Муйжнієкс: Невиконання Росією рішень ЄСПЛ - загроза системі захисту прав людини в Європі

Муйжнієкс: Невиконання Росією рішень ЄСПЛ - загроза системі захисту прав людини в Європі

Укрінформ
Рішення Конституційного суду РФ щодо невиконання постанови Європейського суду з прав людини про виплату колишнім акціонерам ЮКОС 1,8 млрд євро підриває усю систему захисту прав людини в Європі.

Про це йдеться в оприлюдненій у п’ятницю заяві комісара Ради Європи з прав людини Нілса Муйжнієкса, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Учорашнє рішення Конституційного суду Російської Федерації у справі ЮКОСа несе далекосяжні наслідки для захисту прав людини в Росії та по всій Європі. Запобігання виконанню рішень Європейського суду з прав людини послаблює захист окремих осіб і компаній проти зловживань з боку держави. Це також несе загрозу цілісності і легітимності системи Європейської конвенції прав людини», - наголосив комісар РЄ.

Він закликав російське керівництво і парламент змінити федеральний закон, який надає Конституційному суду право запобігати виконанню рішень ЄСПЛ.

Як повідомлялося, 19 січня Конституційний суд РФ ухвалив, що рішення Європейського суду з прав людини за скаргою колишніх акціонерів компанії ЮКОС порушує положення російської Конституції. Суд вирішив, що в результаті Росія не повинна виконувати рішення ЄСПЛ про виплату компенсації 1,8 млрд євро.

Влітку 2014 року ЄСПЛ підтримав скаргу колишніх акціонерів ЮКОСа, які заявляли, що компанія зазнала матеріальних збитків від стягнення штрафів за податкові порушення заднім числом. Штрафні санкції були також визнані непропорційними. Присуджена компенсація 1,8 млрд євро складається із суми штрафів та виконавчого збору.

У 2015 році в Росії був ухвалений закон, за яким Конституційний суд отримав право визнавати рішення міжнародних судів такими, що не будуть виконуватися через їх невідповідність російській Конституції.

Справу про податкові зловживання проти компанії ЮКОС було порушено в 2003 році. Після цього було запущено банкрутство компанії, а її майно продано на аукціонах. Основну частину активів отримала держкомпанія «Роснефть».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-