Криза в Сеймі: влада й опозиція досі не можуть домовитися

Криза в Сеймі: влада й опозиція досі не можуть домовитися

Укрінформ
Представники польської влади й опозиції й надалі не можуть розв’язати парламентську кризу, що дасть можливість розблокувати роботу Сейму.

Депутати нижньої палати польського парламенту в середу, 11 січня, мають зібратися на перше після свят засідання, але його початок затримується через відсутність компромісу між сторонами, передає кореспондент Укрінформу в РП.

Вранці лідер найбільшої опозиційної партії “Громадянська платформа” (РО) Гжегож Схетина запропонував перенести засідання на тиждень – до 18 січня, і за цей час спробувати вирішити проблемні питання між сторонами. РО також запропонувала проект резолюції щодо виходу з парламентської кризи. Нею, зокрема, передбачається повернутися до третього читання закону про бюджет на 2017 рік, який, на думку опозиції, правляча партія “Право і Справедливість” (PiS) прийняла 16 грудня минулого року поза сесійною залою з порушенням регламенту, зокрема за відсутності кворуму. На переконання РО, ця пропозиція є оптимальним варіантом на вихід з патової ситуації. У разі відсутності консенсусу опозиційна партія не виключає подальшого блокування трибуни сесійної зали.

За перенесення засідання на пізніший термін виступають й декілька інших парламентських опозиційних сил, зокрема Сучасна (.N) і Польська селянська партія (PSL)

Водночас, правляча PiS наполягає на тому, що голосування у колонній залі Сейму 16 грудня за закон про бюджет на цей рік відбулося у відповідності до закону і не бачить можливості перегляду цього голосування.

Відтак, на відміну від опозиції, яка вважає, що зараз має відбуватися продовження минулорічного 33-го засідання Сейму, влада наполягає, що 11 січня має розпочатися нове, 34-те засідання нижньої палати парламенту.

Засідання Сейму за графіком мало розпочатися о 13-й годині (за київським часом), але за останньою інформацією його перенесено на 15-ту годину. Зараз між сторонами відбуваються інтенсивні консультації.

Нагадаємо, парламентська криза в Польщі виникла 16 грудня минулого року, коли маршалок Сейму Марек Кухцінський виключив з роботи Сейму депутата РО Міхала Щербу, який виступав з трибуни, зокрема і проти планів канцелярії Сейму обмежити доступ для журналістів до зали засідань парламенту. За свого колегу заступилися інші опозиційні депутати, які заблокували трибуну, а згодом і президію Сейму. Відтак, маршалок Сейму розпорядився продовжити засідання Сейму у колонній залі, де силами депутатів PiS та кількох депутатів інших сил руками проголосовано за закон про бюджет на поточний рік. Опозиція визнає ці голосування незаконними, оскільки у сесійній залі, за їх словами, не було кворуму. Кім того, охоронці парламенту нібито не впускали опозиційних депутатів до цієї зали під час голосування.

Криза у парламенті викликала суспільні протести у Польщі, блокування парламенту прихильниками опозиції і багатотисячні мітинги упродовж кількох днів. Утім, перед католицьким Різдвом протести вщухли, але опозиційні депутати на ротаційній основі увесь час продовжували залишатися у сесійній залі, блокуючи трибуну Сейму.

Маршалок Сейму Кухцінський поки що відмовився змінювати правила доступу журналістів до парламенту проведення широких консультацій з представниками ЗМІ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-