дональда Трампа продовжувати послідовну зовнішню політику США, на деякі аспекти якої новий президент має відмінні погляди. У тому числі, йдеться про збереження тиску санкцій на Росію.

Тим не менше, комітет рекомендував Сенату підтримати Рекса Тіллерсона на посаді глави Держдепартаменту США. Наступним етапом у процедурі затвердження має стати голосування в сесійній залі верхньої палати американського Конгресу.

Якщо Тіллерсон набере щонайменше 51 голос у 100-мандатній верхній палаті, його кандидатура вважатиметься такою, що пройшла.

Тим часом, уже зараз американські оглядачі прогнозують позитивне рішення Сенату, у якому 52 голоси належать республіканцям та ще два – незалежним кандидатам. Найбільшими противниками призначення нафтового магната з російськими зв'язками виступали сенатори Джон Маккейн та Ліндсі Грем. Однак напередодні вони заявили про свою підтримку кандидата.

У понеділок перед слуханнями ще один противник номінації нафтового магната – сенатор Марко Рубіо також заявив, що голосуватиме за нього. Таким чином, Рекс Тіллерсон вже має попередню підтримку в Сенаті США, втім його долю все-одно вирішуватиме формальне голосування, яке має відбутися ближчим часом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-