Нові виклики потребують від ООН дій на випередження - генсек

Нові виклики потребують від ООН дій на випередження - генсек

Укрінформ
Поширення територіальних конфліктів, глобального тероризму, а також інших викликів, таких як міграція, перенаселення та глобальне потепління, робить світ небезпечним, що потребує від міжнародної спільноти дій на випередження.

Із такою заявою виступив у четвер на Всесвітньому економічному форумі в Давосі генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ми живемо в небезпечному світі. Ми бачимо поширення нових конфліктів. Старі конфлікти, здається, ніколи не скінчаться, й конфлікти стають все більш інтегрованими, більш пов'язаними з новими загрозами глобального тероризму", - заявив глава ООН.

У багатьох ситуаціях внутрішні конфлікти є асиметричним жахливим порушенням Міжнародного гуманітарного права, прав людини, наголосив він. Тому у світі, "де міжнародні відносини стають менш зрозумілими, непередбачуваними та безкарними", для міжнародної спільноти стає дуже важко запобігти кризам або розв'язати їх.

Водночас, за словами Гутерреша, світ охоплюють нові виклики: зростання кількості населення, міграція, глобальні зміни клімату, нестача їжі та питної води та багато інших.

"У цьому контексті стає зрозумілим, що нам потрібне нарощування дипломатії миру, і я думаю, це має бути ключовою функцією для генерального секретаря (ООН – ред.) – особисто докладати зусиль до створення умов для того, щоб як мінімум знайти шляхи розв'язання деяких із цих конфліктів", - заявив генеральний секретар Організації.

Він чітко заявив, що "пріоритетом для ООН, і очевидно, для міжнародного співтовариства, повинні стати дії на випередження". Йдеться не тільки про запобігання конфліктів, але також інших форм і загроз, таких як природні катаклізми.

"Запобігання не може зводитися лише до деяких форм дипломатичних зусиль, це повинно стати всеохоплюючим підходом. Для ООН запобігання означає – збиратися разом та вирішувати питання по трьох головних напрямах: мир та безпека, сталий розвиток і права людини", - наголосив Гутерреш.

У цьому зв'язку він підкреслив, що найкращими діями на випередження негативних наслідків для суспільства є "сталий та інклюзивний розвиток". Для цього, крім забезпечення сприятливого бізнес-клімату, потрібно паралельно інвестувати у стійкість державних інституцій та громадянського суспільства, захист прав людини, гендерну рівність та зайнятість молоді, підкреслив генеральний секретар ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-