Багаті та круті: Хто є хто в уряді Трампа

Багаті та круті: Хто є хто в уряді Трампа

Аналітика
Укрінформ
Короля робить свита. І Трампу добре відоме значення цього вислову.

В ході передвиборної кампанії, спілкування з пресою, перших післявиборчих виступів він часто поступався місцем за трибуною, дякуючи і надаючи слово представникам своєї команди, знову дякуючи, і запрошуючи нових спікерів, ніби демонструючи – якщо я – най-най-Трамп, то і навколо мене всі «най-най» і якщо всеж чогось не знатиму чи не зможу, поруч - найкращі, найталановитіші, найуспішніші, - немає причин для сумніву чи остраху. І це спрацювало, безсумнівно, додавши голосів виборців.

А вихвалятися Трампові дійсно є ким: уславлені військові, круті бізнесмени, талановиті лікарі, відомі політики, письменники, продюсери… І всі вони, майже як один, - багатії, під стать самому №1.

Цього понеділка вже понад п'ятсот представників нової адміністрації приїдуть в свої офіси до федеральних установ США. Загалом новий господар Білого дому має призначити ще близько 3,5 тисяч людей. Як зауважують у команді Трампа, боротьба за посади і вищого, і нижчого рівня, точиться серйозна. І якщо щодо міністерських посад останнє слово за Сенатом, то на нижчі посади ані слухань, ані окремого сенатського призначення не потрібно. Тут головне, кого бачать у колі міністерських заступників самі очільники відомств (здебільшого ще не затверджені) та їх «босс» Трамп, що роздавав посади комусь із вдячністю за вже зроблене, комусь із великим кредитом довіри, та не меншими очікуваннями.

Інтрига навколо ключових посад, як вже прогнозують у Білому домі, триматиметься до кінця наступного тижня, з нижчими посадами – ще кілька тижнів після повного затвердження складу кабінету.

Отже, хто є хто в майбутньому уряді Трампа.

Віце-президент Майкл Пенс

Колишній радіоведучий, Пенс був представником штату Індіана в Конгресі, пізніше обіймав посаду губернатора Індіани. Щойно розпочав кампанію з переобрання на цю посаду, отримав від Трампа, тоді ще кандидата у президенти, пропозицію стати кандидатом від республіканців на посаду №2 на політичному олімпі США. Пенс згодився і пішов ва-банк, відмовившись від губернаторської виборчої компанії, балотувався лише у віце-президенти.

Пенс добре розуміється на українському питанні та неодноразово негативно заявляв про російську агресію. Експерти вказують на велику ймовірність надання Україні летальної зброї, якщо слово Пенса матиме відповідну вагу та вплив на президента, для чого також є всі підстави. Чималу роль у цьому гратиме і те, як Пенсу вдасться вибудувати відносини з найближчим оточенням Трампа, що за його (Пенса) врівноваженості, вдумливості та виваженості, зробити буде досить легко.

Майк Пенс одружений з Карен Пенс з 1985 року, в сім'ї троє дітей: дві доньки та син.

Міністр оборони генерал Джеймс Маттіс

66-річний відставний чотиризірковий генерал морської піхоти США, який за 44 роки служби встиг проявити свої лідерські та командирські здібності в найгарячіших точках - Афганістані та Іраку. Бойові товариші охрестили його «скаженим псом» після найкровопролитнішого бою за часи іракської війни - біля Фаллуджі у 2004 році та «бойовим монахом», оскільки Маттіс не має дітей та ніколи не був одружений.

Окрім лідерських якостей та беззастережного авторитету серед підлеглих, Маттіс відомий своїм гострим язиком. За хештегом #mattisisms в інтернеті можна знайти багато висловлювань генерала на кшталт "завжди носи ножа - чи то порізати пиріг, чи то перерізати горлянку" або про "ввічливих людей", але на американський манер: "будь ввічливим, будь професіоналом, але май план вбивства для кожного, кого зустрінеш".

Маттіс - воїн "холодної війни" і давній противник Росії. Його призначення не на руку Кремлю, тим більше, що генерал вважає, що "в Криму й Україні йде війна", а агресія РФ проти України "гостріша і серйозніша, ніж вважають у США та ЄС".

Міністр фінансів Стівен Мнучін

Це призначення дивиною не стане - крісло міністра фінансів для фіндиректора президентської виборчої кампанії Трампа, мільйонера Стівену Мнучіну.

Щойно про Мнучіна заговорили як про кандидата на «очільника фінансів», журналісти ледь кинулися вишукувати цікавинки з його життя. Знайшли небагато. Єврей за походженням, розлучений, батько трьох дітей, обручений з молодшою на 18 років від себе, акторкою британського походження Луїз Лінтон.

Окрім досягнень у фінансовому секторі, Мнучін успішний кінопродюсер. З останніх - "Американський снайпер", а також лего-мультики.

Що стосується зовнішньополітичних аспектів. Мнучін - прихильник чинних санкцій щодо Росії, готовий "використовувати їх до встановленої законом максимальної межі» та переконаний, що «санкції необхідні для боротьби з тероризмом та іншою незаконною діяльністю». 

Генеральний прокурор Джефф Сешнс

71-річний сенатор від штату Алабама, відомий своїм консерватизмом та жорсткою позицією щодо нелегальної міграції, що так перегукується із заявами Трампа про мігрантів. У 1986 році йому було відмовлено в посаді федерального судді через расистські коментарі. Також Сешнсу приписують принизливі висловлювання на адресу чорношкірих працівників, підтримку Ку-клукс-клану (ультраправої організації в США, що відстоює перевагу білих та "білий націоналізм"), які він категорично заперечує.

Потенційний очільник міністерства юстиції США та головний радник президента з юридичних питань також є у переліку мільйонерів з оточення нового президента і має статки у 7,5 млн доларів.

Варто зауважити, що сенатор Джефф Сешнс раніше виступав за передачу Україні летального озброєння, аби ми могли захистити себе від Росії.

Держсекретар Рекс Тіллерсон

Друг Москви та російського президента особисто, який вважає, що Росія не має права на Крим. Такі реалії. Голова ради директорів енергетичного концерну ExxonMobil, який в 2013 році отримав від Москви орден Дружби після підписання "історичної угоди" про спільну з концерном "Роснефть" розробку нафтових родовищ в російській частині Арктики, скоріше за все, очолюватиме зовнішньополітичне відомство США.

І якщо в бізнес середовищі Тіллерсон, безперечно, акула, то в політиці - новачок: жодних державних посад 64-річний республіканець ніколи не обіймав. Статки Рекса Тіллерсона оцінюють від 149 до 218 млн доларів.

Отож, із затвердженням Тіллерсона на посаду держсекратаря, перезавантаження американсько-російських відносин дуже можливе, якщо не вже заплановане. Питання - у якому форматі. Сенатські слухання, на яких Тіллерсон дев’ять годин відповідав на питання про своє бачення зовнішньої політики США та подій у світі, навряд чи задовольнили Кремль. А чи зміг Тіллерсон переконати американських сенаторів дізнаємося незабаром.

Міністр торгівлі Уілбур Росс

79-річний Росс - у трійці мільярдерів з команди Трампа (за даними Forbes має $2,5 млрд). Банкір, інвестор, відомий у США експерт із кризового управління компаніями в період банкрутства, на чому і заробив свої статки. Починав у інвестиційному банку Rothschild, пізніше заснував власну компанію. В адміністрації Білла Клінтона був радником із питань російсько-американської торгівлі, входив до правління американо-російського інвестиційного фонду TUSRIF, який займався інвестуванням у російську економіку. Заявляв, що Брексіт може призвести до послаблення санкцій проти РФ.

Призначення Росса міністром торгівлі - логічне рішення нового президента, адже мільярдери не лише давно знайомі, Росс брав участь у розробці економічної програми в ході президентської кампанії Трампа.

Міністр внутрішньої безпеки Джон Келлі

Колишнього командувача Південного командування США, генерала у відставці Джона Келлі Сенат на посаду очільника МВС затвердив у перший день президентства Дональда Трампа. Кандидатура Келлі також розглядалася на посаду держсекретаря і голови Пентагону.

66-річний Келлі став першим військовим, який керуватиме міністерством внутрішньої безпеки. Трамп впевнений, що саме йому вдасться "виконати важливу місію стримування нелегальної міграції та захисту американських кордонів".

Серед чисельних здобутків та нагород Келлі за 45 років служби у лавах ЗС США, з яких він пішов на початку минулого року, відзначають унікальне (перше з 1951 року) присвоєння йому звання бригадного генерала в 2003 році в зоні бойових дій.

Міністр внутрішніх справ Райан Зінке

Геолог та бізнесмен за освітою, 55-річний член Палати представників від штату Монтана, претендент на посаду міністра внутрішніх справ Райан Зінке переконаний, що земельними ресурсами має займатися федеральний уряд, ставить під сумнів проблеми зміни клімату та виступає прихильником активного використання земних надр - буріння та видобутку корисних копалин. За ці їдеї Зінке вже потрапив у немилість природоохоронних організацій, але на те не зважає. Після 23-річної служби в підрозділі "морських котиків" Зінке вміє "боротися за Америку", відстоювати свою точку зору, тим більше, коли її підтримує чинний президент.

Міністр праці Ендрю Паздер

"Рятувати малий бізнес від нищівного тягаря непотрібних законодавчих обмежень" Трамп вирішив доручити "королю" фаст-фуду, мультимільйонеру, гендиректору компанії CKE Restaurants, у власності якої більше 3 тисяч ресторанів швидкого харчування, Ендрю Паздеру.

Профспілки відреагували дуже критично, адже Паздер міцно стоїть на позиції противника підвищення мінімальної зарплати і державного регулювання умов праці, критикує програму підвищення понаднормової роботи, а реформу Обами з медичного страхування Obamacare вважає ворогом ресторанного бізнесу (чим більше американці платять за страховку, тим менше ходять до ресторанів).

Паздер - відомий своєю любов’ю до року, у шкільні роки він грав у рок-групі. Важко повірити, що нині лисуватого Паздера, тричі виганяли зі школи за довге волосся.

Міністр освіти Бетсі Девос

Мільярдерка Бетсі Девос – найбагатший потенційний представник у кабінеті Трампа. Її статки оцінюють у 5,2 млрд доларів. Девос у минулому - відомий донор Республіканської партії, колись була головою Республіканської партії в штаті Мічиган. Цікаво, що саме Девос відома нищівною критикою Трампа та підтримкою його опонента-республіканця, колишнього губернатора Флориди, сина та брата американських президентів - Джеба Буша.

Девос - відомий у США філантроп. Як вказано на її особистому сайті, Бетсі - "піонер в боротьбі за усунення бар'єрів, введення в дію змін та створення середовища, в якому люди мають можливість досягти успіху". Наскільки це правда, Девос матиме змогу довести на чолі міністерства освіти, де просуватиме свої відомі загалу ідеї, адже більше двох десятиліть виступає за освітню реформу в США. Девос захищає приватні школи на противагу державній системі навчання.

Міністр охорони здоров’я та соціального забезпечення Том Прайс

62-річний лікар зі штату Мічиган, який протягом 20 років керував ортопедичною клінікою, прийшов у політику в 1996-му, коли взяв участь і переміг на виборах до Сенату. Надії мічиганських виборців новоспечений політик, очевидно, виправдав, його переобирали до Сенату ще тричі поспіль. Пізніше Прайс балотувався до Палати представників США і також здобув перемогу.

Як оцінює свого майбутнього підлеглого Трамп, Прайс - "людина, що невпинно вирішує завдання, і компетентний експерт в сфері охорони здоров'я". На практиці Прайс - відомий критик Obamacare, яку вважає  "катастрофою", а також виступає за заборону абортів. Варто лише додати, що колишній простий лікар з Мічигану, нині входить до когорти мільйонерів - його статки оцінюють у 13,6 млн доларів.

Міністр житлового будівництва Бен Карсон

63-річний Бен Карсон - єдиний кандидат-афроамериканець на посаду такого рівня в кабінеті Трампа. Він - письменник і філантроп, видатний нейрохірург, якого вважають першим у світі, кому вдалося успішно відокремити сіамських близнюків зі з'єднаними головами. Відомо, що мати Карсона не вміла читати, але змогла мотивувати своїх дітей до навчання та розвитку, переконуючи, що кожен із них має свій особливий, унікальний дар. Ця історія лягла за основу автобіографії "Золоті руки: історія Бена Карсона", за якою в 2009-му знято однойменний фільм.

Бен Карсон брав участь у передвиборчих перегонах 2016-го з наміром стати другим, після Барака Обами темношкірим президентом США. Хоч до початку передвиборчої кампанії, політикою не займався, Карсон демонстрував непогані результати. Але в березні 2016-го він відмовився від участі в перегонах та закликав своїх виборців віддати голоси за свого опонента Дональда Трампа. Чим, очевидно, «заробив» місце в його кабінеті.

Міністр енергетики Рік Перрі

Син фермерів, 65-річний Керрі - рекордсмен за тривалістю перебування на посаді губернатора Техасу (14 років). Політичну кар’єру Перрі починав у лавах демократів, але пізніше змінив свої погляди на користь республіканців. Він двічі висував свою кандидатуру на президентських виборах у США. Цікаво, що у дебатах за президентське крісло у 2012-му Перрі переконував, що міністерство енергетики, яке він має очолити, варто ліквідувати. А в останніх передвиборних перегонах у 2016-му був суперником Дональда Трампа, називав його "раком консерватизму" та "блазнем". Правда, пізніше вибачився та запропонував свою допомогу. Трамп, як бачимо, не відмовився.

Рік Перрі - активний противник політики Володимира Путіна, переконаний, що США мають почати постачання летальної зброї Україні, розширити санкції проти Росії, звести інфраструктуру для експорту скрапленого газу в Європу, відправити до Польщі та країн Балтії військові підрозділи.

Міністр транспорту Елейн Лан Чао

Елейн Лан Чао вже фігурує у підручниках історії США як перша жінка азіатського походження, що стала міністром. З Тайваню за походженням, вона була міністром праці в адміністрації Джорджа Буша і встановила рекорд на цій посаді - 8 років очолювала Мінпраці (що є найдовшим терміном для цієї посади з часів Другої світової війни), ставши єдиним незмінним членом кабінету за два терміни президентства Буша-молодшого.

Нинішня потенційна посада також не нова для енергійної Чао - в адміністрації Рональда Рейгана вона керувала управлінням верфей у Мінтрансі, тепер намітила вище.

За статками Чао далеко попереду багатьох трампівських мільйонерів - 16,9 млн доларів. Чоловік Чао - Мітч Макконнелл, лідер республіканської більшості в Сенаті. Імовірно, з призначенням питань не виникне.

Міністр у справах ветеранів Девід Шулкін

57-річний Девід Шулкін ще один "ескулап" у кабінеті Трампа. У разі затвердження Сенатом, Шулкіну доведеться лиш "пересісти" з кабінету заступника з охорони здоров'я в міністерстві у справах ветеранів, до офісу керівника цього міністерства.

Якщо кандидатуру затвердять, Шулкін стане першим в історії США міністром у справах ветеранів, який не проходив військової служби. Кандидатуру Шулкіна вже підтримали і цивільні, і військові, серед останніх - впливова Спілка ветеранів Афганістану та Іраку.

Міністр охорони навколишнього середовища Скотт Прюітт

Своєю кандидатурою на призначення головного еколога, Трамп зовсім розлютив природозахисні організації. 48-річний генеральний прокурор Оклахоми Скотт Прюітт - один з яскравих прихильників викопних видів палива, критик теорії глобального потепління  та позивач у суді проти програми президента Барака Обами "Чиста енергія".

Трамп переконаний, що Прюітт "має хороший професійний досвід і навички", а його кандидатуру називає вдалим вибором, "зелені" же вважають такий вибір "катастрофою", а самого Прюіта "лисом, якого поставили охороняти курник". Натомість очільники нафтової промисловості плескають у долоні, підраховуючи поповнення своїх кишень.

Керівник апарату Білого дому Райнс Прібус

44-річний Прібус був відданий ідеям республіканців з дитинства: ще у третьому класі він оголосив себе керівником передвиборчої команди республіканця Рональда Рейгана, а вже у 2007-му став наймолодшим головою відділення Республіканської партії в рідному штаті Вісконсин. Нині Прібус - голова національного комітету Республіканської партії та на відміну від багатьох соратників Трампа, які тримали з ним дистанцію, був послідовним та прихильним у відносинах з ексцентричним кандидатом.

Саме завдяки Прібусу Трамп отримав доступ до деяких ресурсів партії та можливість стимулювати виборців до участі у голосуванні на місцях. Роль Прібуса в обранні Трампа переоцінити важко. Саме йому новообраний президент поступився трибуною під час своєї післявиборчої мови. Юрист за освітою, Прібус стане другим в історії греком за походженням та православним за віросповіданням на посаді очільника апарату Білого дому.

Головний стратегічний радник Стівен Беннон

Виконавчий директор президентської виборчої кампанії Дональда Трампа, в минулому голлівудський продюсер та сценарист, військовослужбовець, банкір. Посаду у штабі Трампа отримав після того, як було викрито незаконні фінансові зв'язки Пола Манафорта з українським президентом-втікачем Віктором Януковичем. Опоненти, та й колишні дружини, звинувачують Беннона у багатьох гріхах: антисемітизмі, расизмі, крайньому націоналізмі, з останнього - в плагіаті тексту інавгураційної промови Трампа. Та Беннон не переймається, оскільки його світогляд, як і поведінка, дуже схожі на президентські. Він пророкує США та Європі жорстокий і кривавий конфлікт з ІДІЛ, лає демократів та консерваторів-республіканців, за що ЗМІ його охрестили «найнебезпечнішим політичним діячом Америки».

Старший радник президента Джадер Кушнер

Зять президента, успішний бізнесмен з єврейської сім’ї, яка підтримує демократів, брав активну участь у передвиборчій кампанії Трампа. Його газета New York Observer була єдиною в Нью-Йорку, яка підтримувала кандидата від республіканців. Кушнер вміло піарив Трампа, а коли того звинуватили у антисемітизмі, особисто став на його захист. Тоді він наголосив, що Трамп щиро прийняв його у свою сім’ю та не спостерігав за ним жодної краплі антисемітизму.

Як вже відомо, до Білого дому з Дональдом Трампом переїде донька мільярдера Іванка Трамп з чоловіком та дітьми. Отож, спілкування з майбутнім радником Кушнером буде тісним та постійним.

Радник з питань національної безпеки Майкл Флінн

58-річний колишній директор розвідувального управління Міністерства оборони США відповів на пропозицію про посаду лаконічно: "Коли президент США пропонує служити, є лиш одна відповідь". Кандидатура відставного генерал-лейтенанта Флінна, незважаючи на те, що раніше він був демократом, була "на розхват", Трамп його навіть розглядав його на пост віце-президента.

"Улюблений генерал Трампа", як охрестили Флінна ЗМІ, неодноразово вихваляв Росію та Путіна, виступав експертом для російських ЗМІ (не безкоштовно і не приховує цього). Крім того, Флінн підтримує співпрацю Росії і США у боротьбі проти сил ІДІЛ у Сирії, відомий своєю нетерпимістю до ісламу.

Директор ЦРУ Майк Помпео

Про Майка Помпео, як про справжнього майбутнього главу розвідуправління, в інтернеті самі сухі факти. Випускник Академії у Вест Пойнті та юридичного факультету Гарварду, Помпео був Членом Палати представників від штату Канзас.

Потенційний очільник ЦРУ відомий своєю критикою російського вторгнення в Україну та анексії Криму, що вважає початком спроби агресивного ствердження Росії у світовому масштабі. Помпео також не бачить ролі Росії у боротьбі проти ІДІЛ та згоден з висновками американських спецслужб, що саме Кремль стоїть за кібератаками під час президентських виборів.

Прес-секретар Білого дому Шон Спайсер

Шону Спайсеру посада дісталася після того, як від неї відмовився офіційний представник Трампа Джейсон Міллер. Колишній військовий, 45-річний Спайсер до призначення був директором з комунікацій національного комітету Республіканської партії.

Серед перших повідомлених Спайсером рішень команди Трампа - про можливе перенесення щоденних брифінгів із Білого дому в інше, просторіше місце, що порадувало журналістів перспективою зменшення процедур безпеки. А от перша прес-конференція нового речника не задалася - Спайсер розкритикував ЗМІ, звинувативши в поширенні неправдивої інформації про чисельність аудиторії, присутньої на інавгурації Трампа, та відмовився відповідати на запитання журналістів.

Постпред в ООН Ніккі Хейлі

Колишня 44-річна губернатор Південної Кароліни, дочка індійських іммігрантів, в минулому лютий критик Трампа, отримала від нього високу оцінку свого вміння "зближувати людей різних поглядів".

Хейлі вже побила кілька рекордів: стала першою жінкою на посаді губернатора Південної Кароліни, а також залишається наймолодшим губернатором в Сполучених Штатах. А от щодо досвіду в галузі міжнародних відносин, з цим гірше, вірніше ніяк. Досвід відсутній.

Ольга Будник, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-