У Киргизії почався всенародний референдум

У Киргизії почався всенародний референдум

Укрінформ
У Киргизії почався всенародний референдум, на якому громадяни країни висловлять свою думку про зміну конституції, а також виберуть місцеві органи влади.

Громадяни республіки обирають депутатів 21 міського та 384 айилних кенешів. Радіо «Азаттик» в режимі реального часу висвітлює хід голосування.

Якщо пропоновані зміни до конституції будуть схвалені, повноваження прем'єр-міністра будуть значно розширені. Президентська влада також буде укріплена, але меншою мірою.

Зокрема, пропонується дозволити прем'єру призначати глав місцевої адміністрації, не консультуючись з місцевими радами. При цьому роль судової системи і парламенту в управлінні країною знизиться. Поправки торкнуться 30 статей конституції.

Зараз в країні діє конституція, прийнята через кілька місяців після повалення президента Курманбека Бакієва у 2010 році. Це восьмий варіант основного закону за 25 років існування незалежної Киргизії.

Прихильники прийняття поправок вважають, що чинний варіант конституції, прийнятий поспіхом, є недосконалим.

Опоненти вважають, що з допомогою поправок президент Алмазбек Атамбаєв, який може стати прем'єром у 2017 році, планує сконцентрувати владу в своїх руках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-