Росія хоче виступити у суді ЄС проти Польщі на боці Єврокомісії – ЗМІ

Росія хоче виступити у суді ЄС проти Польщі на боці Єврокомісії – ЗМІ

Укрінформ
Російський “Газпром” хоче бути додатковою стороною, яка спостерігатиме за судовим процесом польської нафтогазової компанії PGNiG проти Єврокомісії у справі передачі російській компанії у фактично монопольне використання газопроводу OPAL, і в разі потреби долучиться до процесу на боці Брюсселя.

Про це пише польське видання Nasz Dziennik.

“Росіяни не мають наміру придивлятися зі сторони до судового процесу і звернулися до суду ЄС про допуск “Газпрому” в якості додаткового учасника. Формально цю роль виконуватиме компанія “Газпром Експорт”, яка займається продажем російського газу за кордон. Роль росіян у цьому процесі була б заздалегідь визначеною, бо вони хочуть підтримувати у суперечці з PGNiG Єврокомісію”, - підкреслює видання.

Газета зазначає, що польська компанія здивована цією інформацією, а перебування з одного боку стола Єврокомісії і Газпрому, а з іншого – PGNiG було б “іронією долі”. Вона підкреслює, що, без сумніву, поляки не погодяться на такий поворот у справі і вимагатимуть відхилити прохання “Газпрому”.

Як зауважує Nasz Dziennik, експерти вказують, що позов польської компанії стосується рішення, прийнятого Єврокомісією, і тому немає причини, щоб у судовому процесі в Люксембурзі брала участь російська сторона.

Як повідомлялося, Єврокомісія наприкінці жовтня ухвалила рішення, що дозволяє російському монополісту Газпрому збільшити обсяги постачання газу через "Північний потік" та німецький газопровід OPAL. Росіяни зможуть використовувати можливості OPAL на 80%, а якщо ніхто не викупить решту 20% можливостей, то й весь газопровід. У грудні PGNiG та уряд Польщі оскаржили це рішення в суді ЄС.

Газопровід OPAL був уведений в експлуатацію у 2011 році та є продовженням "Північного потоку" на північних кордонах Німеччини. Його метою є постачання російського газу до країн Центральної та Східної Європи, зокрема, через Чехію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-