Глобальне потепління в 2016 році побило рекорди

Глобальне потепління в 2016 році побило рекорди

Дослідження
Укрінформ
Середня температура у світі вже третій рік поспіль б'є рекорди, що підтверджує загрозу глобального потепління на Землі, викликаючи безпрецедентну спеку в Індії, масштабні пожежі в північній Америці й танення льодовиків у Арктиці.

Це підтверджують дані наукових досліджень одразу кількох західних агентств, зазначає Reuters.

"Середня температура поверхні землі і океанів у 2016 році була вищою на 0,94 градуса за Цельсієм, ніж середній показник впродовж ХХ століття, який становив 13.9 градуса за Цельсієм", - йдеться в повідомленні із посиланням на Національне управління океанічних і атмосферних досліджень (США).

Американське космічне агентство NASA повідомило майже ідентичні дані. Крім того, Метеобюро Великобританії та Університету Східної Англії, які також відстежують глобальні температури для ООН, підтвердили, що 2016 рік установив рекорд спеки.

Середня температура піднялася за рахунок техногенних викидів парникових газів, а також природного явища Ель-Ніньо, який випускає тепло з Тихого океану, йдеться в публікації.

"Ми не очікуємо рекордів температури щороку, але довгострокова тенденція потепління простежується дуже чітко", - цитує видання директора Інституту Годдарда з космічних досліджень NASA Гевіна Шмідта.

Як наслідок глобального потепління (менше ніж на градус) виникають масштабні лісові пожежі, зокрема, в США і Канаді минулого року, а також танення льодовиків в Арктиці, що призводить до підвищення рівня світового океану.

Дані, підкріплені результатами багатьох міжнародних організацій, оприлюднені за два дні до інавгурації обраного президента США Дональда Трампа, який ставить під сумнів, що глобальні зміни клімату спричинені людською діяльністю.

У грудні 2015 року на конференції в Парижі уряди 195-ти країн узгодили план поетапної відмови від видобування та використання викопного палива та переходу на поновлювані джерела енергії, такі як вітер і сонячна енергія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-