США закликали Сербію і Косово уникати «небезпечної риторики»

США закликали Сербію і Косово уникати «небезпечної риторики»

Укрінформ
США закликали Сербію та Косово уникати «небезпечної риторики» у відносинах між двома країнами. 

Про це йдеться в заяві посольства США в Приштині, повідомляє Радіо Свобода

«Косово є суверенною, незалежною державою, і ми поважаємо право Косова керувати тим, хто і що перетинає його кордони. Ми закликаємо всі сторони уникати небезпечної риторики і продовжувати працювати над нормалізацією відносин», – йдеться в заяві.

Останній конфліктний випадок стався 14 січня після того, як Белград пустив поїзд до населеного переважно сербами анклаву на півночі Косова, на вагонах якого було написано «Косово – це Сербія».

Поїзд зупинили на кордоні після того, як влада Косова заявила, що втрутиться і заважатиме руху. Белград, який не визнає владу уряду в Косові, повідомив, що зупинив потяг, тому що сили безпеки Косова планували напасти на нього.

Косово за підтримки США й інших західних держав оголосило про свою незалежність від Сербії в 2008 році, і 114 країн визнали незалежність Косова. Сербія і Росія відмовляються це зробити.

Президент Косова Хашим Тачі звинуватив Белград у намірі захопити частину північного Косова, використовуючи «кримську модель». Президент Сербії Томіслав Ніколіч заявив, що, розгорнувши спеціальні поліцейські сили на кордоні, щоб заблокувати рух поїзда, Приштина продемонструвала прагнення до війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-