Прем'єр Литви підтримав ініціативу в 2020 році виділяти на оборону 2,5% ВВП

Прем'єр Литви підтримав ініціативу в 2020 році виділяти на оборону 2,5% ВВП

Укрінформ
Прем'єр-міністр Литви Саулюс Скверняліс підтримує пропозицію парламентаріїв вписати в угоду парламентських партій положення про те, що фінансування оборонної сфери Литви до 2020 року має бути доведена до 2,5% ВВП.

Про це повідомляє портал Delfi.

"Пропозиція оновити угоду партій (з пунктом про фінансування оборонної сфери в 2,5% ВВП, - ред.) дуже важлива, і це важливий сигнал нашим партнерам за кордоном про те, що Литва відповідально і з усією серйозністю готова до оборони своєї країни, є серйозним і надійним партнером, якщо говорити про рамки колективної безпеки", - сказав Скверняліс.

Комітет Сейму Литви з національної безпеки і оборони (КНБО) у вівторок ухвалив оновити угоди парламентських партій про фінансування оборонної сфери та записати в нього, що до 2020 року фінансування оборони повинно бути доведено до 2,5% ВВП. За словами голови КНБО, аграрія Вітаутаса Бакаса, оновлений документ треба підписати в цьому році.

Нагадаємо: згідно з керівним принципам НАТО встановлюється, що всі члени оборонного альянсу зобов'язані витрачати не менше 2% свого ВВП. Однак після закінчення «холодної війни» та до 2014 року багато членів НАТО (в тому числі, Литва) ігнорували цей принцип.

Тому при підписанні в 2014 році угоди парламентських партії Литви домовилися про щорічне підвищення фінансування оборонної сфери, щоб воно, врешті-решт, досягло 2% ВВП. Нинішній уряд зобов'язався досягти цього показника до 2018 року. Цього року витрати на оборону в Литві повинні скласти 1,8% ВВП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-