Китай зацікавився недобудованою АЕС «Белене» у Болгарії

Китай зацікавився недобудованою АЕС «Белене» у Болгарії

Укрінформ
Влада Болгарії обговорила з представниками Китайської ядерної корпорації умови участі китайських інвесторів у завершенні будівництва замороженої атомної електростанції «Белене».

Про це повідомили в прес-службі уряду Болгарії, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Зустріч в уряді Болгарії відбулася за ініціативою Китайської ядерної корпорації. Китайська сторона підтвердила готовність брати участь у реалізації проекту на наступних умовах: проект АЕС «Белене» повинен бути здійснений на ринковій основі, без державних інвестицій і без підписання довгострокових контрактів на придбання електроенергії», - повідомили в прес-службі уряду.

Крім цього, болгарська Національна електрична компанія зобов'язана погасити перед російською компанією «Атомстройэкспорт» борг, після чого обладнання буде передано на баланс компанії. Ця умова дозволить приступити до подальшої приватизації станції.

Нагадаємо: китайська національна атомна корпорація – єдиний в Китаї виробник ядерного палива. Компанія має близько 100 дочірніх фірм, в ній працюють близько 100 тисяч чоловік.

Договір про будівництво АЕС «Белене» був укладений між Болгарією і Росією в 2006 році. Пізніше болгарська сторона прийняла рішення призупинити будівництво. Росія подала відповідний позов в Міжнародний арбітражний суд, який згодом зобов'язав Болгарії виплатити російської компанії «Атомстройекспорт» неустойку в розмірі понад 600 мільйонів євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-