Критика Трампа на адресу НАТО лише на руку Росії - NYT

Критика Трампа на адресу НАТО лише на руку Росії - NYT

Укрінформ
Багато хто у Сполучених Штатах і за кордоном втішали себе, вважаючи, що обурливі заяви Дональда Трампа просто політично мотивовані, і він стримає їх, як тільки стане президентом. 

Однак такі думки здаються ще більшим самообманом, коли людина, обрана керувати найвпливовішою країною в світі, продовжує повторювати, що дві опори післявоєнної безпеки і процвітання - НАТО і ЄС - застаріли.

Про це пише видання The New York Times в редакційній статті "Критика Трампа на адресу НАТО тільки на руку Росії".

Новий випад проти вірних американських союзників Трамп зробив у спільному інтерв'ю виданням "The Times of London" і німецькому "Bild". Його опубліковані висловлювання обурили і шокували найближчих союзників США в Європі.

Трамп заявив, що Альянс застарів, оскільки не може протистояти тероризму, і він повторив звинувачення, що деякі з членів НАТО не виплачують справедливу частку.

Він назвав ЄС "в основному, інструментом Німеччини" і повідомив, що інші європейські країни, ймовірно, слідуватимуть за британською ініціативою і покинуть союз.

Потім він розкритикував канцлера Німеччини Ангелу Меркель, сильного лідера, яка зіткнулася з важкими перевиборами. Він назвав її сміливе рішення відкрити кордони Німеччини для мігрантів і біженців "абсолютно катастрофічною помилкою".

«Він також заявив, що не бачить жодної різниці між Ангелою Меркель і Володимиром Путіним, і що, принаймні, на початковому етапі, буде довіряти їм однаково. Навіть незважаючи на те, що саме президент Росії втрутився в американські вибори, здійснював бомбардування мирних жителів у Сирії, знищував інакомислення в своїй власній країні і вторгся в Україну», - йдеться у статті.

Коментарі Трампа про Європейський Союз просто вражають: "Я не думаю, що він (ЄС) має велике значення для Сполучених Штатів". Трамп, схоже, прагне зруйнувати заснований на правилах міжнародний порядок. «Переможцем у всьому цьому виявляється Путін, який старанно намагається не тільки делегітимізувати американську демократію шляхом втручання у вибори, а й дестабілізувати Європу, а також послабити, якщо не зруйнувати, НАТО, оскільки звинувачує його в розвалі Радянського Союзу», - йдеться у статті.

Путін майже напевно спробує переконати Трампа позбавити американської підтримки плани НАТО щодо зміцнення оборони проти нової самовпевненої Росії, зазначається в матеріалі.

Зміна курсу найближчим часом стала б величезною помилкою. Європейські лідери намагаються здаватися відважними після інтерв'ю Трампа. "Найкраща відповідь - це європейська єдність, - сказав міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Айро. - Гідна відповідь, але неповна. Європейці мають потребу в Америці як партнері. І Америка також потребує Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-