Албанія просить прийняти Балканські країни до ЄС через загрозу з боку РФ

Албанія просить прийняти Балканські країни до ЄС через загрозу з боку РФ

Укрінформ
Росія та ісламістські бойовики можуть спробувати збільшити свій вплив у Балканських країнах, якщо Європейський Союз не прийме їх у блок.

Про це заявив прем'єр-міністр Албанії Еді Рама в інтерв'ю газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung, додавши, що взяти в блок Балканські країни - в інтересах ЄС, інформує Reuters.

"Якщо ми хочемо мати безпечний і стабільний Європейський Союз, а з ним і безпечну Європу, не варто залишати діри" , - наголосив Рама.

Він також зазначив, що є й треті сторони, які можуть отримати вигоду від вакууму на Балканах.

"Крім того, ми не повинні забувати, що є й інші, треті сторони, які ведуть свою гру, і які можуть виграти, якщо ЄС залишить там вакуум (на Балканах - ред.)", - сказав Рама.

"Я кажу про Росію, але й також і про радикальний іслам", - додав він.

Балканські країни затиснуті між членами ЄС Грецією та Угорщиною. Хорватія і Словенія вже вступили в НАТО і ЄС, в той час як Сербія, Боснія, Косово, Македонія, Чорногорія та Албанія тільки прагнуть членства в ЄС.

Процес вступу цих країн у Євросоюз знаходиться на різних стадіях. Сербія має намір завершити переговори про вступ до 2019 року. Однак наразі прийняття нових членів не входить у список пріоритетів ЄС.

Так, європейські дипломати вважають, що Росія намагається посилити вплив у таких країнах, як Чорногорія, Сербія та Македонія, а тепер і в Албанії.

За словами албанського прем'єра, його країна продовжить рухатися в напрямку вступу в ЄС, але поставив під сумнів здатність блоку приймати нових членів.

"Питання не в тому, скільки часу нам ще потрібно, а у тому, як Європейський Союз буде продовжувати розвиватися. У той же час, ми політично в достатньо хорошій формі, а Європейський Союз в даний час - ні", - підкреслив Рама.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-