Польща висунула ультиматум Туску

Польща висунула ультиматум Туску

Укрінформ
Польський уряд дає президенту Євроради Дональду Туску час до травня, аби той змінив своє ставлення до польського уряду, і Варшава мала якусь користь від перебування поляка на високій європейській посаді.

Про це заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський, інформує tvn24.

"Проблема полягає в тому, що за два роки каденції Дональда Туска на посаді глави Євроради ми, як Польща, не отримали жодної користі. Він має час до травня, коли відбудуться вибори (нового глави Євроради – ред.), аби змінити свою позицію, своє ставлення до польського уряду", - заявив Ващиковський.

Зі свого боку, міністр канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський в ефірі радіо RMF.FM у вівторок нагадав, що Туск після екс-президента Європарламенту Єжи Бузека є другою політичною фігурою від Польщі і партії "Громадянська платформа" (РО) на високій посаді в ЄС, але це нічого не принесло Польщі.

"Якщо йдеться про те, що він міг зробити як голова Євроради для польської позиції в ЄС, то він нічого для Польщі не зробив", - підкреслив Щерський.

Туск нещодавно повідомив, що колеги з інших європейських країн здивовані тим, що уряд Польщі не хоче підтримати його на другу каденцію президента Євроради.

Для того, щоб заблокувати кандидатуру екс-прем’єра РП на посаду президента Євроради, Польщі потрібно зібрати коаліцію з 16-ти країн, що може бути непросто.

Сам Туск нещодавно в коментарі польським ЗМІ не виключив свого повернення до польської політики. Соцопитування дають йому зараз непогані шанси поборотися за президентську посаду під час наступних президентських виборів у країні.

Туск є президентом Євроради з 1 грудня 2014 року. Його каденція завершується у травні 2017 року. Він має непогані шанси залишитися на цій посаді наступні 2,5 роки.

Відносини Польщі і Єврокомісії останнім часом є досить складними. У Брюсселі закидають уряду порушення демократичних прав. Брюссель в цьому році ініціював щодо Польщі процедуру оцінки стану демократії у країні. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-