Керрі порадив Європі більше вірити в себе

Керрі порадив Європі більше вірити в себе

Укрінформ
Європі треба більше вірити в себе і цінувати єдність.

Таку пораду держсекретар США Джон Керрі дав, виступаючи у вівторок на Всесвітньому економічному форумі у швейцарському Давосі, передає кореспондент Укрінформу.

“Не знаю, як поводитиметься нова адміністрація, але моє послання моїм друзям у Європі - Європа має почати вірити в себе", - сказав Керрі.

Він вважає, що європейці повинні усвідомлювати, що причиною їх об'єднання стали не тільки і не стільки економічні причини. Це було бажання припинити вбивство європейців європейцями. "Це спрацювало. Жоден інший регіон на планеті, жодне інше об'єднання країн не зросло та істотно і потужно, як ЄС", - підкреслив дипломат.

Одночасно він попередив про небезпеку спроб шукати винних у проблемах, часто суто економічних, серед політиків, шукати невірні мішені. Він назвав "дуже-дуже ризикованими нинішні процеси, оскільки вони заохочують людей, які хотіли б бачити Європу роз'єднаною знову". "Треба бачити силу єдності", - підкреслив держсекретар США, який залишає  свій пост.

Керрі зазначив, що США "працювали неймовірно важко, щоб утримувати єдність Європи в питанні санкцій, і ті не були зняті". Санкції спрацювали, переконаний він. "Подивіться на Росію сьогодні: економічний аналіз Росії не дуже хороший – з точки зору рубля, боргів, інвестицій, майбутнього", - сказав дипломат.

Стсовно Мінських угод він висловив жаль, що вони не були повністю виконані, але зауважив: вони "мали свій вплив".

Торкнувся Джон Керрі і питання підтримки країн Східної Європи, передусім Польщі, країн Балтії. Він зазначив, що США виділили 3,4 млрд дол. на те, щоб надати цим державам підтримку в ситуації загрози, яку вони відчувають з боку Росії. "І сьогодні ми бачимо картинки часів "холодної війни" - війська марширують цими країнам, аби чітко дати зрозуміти: стаття 5 (Договору про колективну безпеку - ред.) працює, що НАТО важливе", - сказав Керрі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-