Верховний суд Польщі не дозволив екстрадицію режисера Поланські до США

Верховний суд Польщі не дозволив екстрадицію режисера Поланські до США

Укрінформ
Верховний суд Польщі відхилив касаційну скаргу генпрокурора країни про повернення для розгляду в окружному суді Кракова справи екстрадиції відомого кінорежисера Романа Поланські до США.

Троє суддів Верховного суду РП мотивували своє рішення незгодою з твердженням генпрокурора країни, що відмовивши в екстрадиції Поланські, суд у Кракові порушив закон, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в РП.

"Незважаючи на те, що ми погоджуємося з деякими поглядами, відображеними в обгрунтуванні до касації, ми не визнаємо, що рішення краківського суду прийнято з серйозним порушенням закону",- заявив суддя Верховного суду РП Міхал Лясковський.

Як повідомлялося, у жовтні минулого року окружний суд у Кракові прийняв рішення про неприпустимість екстрадиції Поланські до США. Тоді суд визнав, що справу режисера про згвалтування неповнолітньої в 1977 році вже давно була вирішено: Поланські та Саманта Геймер досягли порозуміння і постраждала не має претензій до режисера.

У травні цього року міністр юстиції - генпрокурор Польщі Збігнев Зьобро подав касацію на рішення краківського суду. Тоді він заявив, що перед законом усі рівні і слава режисера не повинна стояти на перешкоді у справедливому покаранні.

83-річний режисер Роман Поланські, який має польське і французьке громадянство, зараз проживає з сім'єю у Франції. Він зняв відомі світові художні фільми "Піаніст", "Ніж у воді", "Чайнатаун", "Дитина Розмарі" тощо. В 2003 році він отримав кінопремію "Оскар" за фільм "Піаніст", але не поїхав до США за нагородою, побоюючись бути заарештованим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-