ЄС планує істотно збільшити витрати на оборону - FT

ЄС планує істотно збільшити витрати на оборону - FT

Укрінформ
Європейська комісія ініціює різке збільшення витрат у сфері оборони через загрозу міжнародного тероризму та збільшення військової активності Росії.

Про це повідомляє The Financial Times

«Брюссель готується представити плани щодо різкого збільшення витрат на кібербезпеку, військові кораблі і безпілотні технології в рамках багатомільярдного Європейського оборонного фонду», - йдеться у повідомленні.

Видання пов'язує нарощування військового бюджету ЄС із заявами обраного президента США Дональда Трампа, який вимагав від європейських союзників збільшення відповідних витрат.

Пропозиції від Європейської комісії, які буде представлено в середу, стануть наслідком рішення держав-членів щодо поглиблення координації у сфері оборони перед терористичними та іншими зовнішніми загрозами регіону.

Новий план від виконавчої влади ЄС, який представить віце-президент ЄК Юркі Катайнен, спрямований на посилення сухопутних, повітряних, морських і космічних можливостей Європи, а також інвестиції у кібербезпеку і збір розвідувальної інформації.

Як зазначає видання, таке рішення було прийняте на тлі зростаючої заклопотаності в Європі щодо загрози міжнародного тероризму і збільшення військової активності Росії, особливо після анексії нею Криму і підтримки сепаратистських угруповань на сході України.

Метою поглиблення оборонної співпраці, ініційованого Німеччиною і Францією за підтримки Італії та Іспанії, є більш ефективне використання зростаючих військових витрат ЄС. 

Єврокомісія вважає, що відсутність координації та конкуренції щорічно коштують ЄС від 25 до 100 млрд євро.

Зазначається, що США інвестують в оборону удвічі більше за держави-члени ЄС. Генсек НАТО Єнс Столтенберг неодноразово закликав європейські держави збільшити витрати на оборону до 2% від ВВП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-